Den neste store

Den neste store europeiske fiolinstjernen heter Johan Dalene. Denne uka kan du oppleve den svenske virtuosen i Tromsø og Bodø. – Det er virkelig utrolig kult å være her. Og orkesteret spiller fantastisk, sier Dalene før konsertene i nord.

20-åringen har allerede slått solid igjennom internasjonalt, og reiser verden rundt – så mye han har lov til i disse spesielle tider.

– I det siste har det blitt en del reising i Europa, men på grunn av pandemien er det en stund siden jeg har vært utenfor vår verdensdel, sier han.

LES MER OM KONSERTEN HER

Kluxen dirigerte debutkonserten

God stemning under prøvene i dag. Foto: Lasse Jangås

I forrige uke spilte han i London, og etter Nord-Norge går ferden videre, hvis situasjonen tillater det.

– Men jeg har aldri vært så langt nord som dette. Og det synes jeg er spesielt fint, sier den svært sympatiske svensken.

– Jeg synes dessuten det er utrolig morsomt at det er sjefdirigenten Christian Kluxen som leder konsertene jeg skal spille på. Han dirigerte også min debutkonsert i Norrköping, og jeg satte enormt stor pris på å jobbe med ham den gangen. Slik er det også nå.

Siden debuten har Dalene mottatt en rekke førstepriser som fiolinist og spilt med mange av de største orkestrene i verden.

Hollywood-komponist

Denne uka er Johan Dalene solist på Erich Korngolds Fiolinkonsert. Korngold var det man i dag ville kalt en barnestjerne i musikklivet. Allerede som 11-åring hadde han stor suksess i Wien med balletten Snømannen, og han skrev også i ung alder flere suksessrike operaer.

I tillegg virket han som operadirigent og underviste på musikkonservatoriet i Wien. På 1930-tallet emigrerte han til USA hvor han helt fra starten fikk oppdrag med å komponere filmmusikk.

Med sin bakgrunn fra europeisk scenemusikk, fikk han raskt fotfeste innen den nye voksende filmmusikksjangeren og skrev musikk til totalt 16 Hollywood-filmer, og ble nominert til flere Oscar-priser for sitt arbeid. Vi kan tydelig kan høre likheten med filmmusikk gjennomgående i fiolinkonserten Dalene spiller hos oss.

– Jeg har faktisk aldri spilt denne konserten tidligere, men er veldig glad i Korngold. Det er vakkert og lyrisk, men også utfordrende å spille, sier Dalene.

– Så utfordrende at du blir nervøs?

– Jeg er nok alltid litt nervøs foran konsertene jeg spiller, men jeg klarer å fokusere på det som er morsomt. For eksempel hvor heldig jeg er som får spille denne fine musikken foran et publikum og med et fantastisk orkester. Og så lever jeg meg inn i den vakre musikken, smiler han.

Brahms og Mazzoli

I tillegg til Korngolds Fiolinkonsert med Johan Dalene, vil orkesteret spille Brahms´ 2. symfoni og den amerikanske komponistkometen Missy Mazzolis River Rouge Transfiguration.

Konserten i Tromsø torsdag spilles i Tromsø Kulturhus og i Bodø fredag i Stormen Konserthus´ Store sal.

LES MER OM KONSERTEN HER

Personvern og cookies

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.