Forførende melankoli

Bach - Birtwistle - Berg

Det svever en melankolsk og ettertenksom stemning over Stormens Store Sal denne kvelden. Her vil både publikum og musikere befinne seg på scenen, mens salen er lyssatt helt spesielt og vår konsertmester Oganes Girunyan er solist i et følelsesladd rekviem av Alban Berg.

Se info, datoer & billetter

Det er altså et helt spesielt og stemningsfullt program som skal framføres denne kvelden. Hovedverket av Alban Berg var skrevet som et rekviem for Alma Mahlers datter Manon, som døde av polio 18 år gammel – men verket ble også et rekviem for ham selv.

Berg døde nemlig av blodforgiftning like etter at verket var ferdig – som følge av at vepsestikk da han befant seg ved skogshuset han arbeidet i. Han fikk aldri høre det spilt fra en scene.

Berg var en svært velkommen og trofast gjest i Alma Mahlers hus og han skal ha vært svært betatt av hennes datter Manon. Han kalte derfor fiolinkonserten Til minne om en engel.

I verkets andresats har Berg lagt inn et sitat fra Johann Sebastian Bachs Es ist genug, og før orkesteret og solist Oganes Girunyan spiller Berg, får vi høre nettopp Es ist genug som en koral fra messingblåserne.

Bach blir det også før pause – når to satser fra hans kjente Brandenburger-konserter framføres, samt hans Ich ruf zu dir i en versjon for solo piano. Bachs sakrale toner rammer inn prisbelønte britiske komponisten sir Harrison Birtwistle og hans Cortege fra 2007 – et verk som også ble skrevet som en slags hommage til minne om den britiske kulturpersonligheten Michael Vyner.

Konserten inngår i abonnementsseriene Full Storm, Stor Storm og Liten Storm.

Personvern og cookies

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.