Helan og Halvan

Stumfilm med levende musikk

Opplev Helan og Halvans slapstickkomedier Liberty og Big Business med levende filmmusikk.

Se info, datoer & billetter

Rett før de verdenskjente komikerne Oliver Hardy og Stan Laurel, på norsk kjent som Helan og Halvan, produserte sin første «snakkis» med Unaccustomed As We Are i 1929, produserte de to komiske stumfilmer, Liberty og Big Business, som begge også er fra 1929. Begge disse filmene tar slapstick-komedie til det ekstreme, med harmløse og klossete misforståelser som setter i gang ustoppelige kjedereaksjoner som eskalerer til det ekstreme.

Big Business møter vi juletreselgerne Hardy og Laurel som kommer i konflikt med en huseier i løpet av sommeren. Laurel er veldig klossete og det leder til flere misforståelser rundt begrepet «Tit for Tat», som på norsk betyr tilsvarende gjengjeldelse. Dette gjør at bilen til de to businessmennene og det lille huset til den trakasserte huseierens mann blir berørt.
I filmen Liberty opptrer Hardy og Laurel på et stillas 70 meter over bakken, under byggingen av en skyskraper. Med sine utallige stunt, er filmen basert på de spektakulære produksjonene med Buster Keaton og Harold Lloyd, spesielt Safety last fra 1923.

Mens Big Business ble produsert som en komplett stumfilm, så markerer Liberty overgangen til lydfilmen. For kinoer som hadde teknologisk utstyr, plater med musikk og lydeffekter komponert spesielt for filmen, så kunne de spille disse synkronisert med filmen. I moderne tid, så kan det originale «soundtracket» fortsatt ses på som et viktig objekt for studier fra denne svært viktige perioden i filmens historie. Ønske om levende musikk er fortsatt uovertruffent.

Jens Troesters musikk til Liberty er basert på denne historiske praksisen med kinomusikk. Som regel ble musikken hentet «on location» av kinoenes bandledere og pianister fra operaen med konsertrepertoar, og spesielle musikksamlinger som ble kalt for «kinothek». Denne teknikken er brukt helt i begynnelsen med en sitering av den amerikanske nasjonalsangen (som ironisk nok overdriver patriotismen), før en kort pause der vi ser de to rømte fangene, Laurel og Hardy, i krangel med de to amerikanske presidentene Washington og Lincoln som såkalte frihetskjempere. Spesielt i en film som Liberty, som er designet for action, kan musikken fremheve komiske effekter. Eksempelvis kan man intensivere gjenskapningen av lyder med blant annet glissandoer, lyder fra innsiden av pianoet og sirener fra et helt orkester. Dette gir publikum en mer levende opplevelse. Komponisten følger ikke filmen slavisk, men skaper lengre strekk som til sammen passer med det man ser i filmen. For eksempel når vi ser de to mennene spankulere 70 meter over bakken blir det spilt en enkel vals.

Big Business har også musikken en større rolle enn å fylle vakuum. I begynnelsen, der vi ser en samtale mellom huseier og de to komikerne, er det kommunikasjon mellom strykere og obo. På denne måten blir figurene levende. Bruken av ringeklokker, horn og smellende ballonger gjør opp for manglende lyder i filmen. En habanera-liknende lyd i celloene hinter til at Laurel og Hardy holder på med noe når de ringer på hos en kunde for andre gang.

Personvern og cookies

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.