Kajsa Balto gir i dag ut første singel fra sin juleplate på samisk. På singelen har hun 20 strykere fra Arktisk Filharmoni i ryggen, og i desember skal vi spille Relæxt konsert sammen i Tromsø. Foto: Ørjan Marakatt Bertelsen

Årets viktigste juleplate?

I dag slipper et av Norges største stjerneskudd ny singel, der 20 strykere fra Arktisk Filharmoni har bidratt. I november slipper Kajsa Balto samisk julealbum, og i desember spiller vi Relæxt julekonsert sammen i Tromsø.

Men først – for å plassere Kajsa Balto: Hun har tidligere gitt ut to kritikerroste album, og så stor har begeistringen vært i norsk presse at NRKs anmelder Arne Berg skrev dette om den forrige utgivelsen:

«Kajsa Baltos album «Buot eallá» var 2020s mest magiske øyeblikk i norsk musikk.»

Tradisjon og modernitet

Mange anmeldere trekker fram Kajsas stemmekraft og et lydbilde der urkraft og modernitet smelter sammen – en miks av samisk tradisjonsmusikk og moderne popmusikk.

Nå kommer hennes tredje album – ei juleplate.

Kajsa Balto under innspillingen av singelen «Stuorámus skeanka» med strykerne i Arktisk Filharmoni i bakgrunnen på Kysten Studio i Tromsø. Singelen slippes i dag og julealbumet kommer 19. november. Foto: Lasse Jangås

– Jeg oppdaget at jeg ikke kunne noen samiske julesanger, og det overrasket meg da jeg skulle skape mine egne juletradisjoner med barna hjemme, sier hun.

– Jeg fant overraskende lite da jeg lette etter samiske julesanger i sangbøker og andre steder. Det finnes noe i sangbøkene og det finnes noen julesalmer, men ikke mye – og ikke noe jeg visste særlig mye om fra før.

Sjelden vare

Dermed begynte arbeidet med å få gitt ut ei juleplate på samisk.

– Det gis jo ut ny julemusikk både på norsk og engelsk hvert år, så hvorfor ikke gjøre det på samisk? spurte Kajsa Balto seg.

Dermed satte hun i gang med å skrive nye samiske julesanger. Og 19. november kommer julealbumet, kalt Sámi juovllat – Sámi Christmas.

På det som blir Baltos tredje album blander hun klassiske julesalmer oversatt til samisk med tradisjonelle, samiske julesanger og sine egne, nykomponerte julebidrag.

Albumet må dermed kunne sies å ha stor betydning, langt utover det å sette folk i julestemning.

Joik til pannekakene

Og motivasjonen er sterk:

– Jeg er vokst opp i Oslo og på Lørenskog, men har en far som kom fra Karasjok og som alltid joiket hjemme, for eksempel når han lagde pannekaker, smiler hun.

– Så jeg har hørt joik så lenge jeg har levd, selv om jeg har bodd i Oslo, og det har vært viktig for meg med hensyn til min tilknytning til samisk musikk, kultur og tradisjoner. Jeg har vært så heldig som kunne ha den tilknytningen.

Da hun fikk barn selv, skjedde det noe med bevisstheten om dette. Hun forsto hvor viktig det var å videreføre tradisjonene til dem.

– Faren min jobbet knallhardt for å holde på tradisjoner, kultur og joik, og da jeg fikk barn selv, utløste det et slags mot til å kaste meg uti det.

Turte ikke å synge

For det tok tid å komme dit – til satsingen på musikk.

– Det startet som et identitetsprosjekt. Og det tok noen år før jeg turte å ta det inn. Men så var jeg heldig å få med meg noen venner fra musikklinja på skolen i bandet jeg startet, sier hun.

For musikkinteressert har hun alltid vært, og Kajsa spilte piano – klassisk musikk og senere i band – men turte ikke å synge.

– Men for barna sang jeg, og da skjønte jeg at det var dette jeg ville, at jeg måtte prøve meg. Når man får barn, forstår man at man må bruke tida smart, smiler hun.

– Og det har vært veldig viktig for meg å vise pappa at alt han har gjort ikke har vært forgjeves.

Har det gøy

Selv snakker hun mest norsk i hverdagen, men kan selvsagt også samisk.

– Jeg er vokst opp med norsk som morsmål og snakker norsk til daglig, men det har alltid vært viktig for meg å synge på samisk. Språket er truet og det kreves en innsats av oss alle for å holde det i live. Jeg håper jeg kan inspirere flere til å bruke samisk i musikken. I tillegg er språket utrolig vakkert både i ordlyder og formuleringer, og man kan få til naturbeskrivelser som ikke finnes på norsk, har hun uttalt tidligere om det å formidle på samisk.

Nå spiller hun egen musikk med egne venner, og trives svært godt med det.

– Jeg føler meg veldig privilegert, får holde på med noe jeg synes er gøy – og det med mine egne venner.

Relæxt julekonsert

Tidligere i høst var hun i Tromsø da Arktisk Filharmonis kammerorkester spilte inn strykerarrangementene som er med på tre av julesangene på den nye plata hennes.

– Og det er den ene av disse som slippes som singel i dag, Stuorámus skeanka, som betyr «Den største gaven», ei låt hun skrev sammen med sin produsent Jakob Janssønn.

I desember blir det konsert i samarbeid med Arktisk Filharmoni i Tromsø – en julekonsert med låtene fra det nye albumet, som en del av vår Relæxt-satsing. Relæxte konserter er åpne for alle, men er spesielt tilpasset barn, voksne og familier som av ulike årsaker synes det er utfordrende å delta på ordinære konserter.

– Jeg må være så ærlig å si at jeg ikke visste så mye om Relæxt-konseptet før jeg ble spurt om å være med. Men når jeg nå vet hva det er, er jeg ekstra glad for å bli spurt. Jeg gleder meg til dette, sier Kajsa Balto.

Det gjør i aller høyeste grad Arktisk Filharmoni også. Ikke minst med tanke på hva NRK-anmelder Arne Berg skrev om Kajsa Baltos musikk da hun ga ut sitt forrige album:

«Den har en nærhet og inderlighet som gir meg gåsehud, igjen og igjen.»

Personvern og cookies

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.