Anna Traub og Thorbjørn Gulbrandsøy i Amsterdam

Thorbjørn Gulbrandsøy og Anna Traub hjemme i Amsterdam før prøvene på Arktisk Filharmonis Carmen startet i høst. Foto: Lasse Jangås

Carmen og Don José møttes på Facebook

Anna Traub og Thorbjørn Gulbrandsøy er Carmen og Don José i Arktisk Filharmonis storsatsing på opera i høst. De ble kjent med hverandre via sosiale medier og er nå gift – og nylig blitt foreldre for første gang.

Tekst: Lasse Jangås

Anna Traub fra Sveits har tittelrollen, mens ektemannen Thorbjørn fra Bergen altså spiller Don José.

Foto: Audun Selnes, Pott og Panne

– Thorbjørn snakker om urkraften Don José har i seg, og jeg synes faktisk det er noe Don José og Carmen har, begge to. Og det blir veldig gøy å jobbe sammen med Thorbjørn. Vi har jo aldri jobbet sammen i en operaproduksjon, men vi er begge «stage-animals» som liker å jobbe hardt og gå gjennom alle emosjoner en kan gå gjennom, sier Anna.

– Hvordan er det å være gift når begge er operasangere?

– Jeg opplever det som positivt, sier Thorbjørn.

Vil ikke snakke jobb hjemme

Vi møttes i deres hjemby Amsterdam litt tidligere i år, mens Anna gikk gravid med parets første barn.

– Vi kan bruke hverandres erfaringer og spørre hverandre om ting. Jeg spør nok deg mer enn du spør meg, smiler han mens han ser på kona.

Anna himler spøkefullt med øynene:

Foto: Lasse Jangås

– Ja, han er glad i å snakke om jobben. Men så er det sånn at når jeg kommer hjem, så vil jeg ikke snakke om jobben.

Og hun mener det både er fordeler og ulemper ved at begge har samme yrke.

– Ja, det er positivt på flere måter, men det er også litt vanskelig noen ganger. Det betyr for eksempel at vi ikke ser hverandre så ofte. Hvis en av oss er i en produksjon, betyr det at vi ikke ser hverandre på to måneder, kanskje tre. Da blir det mye Skype og Facebook, og også derfor gleder vi oss masse til å synge i Carmen sammen, sier hun.

Vi sendte meldinger til hverandre og snakket sammen på nett før vi traff hverandre, og da vi først møttes til en date kjente vi hverandre ganske godt.

Møttes via sosiale medier

De bruker altså de nye verktøyene for å kunne holde kontakten når de er mye borte fra hverandre.

Foto: Audun Selnes, Pott og Panne

– Vi har funnet en måte å «være sammen» på gjennom moderne teknologi, uten at vi er i samme hus, og takk og lov for teknologien, for den tror jeg har reddet et «avstandsforhold». Men det er klart det er bedre å være sammen fysisk, sier Torbjørn.

– Dere har lang erfaring med bruken av sosiale medier, og kan vel takke den for at dere i det hele tatt ble sammen?

– Ja, men først må vi si at vi i dag ikke bruker sosiale medier så mye! smiler Anna.

– Men så må vi jo innrømme at vi møttes via sosiale medier. Vi chattet i lang tid før vi faktisk møttes. Vi sendte meldinger til hverandre og snakket sammen på nett før vi traff hverandre, og da vi først møttes til en date kjente vi hverandre ganske godt, sier Thorbjørn.

– Det føltes faktisk ikke som en første date, men mer som en fortsettelse av en konversasjon som hadde pågått over tid, forklarer Anna.

Har gitt resultater…

– Det ble ikke så mange dater før dere ble kjærester da, kanskje?

– Én date, så flyttet jeg inn…, smiler Torbjørn.

– Og det har jo tross alt gitt resultater?

– Det har jo det, sier han og kikker mot Annas mage.

– Det er jo så spennende, både for hjemmetilværelsen og når vi skal på turné sammen. Det blir jo en utfordring for oss å ha med oss en baby på 8-9 uker på operaturné i Nord-Norge. Men det blir gøy! Og så skal vi ha med oss familie som skal hjelpe oss når vi er i Nord-Norge, altså.

Ble foreldre i sommer

I sommer kom barnet til verden, og det har selvsagt forandret livene deres.

Anna og Thorbjørn med datteren som ble født i sommer.

– Vi er overlykkelige over å ha blitt foreldre til en nydelig, sunn og livlig liten datter. Det er spennende for vår lille familie å komme til Norge og vi føler oss privilegerte at vi kan dra på jobb i samlet tropp i en tid hvor det er viktig for oss alle å være sammen så mye som mulig, sier de i dag.

– Det blir selvfølgelig en utfordring å kombinere barn og jobb, noe vi allerede har fått erfare i forberedelsen av Carmen, men i og med at vi er to så tar vi utfordringen på strak arm!

Tidsaktuell opera

– Hva handler Carmen om for dere?

– Jeg tror det handler om en veldig interessant kvinne, men det handler også om en mann som gjennomgår en stor utvikling i løpet av operaen. Det er faktisk hun som ikke forandrer seg så mye, sier Anna.

– Ja, han er vel den karakteren i operaen som har en ordentlig «bue». Carmen er kanskje er mer en arketype og en tanke eller idé som er en ferdig «pakke» fra starten. Don José får en oppvåkning som gjør at han representerer en som søker noe eller mot noe. Den handler om veldig mye og har temaer som engasjerer også i vår tid.

– På hvilken måte?

– For meg er dette en historie som er tidløs, og for meg handler det ikke om en kvinne som først og fremst er utrolig sexy, men om en kvinne som tilbyr en slags overflate som alle kan projisere det de vil se i. Hun lar dette skje. Så alle tror de kjenner henne, men hun lar egentlig ingen få kjenne henne på ordentlig. Hun er for folk det de vil at hun skal være. Hun speiler det vedkommende forventer av henne, og så spiller hun den forventningen, uten at det egentlig er henne, sier Anna.

– Litt som en klassisk call-girl, når noen spør henne hva hun heter. Da svarer hun «hva vil du at jeg skal hete?», supplerer Torbjørn.

I de øvrige rollene møter vi:

  • Aleksander Nohr fra Kjerringøy som Escamillo
  • Hamida Kristoffersen fra Bjarkøy som Micaela
  • Thor Inge Falch fra Ballangen som Remendado
  • Jørgen Backer, som også spilte i fjorårssuksessen Tosca, som Dancairo
  • Mathilde Salmi Majravara fra Kroken i Tromsø som Frasquita
  • Therése Thylin Lindmark, som var i koret i Tosca i fjor, som Mercedes
  • Trond Gudevold, som mange vil huske fra Tosca og Ariadne auf Naxos, som Zuniga
  • Sebastian Durán fra Kristianstad i Sverige som Morales.

Personvern og cookies

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.