Bach, Biber og Dvořák

Med spillende leder Terje Tønnesen

Det er en enorm glede å kunne ønske mesteren Terje Tønnesen velkommen til konsert med kammerorkesteret vårt i Grønnåsen Kirke 6. og 7. mai.

Se info, datoer & billetter

Terje Tønnesen er for lengst beskrevet som «den komplette musiker». Det var blant annet overskriften på et intervju med Tønnesen i magasinet Resonans (1998) og refererer til hans allerede da mange år som orkestermusiker, kammermusiker, leder og ikke minst orkester-gründer.

Tønnesen sto, ikke minst, i spissen for etableringen av Det Norske Kammerorkester, og har vært kunstnerisk leder for ensemblet siden oppstarten i 1977.

Selv spilte han en sagnomsust solistdebut i Universitetets aula i Oslo i 1972, der norsk presse tok i bruk store superlativer for å beskrive det unike talentet fra Skedsmokorset.

Og i fjor spilte han sin avskjedskonsert med Oslo-Filharmonien på Nationaltheatret – etter 37 år som konsertmester!

Tønnesen har mottatt en lang rekke priser, og ble i 2015 slått til Ridder av 1. klasse av St. Olavs orden.

Til konsertene i Grønnåsen kirke har vi dessuten glede av å ønske den fabelaktige fløytisten Tom Ottar Andreassen velkommen!

Variert program

Musikerne våre gleder seg veldig til å spille Antonin Dvořáks vakre Serenade for strykere i E-dur (op. 22).

Serenaden ble komponert på bare 12 dager, våren 1875, og er blant Dvořáks aller mest populære verker. Man kan godt merke på musikken at den er skrevet i en fin periode i komponistens liv – verket formelig oser av vår, liv og lysere tider. Det henger godt sammen med hans eget liv i perioden. Dvořák hadde akkurat hatt premiere på en nyoppsetning av operaen The King and The Collier, og hadde blitt tildelt et generøst østerriksk kunstnerstipend som gjorde at han kunne konsentrere seg om å komponere, uten for mange økonomiske bekymringer.

I tillegg til den økende annerkjennelsen for komponistgjerningen, var han dessuten nygift og nybakt far.

Bach og barokk

I tillegg blir det, som seg hør og bør når Terje Tønnesen kommer, barokk på programmet. Johann Sebastian Bachs Orkestersuite i h-moll (BWV1067) er en av fire orkestersuiter han skrev som alle består av en serie dansesatser med en innledende ouvertyre.

Suitene ble ikke skrevet i sammenheng, og danner dermed ingen egentlig syklus. Det er også knyttet usikkerhet rundt tidspunktet de er skrevet, men vi vet at Bach fra 1723 oppførte verkene med Collegium musicum i Leipzig.

Heinrich Biber

Aller først denne kvelden skal vi presentere dere for en annen komponist fra barokken, Heinrich Biber fra daværende Böhmen.

Bibers musikk har de senere år fått en renessanse, ikke minst på grunn av Rosenkranssonatene, og i Tromsø domkirke skal hans Battalia À 10 framføres, et energisk verk som ofte er oversatt som «kamp» eller «slag» – uten at den av den grunn er verken mørk eller dyster.

Tvert imot, og kanskje trenger vi alle litt godt energipåfyll i akkurat disse tider.

 

Foto: Mona Ødegård/Det Norske Kammerorkester

 

 

Personvern og cookies

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.