Carmen

Kjærlighet, sjalusi og død

«Carmen vil aldri gi etter. Fri var hun født – fri vil hun dø», roper verdens mest kjente opera-skikkelse til Don José mot slutten av denne klassikeren.

Se info, datoer & billetter

Forføreren, erobreren og radikaleren Carmen begjærer begjæret i seg selv – og friheten til å elske hva, hvem og når hun vil.

For det er kjærligheten til livet og friheten som gjør at hun velger å bruke de midler som er gitt henne, henne selv, sin skjønnhet og sensualisme til å oppnå en så stor grad av frihet som mulig. Selv om hun selvfølgelig aldri kan bli helt fri, annet enn i døden. Tiden hun lever i, tillater det ikke, og den fullstendige frihet får vel aldri noen av oss oppleve, i hvert fall ikke innenfor de rammer som samfunnet gir oss. Så blir svaret kanskje i dag, som da, å leve på siden av samfunnet, ta hver dag som den kommer, og ikke se for langt inn i framtiden… Et slikt liv vil alltid ha sin pris, og Carmen betaler den med sitt liv.

For oss i Arktisk Filharmoni er det en stor glede å ønske velkommen til selveste Carmen. Det er ingen tilfeldighet at vi presenterer nettopp Bizets mesterverk nå. Carmen var den første operaen vi gjorde etter etableringen av vårt selskap, den gangen en konsertversjon.

Her er Carmen – les intervjuet med Anna Traub her

Når vi i høst feirer vårt 10-års jubileum, føles det riktig å gjøre en klassisk Carmen – i fullscenisk versjon. Mer enn 120 personer kommer til å være involvert på scenen og i orkestergraven. Vi har tatt store steg på disse ti årene, og det vil denne utgaven av Carmen vise til fulle.

Handlingen foregår i Sevilla i Spania på 1820-tallet og vi møter den vakre sigøynerkvinnen Carmen som forfører menn med sin utfordrende væremåte. Korporalen Don José og tyrefekteren Escamillo faller begge for henne og sjalusien mellom dem får skjebnesvangre konsekvenser for Carmen.

Alt det du forventer av Carmen får du her. Flotte kostymer, fantastisk musikk, en sterk og verdenskjent historie, 70 personer på scenen, fullt orkester og flotte kor med både voksne og barn, amatører og profesjonelle. Og dansere fra kultur- skolen i Tromsø og Pias ballettstudio i Bodø.

I Tromsø vil barnekoret bestå av sangere fra Ishavsguttene og kulturskolen, mens det i Bodø utgjøres av sangere fra Bodø domkirkes sangskole.

Denne versjonen av Carmen ble skapt av Opera Trøndelag og Operaen i Kristiansund, og ble første gang vist der med stor suksess i 2018. Også da med Ronald Rørvik som regissør, men med andre solister, kor og orkester. Vi er veldig glade for dette samarbeidet, og gleder oss til å vise denne klassiske versjonen av Carmen for publikum i Nord-Norge.

Forestillingen inngår i abonnementseriene Full Storm, Stor Storm og Ny & Nysgjerrig i Bodø, samt Total og Ny & Nysgjerrig i Tromsø

Personvern og cookies

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.