Sjefdirigent Christian Kluxen og symfoniorkesteret

Beethoven-Pastoralesymfonien

Kluxen og Steinaa

Den lyse og vårlige Pastoralesymfonien er Beethovens skildring av et landlig, idyllisk landsskap i Wiens utkant. I tillegg får vi høre Eva Steinaa som solist i den svært virtuose obo-konserten til Richard Strauss. Vi kan ikke tenke oss en mer passende måte å avslutte vårsesongen for symfoniorkesteret på.

 

Se info, datoer & billetter

Ludwig van Beethoven skrev sin sjette symfoni, Pastoralesymfonien samtidig som den femte, Skjebnesymfonien og de to verkene ble til og med urframført på samme konsert. Men der Skjebnesymfonien er mørk og dramatisk er Pastoralesymfonien tvert imot lys, lett og vårlig optimistisk.

Musikken er et sjeldent eksempel på programmusikk hos Beethoven, altså at han beskriver en konkret stemning og et landskap med musikken, og han har til og med gitt hver sats beskrivende navn som «glade følelser ved ankomst til landet» og «scener ved bekken».

I dag kjenner mange denne symfonien fra Disney-klassikeren Fantasia, hvor den samme musikken brukes for å beskrive noe helt annet enn den opprinnelige intensjonen – nemlig en rekke fabeldyr som enhjørninger og pegasuser.

Solistbytte

Albrecht Mayer er dessverre forhindret fra å komme grunnet sykdom, som erstatter har vi fått inn den strålende Eva Steinaa.

Eva er en av Danmarks ledende oboister og har siden 2014 vært 1. solooboist i DR Symfoniorkestret. Hun er også svært ettertraktet som solist og kammermusiker i Europa.

Som solist har hun opptrådt med Copenhagen Phil, Jönköping Sinfonietta, Pärnu City Orchestra.

Også verdt å nevne er hennes debut som solist i DR Symfoniorkester, hvor hun fremførte Strauss’ obokonsert sammen med regissør Fabio Luisi i 2018. Det er denne hun skal fremføre sammen med vårt symfoniorkester denne kvelden.

Soldatkonsert

Obokonserten ble skrevet i 1945 rett etter andre verdenskrigs slutt. Den amerikanske soldaten John de Lancie, som selv var oboist i Pittsburgh Orchestra, besøkte Stauss hjem i landsbyen Garmisch. Han spurte komponisten om han hadde vurdert å komponere en obo-konsert, men fikk et kort «nei» som svar.

Likevel, kun noen måneder senere ble obokonserten utgitt, med inskripsjonen i partituret «foreslått av en amerikansk soldat». John de Lancie fikk dessuten førsteretten til å oppføre konserten i Amerika.

Kveldens konsert åpnes med  Paradisfugler av svenske Andrea Tarrodi og er inspirert av BBC-serien Planet Earths episoder paradise birds: «– alle de forskjellige fargene, måten de flyver på og måten de synger på».

Konserten dirigeres av sjefdirigent Christian Kluxen.

Personvern og cookies

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.