Godt samarbeid mellom Bodø2024, Parkefestivalen/Svømmehallen Scene og Arktisk Filharmoni fører nå til at a-ha spiller inn sin neste studioplate i Nord-Norge. Samtidig skal det spilles inn en musikkfilm. Foto: Stian Andersen

a-ha spiller inn album med Arktisk Filharmoni

Når a-ha i høst skal spille inn nytt album og musikkfilm, blir det med Arktisk Filharmoni som «band», og i nært samarbeid med Bodø2024 og Svømmehallen Scene! – Vi gleder oss til å samarbeide med de flinke folkene i Arktisk Filharmoni på True North-prosjektet, sier Magne Furuholmen i den norske supergruppa.

Det gode samarbeidet mellom Bodø2024, Svømmehallen Scene/Parkenfestivalen, a-ha og Arktisk Filharmoni bærer altså frukter allerede i høst.

Det gleder a-ha seg til:

– Mitt første møte med dette spennende orkesteret var som styreleder for Festspillene i Bergen, da om et mulig samarbeidsprosjekt på Svalbard, og det føles veldig riktig nå å endelig få jobbe sammen på et prosjekt som er rotfestet i det landskapet orkesteret har definert som sin hjemmearena, sier Magne Furuholmen.

Han beskriver musikken som a-has «melankolske hyllest til havet og nordnorsk natur», og legger ikke skjul på at prosjektet er et ledd i bandets engasjement for miljøet.

Album og musikkfilm

For første gang siden Cast in Steel i 2015, skaper Norges mest suksessrike popgruppe ny musikk. I tillegg til albumet som skal spilles inn, vil det også bli laget en musikkfilm med band og Arktisk Filharmoni på scenen, og a-ha gjennomfører produksjonen i Bodø.

Prosjektet heter TRUE NORTH, og bandet ønsker altså å gjennomføre sin første studioinnspilling med ny musikk siden 2015 i Nord-Norge.

Bodø2024, Arktisk Filharmoni og Svømmehallen Scene har inngått et samarbeid som sikrer at a-ha møter et apparat av musikere og teknikere på toppnivå. Og Svømmehallen får en skikkelig ilddåp som produksjonssted når huset transformeres til et filmsett i starten av november.

– Godt nordnorsk samarbeid

Direktør Tor Lægreid i Arktisk Filharmoni. Foto: Marius Fiskum

Direktør Tor Lægreid i Arktisk Filharmoni gleder seg stort over det som nå skal skapes i Bodø.

– Vi synes naturligvis det er veldig stas at a-ha velger oss som «band» når de nå skal spille inn et nytt studioalbum, sier han.

– Og vi gleder oss stort over at det gode samarbeidet vi har med våre venner i Bodø2024 og Svømmehallen Scene/Parkenfestivalen åpner for muligheter som denne. Det viser at vi samarbeider godt i nord og at vi oppnår veldig spennende resultater når vi går sammen.

Programsjef Henrik S. Dagfinrud i Bodø2024. Foto: Erika Hebbert

Det gir programsjef i Bodø2024, Henrik Sand Dagfinrud, sin fulle støtte til:

– Dette prosjektet er et godt eksempel på ekte nordnorsk samarbeid. Det blir mulig fordi vi løfter sammen, sier han.

– Det er koblet på lokale krefter i alle ledd, som skal kjøre produksjonen sammen med teamet rundt a-ha. Bandet har vært her før, og vet at vi har kompetansen og kapasiteten som kreves. Og så er vi i gang med noe av det aller artigste, når vi samler et ungdoms-crew som får følge de aller råeste teknikerne og produsentene i bransjen».

Sier mye om landsdelen

Direktør i Bodø2024, André Wallann Larsen, legger til:

– At a-ha velger Bodø som arena for innspilling av sin nye musikkfilm og Arktisk Filharmoni som orkester viser hvor langt det profesjonelle musikklivet i landsdelen har kommet både kunstnerisk og produksjonsfaglig. Dette sier mye om hvilke muligheter vi har i årene som kommer.

Festivalsjef Gøran Aamodt i Parkenfestivalen.

For Svømmehallen Scene blir altså innspillingen av album og musikkfilm en skikkelig ilddåp.

– Vi i Parken og Svømmehallen Scene er utrolig stolte over å få en så stor og historisk produksjon til oss. En bedre start på Svømmehallen Scene kunne vi ikke bedt om, og som store fans av a-ha er dette en drøm som får i oppfyllelse, sier Gøran Aamodt, som har samarbeidet flere ganger med den norske supergruppa.

I 2018 spilte a-ha på Parkenfestivalen – og i 2020 fylte bandet Nordlandshallen med hele 10.000 publikummere under Parken Live, i det som mange mener er tidenes konsert i Bodø.

Aktuelle på kino

a-ha er i disse dager kinoaktuelle i den kritikerroste dokumentaren a-ha – The Movie av regissør Thomas Robsahm, og at hungeren etter tidenes norske band fortsatt er stor, viser oppstyret a-ha ble til del sist gang bandet gjorde innspilling av musikk og bilder.

Det var for MTV Unplugged i 2017, og låta Take on me fra den innspillingen har i skrivende stund nærmere 67 millioner visninger på YouTube.

Bygger kompetanse

Bodø2024 har generalsponsor Bodø Energi på laget i denne satsingen, ikke minst for å få mulighet til å gjennomføre produksjoner på dette nivået i Bodø og dermed løfte kapasiteten for hele bransjen. Partnerne i prosjektet tror det vil gi erfaringer og kompetanse som bygger mot 2024. Planen er at alt fra de største profesjonelle leverandørene til byens ivrigste ungdommer skal kobles på når det hele braker løs om bare en drøy måned.

Bodø kommune har jobbet over lang tid med å legge til rette for kulturaktivitet i det ikoniske bygget i Rensåsen, med særlig fokus på ungdom.

– Vi har hele tiden tenkt at Svømmehallen har potensiale utover det å være en ordinær konsertarena. At vi får inn en produksjon på dette nivået med en gang huset tas i bruk, er helt fantastisk og langt over det vi har turt å drømme om, sier Ole-Thomas Kolberg, leder for Svømmehallen Kulturfabrikk, Bodø kommune.

Personvern og cookies

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.