Ola Rokkones med saxofon

Hyllest til en mester

Terje Bjørklund 75 år

Vær med oss å feire en ekte nordnorsk mester og pionér! 15. oktober hyller vi – sammen med fantastiske Ola Rokkones – den internasjonalt anerkjente komponisten og musikeren Terje Bjørklund fra Narvik.

Se info, datoer & billetter

– Dette er noe jeg har drømt om og gledet meg til i lang tid, sier saksofonisten Ola Rokkones, som sammen med kammerorkesteret vårt og spillende leder Liv Hilde Klokk i oktober skal hylle den store Bjørklund i året han fyller 75 år.

«Den moderne Grieg»

Terje Bjørklund. Foto: Wikipedia Commons

15. oktober spiller orkesteret tre sterke verk av 75-årsjubilanten Bjørklund på Hovedscenen i Tromsø Kulturhus, der høydepunktet blir bestillingsverket Rokkones og Arktisk Filharmoni nå har fått fra den levende legenden.

– Bjørklund er jo en fantastisk komponist som har blitt veldig populær både her hjemme og internasjonalt. I utlandet bruker de ord som «den moderne Grieg», og jeg har lenge vært begeistret for musikken hans, sier Ola Rokkones.

– Så det var med ærefrykt jeg tok kontakt med ham for å bestille et verk.

En pioner

Terje Bjørklund var blant grunnleggerne av jazzlinja ved musikkonservatoriet i Trondheim på 1970-tallet, en spydspiss i norsk jazz de siste tiårene, er slått til ridder av 1. klasse av Den kongelige norske St. Olavs Orden for sin innsats for norsk musikkliv.

Samtidig som Bjørklund studerte, gjorde han seg bemerket som en fremragende moderne jazzpianist i samspill med Jan Garbarek og Karin Krog.

– Hans virke er klassisk komponist og jazzpianist. En ganske spesiell kombinasjon, og for meg personlig er det så spennende! Halvparten av mitt eget virke er å være jazzmusiker og halvparten klassisk solist, sier Rokkones.

– Lyrisk og dramatisk

Han sier at det finnes mange verk der jazzmusikere spiller akkompagnert av klassiske orkestre, men at Bjørklunds verk er noe helt annet.

– Dette bestillingsverket, Arctic Lines, er et klassisk verk som henter opp en del jazzuttrykk, og i denne konserten prøver vi å koble disse to verdenene.

– Hvordan vil du beskrive Arctic Lines?

– Det er jo veldig nytt for meg enda, så jeg forsker mye på det nå. Men jeg merker meg at det er veldig lyrisk og tidvis dramatisk. Som tittelen forteller noe om, beskriver han flere sider ved det nordnorske; vinden, isbjørner, det samiske og mye mer. Det er en hyllest til Nord-Norge, som han jo kommer fra, sier Rokkones.

Kommer hjem med musikken sin

Han forteller at Bjørklund har sagt at det er uaktuelt at noen andre orkestre enn Arktisk Filharmoni skal urframføre verket.

– Med dette kommer han «hjem» med sin musikk.

Bjørklund har nemlig bodd i Trondheim i en årrekke, men har aldri glemt hvor han kom fra.

– Virkelig en drøm

Ola Rokkones er selv en størrelse på sitt instrument. Han var den første saksofonisten som var solist med Mariinskij Symfoniorkester i St. Petersburg, et av to nasjonale orkestre i kulturnasjonen Russland. Han har spilt med dem to ganger.

– Det mest spesielle for meg var at jeg da spilte et verk av den store komponisten Alexander Glasunov, som selv var fra St. Petersburg – med nasjonalorkesteret fra samme by. Og i utsolgte saler. En fantastisk opplevelse, sier han.

Og nå skal han altså spille med Arktisk Filharmonis kammerorkester, i Kulturhuset i Tromsø.

– Det er virkelig en drøm, altså. Kjempespennende! Det har jo vært planlagt i et par år nå, og endelig skal det skje, sier han.

– Vi spilte med en annen saksofonist tidligere i år, nemlig Håkon Kornstad. Kjenner du ham?

– Absolutt! Vi spilte begge i Eiksmarka skolekorps i barndommen. Det vil si; jeg var veldig liten og han var ungdom. Han var et stort forbilde for meg i korpset, smiler Rokkones.

Fantastisk karriere

I tillegg til Arctic Lines, skal orkestret spille Carmina, som var et bestillingsverk Bjørklund skrev til OL på Lillehammer i 1994, samt Sarek for strykeorkester, som i 1992 fikk følgende omtale i det anerkjente amerikanske musikktidsskriftet Fanfare:

«Denne musikken har lyriske partier som tar pusten fra deg, og den sterke melodiske profileringen låter som oppdatert Grieg».

Verket ble presentert som åpningsverk på Anne Sophie Mutters USA-turne i 2002. Det ble blant annet fremført i et fullsatt Carnegie Hall i New York og ble varmt mottatt av publikum og presse.

Carmina for strykere ble i 2008 gitt ut på Trondheimsolistenes CD Divertimenti, en utgivelse som i 2009 ble nominert til 3 Grammy-priser.

Bjørklund har levert bestillingsverk til en rekke ledende musikere, ensembler, kor og orkestre: Ole Edvard Antonsen, Christian Lindberg, Oslo Filharmoniske Orkester, Chilingirian String Quartet, Trondheimsolistene, Marianne Thorsen, Nidarosdomens Guttekor, Aage Kvalbein, Stig Nilsson, Trondheim Symfoniorkester, Bjarne Fiskum og Arve Henriksen.

Vi følger alle gjeldende sikkerhetstiltak og retningslinjer i henhold til Covid-19, slik at publikum skal få en trygg konsertopplevelse.

Personvern og cookies

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.