spillende leder Ilya Gringolts

Med spillende leder Ilya Gringolts.

Dvořák – serenade for strykere

Endelig får vi besøk av spillende leder Ilya Gringolts, et besøk vi har forsøkt å få i stand i flere år. Fiolinisten Gringolts liker å kombinere den klassiske musikken med nyere verker, og hos oss leder han orkesteret når de spiller Dvoraks svært populære Serenade for strykere samt musikk av de nålevende komponistene Filanovsky og Wennäkoski.

Ilya Gringolts er fiolinisten, solisten og orkesterlederen som står godt plantet i det tradisjonelle repertoaret samtidig som han i internasjonal sammenheng har etablert seg som en pioner i arbeidet med å fremme nåtidens komponister. Hva passer da bedre enn en klassiker som Dvorsaks Serenade for strykere sammen med nyer musikk og ikke minst en verdenspremiere?

Dvoraks Serenade for stryker ble komponert på bare 12 dager, våren 1875. Man kan godt merke på musikken at den er skrevet i en fin periode i Dvoraks liv – verket formelig oser av vår, liv og lysere tider. Det henger godt sammen med komponistens liv i perioden. Han hadde akkurat hatt premiere på en nyoppsetning av operaen The King and The Collier, og hadde blitt tildelt et generøst østerisk kunstnerstipend som gjorde at han kunne konsentrere seg om å komponere, utene for mange økonomiske bekymringer. I tillegg til den økende annerkjennelsen for komponistgjerningen, var han dessuten nygift og nybakt far.

Det mest fremtredende elementet i Lotta Wennakoskis Culla d’aria (Vugge av luft på norsk) er den tydelig vuggende pulsen. – Så tydelig at jeg lenge tok det for å være en huske ikke en vugge, sier Wennakoskis selv. Hva hun mener blir fort tydelig når en hører verkert – I tillegg til den vuggende rytmikken spiller også selve lydbildet på lag, der det skifter frem og tilbake mellom svært luftig og mer kraftfullt romantisk.

Vi vil i tillegg få høre Ilya Gringolts som solist i en verdenspremiere for fiolin og orkester, skrevet for anledningen av russiske Boris Filanovsky.