Solistbytte: Rollen som Anna i de syv dødssyndene vil bli sunget av Soetkin Baptist. |
Med Gershwins Rhapsody in blue åpner vi konserten med å sette scenen til USA og mellomkrigstiden. Dirigent Magnus Loddgård er selv solist i det lekne solostykket i versjon for klaver og sinfonietta, og setter den musikalske stemningen i skjæringspunktet mellom amerikansk kunstmusikk og angloamerikansk populærmusikk.
Skulpturutstilling i foajeenDet som bare skulle være en kunstnerisk utfordring for powertex-kunstner Frank-Eilert Hansen ble til utstillingen De syv dødssyndene. Utstillingen kan oppleves i foajeen i Stormen Konserthus, i forkant av konserten. Dørene til Stormen Konserthus åpnes 17.30. Flere av skulpturene har vært utstilt hos Siggeruds Galleri i Bodø. |
Weill og Berg
Mye av den samme krysningen av sjangrene vil vi også høre i Weills musikk senere i konserten, dog med en litt annen vri.
Så får vi høre Alban Bergs Lulu suite, fra operaen med samme navn. I likhet med Weill ble Bergs musikk forbudt å spille da nazistene kom til makten i 1933. I motsetning til Weill, gjorde Berg forsøk på å tilpasse musikken til det nye regimet, i stedet for å rømme fra det.
Det kan ha vært medvirkende til at den påbegynte operaen Lulu aldri ble ferdigstilt før Berg døde i 1935. Selv om vi stilmessig er et stykke unna Weill og Gershwin, kunne utdrag av teksten fra Lulu like gjerne vært fra noen av Weill/Brechts syngespill; Wie viel lieber wär ich eine Hure, als an Ruhm und Glück der reichste Mann! (Hvor mye vil jeg heller være en hore enn den rikeste mannen i berømmelse og formue).
De syv dødssyndene
Med dette bakteppet er vi etter pause klare for De syv dødssyndene. Vi møter Anna (Tora Augestad), som reiser rundt i Amerika på jakt etter jobb og muligheten til et bedre liv for sin familie. For hver ny by hun kommer til, fristes hun av en av de syv dødssyndene.
Det er vel og merke dødssyndene fra bibelen med en egen vri i Brechts tekster. Verket er gjennomgående kritisk til kapitalismen og han lar syndene på ulike måter bli uttrykk for denne kritikken. Det er for eksempel ikke nødvendigvis Annas prostitusjon i seg selv som er et problem, men det at hun blir forelsket, og dermed setter businessen i fare.
Soetkin Baptist
er en belgisk mezzosopran som er bosatt i Bodø. Hun er utdannet med mastergrad fra Lemmens Institute i Leuven i Belgia. Soetkin er en svært allsidig sanger og i tillegg til det klassiske repertoaret er hun aktiv innen en rekke ulike sjangere – som tolker av andres låter og komponist av egen musikk. Ut over sitt virke som solist er hun aktiv som dirigent for flere kor i Salten samt sanger i vokalensemblet Vocal Art. Senere i høst kan hun høres sammen med Arktisk Filharmoni og Bodø Rhythm Group i konserten Jul med Soetkin.
Internasjonalt anerkjent dirigent
Magnus Loddgard er kveldens dirigent, og vil også spille klaver. Han studerte klaver og direksjon ved Norges Musikkhøgskole samt dirigering ved Universität der Künste i Berlin, hvor han nå er bosatt.
Han har jobbet innenfor mange sjangre både som pianist, repetitør, komponist og dirigent. Både som pianist og som dirigent har Loddgard jobbet mye med samtidsmusikk og opera, og repertoaret spenner fra Monteverdi til urfremføringer.
Han har blant annet dirigert Verdis Macbeth og Brittens The Rape of Lucretia ved Den Norske Opera & Ballett, og dirigert både ballett og opera ved Ho Chi Minh City Opera & Ballet, samt Carmen og La Bohéme med Kristiansand symfoniorkester og Opera Sør.
Han har dirigert blant andre Oslo Filharmoniske Orkester, Kringkastingsorkesteret, Trondheim Symfoniorkester, Oslo Sinfonietta, Trondheim Sinfonietta og Dresdner Symfoniker, og er fast dirigent for ensemble neoN.
Han er også pianist i Ensemble Ernst, og har vært solist med Trondheim Symfoniorkester, Kringkastingsorkesteret og Kristiansand Symfoniorkester.