Jomfru Maria med Jesus

Bachs Jule­oratorium

Arktisk Filharmoni + Bodø Domkor

Bachs juleoratorium er et av de mest berømte og spilte sakrale verk av den tyske komponisten, og også det mest kjente juleoratoriet.

Se info, datoer & billetter

Verket består av seks deler, hver av dem oppbygget som en kantate, én for hver av datidens tre julefestdager (25., 26. og 27. desember, fødselshistorien), nyttårsdagen (omskjæringen og navngivningen), søndag efter nyttår og helligtrekongersdag (6. januar). Vi framfører de tre første delene av verket.

Vi lover sakral og helt spesiell stemning når vi, sammen med et kor på 40 sangere fra Bodø domkor, framfører Juleoratoriet av Johann Sebastian Bach.

Bare en del av musikken ble nykomponert av Bach. Flere koraler og arier stammer fra verdslige verker Bach tidligere hadde komponert, deriblant gratulasjonskantater til det saksiske fyrstehuset, og slik gjenbruk eller også justeringer av tidligere komponert musikk kalles parodier. Ikke fordi de er morsomme, som vi forbinder med ordet i dag, men som en seriøs teknikk eller som gjenbruk av musikk for å presentere ny tekst.

Verket ble første gang framført i Leipzig i jula/nyttår i 1734/35 – og det skulle ta godt over 100 år før det ble framført på ny, i 1857 i Berlin.

Mens det i dag er for svært mange et musikalsk «must» i jula.

Konserten inngår i abonnementsseriene Full Storm og Liten Storm.

Personvern og cookies

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.