strykekvartett fra Arktisk Filharmoni

Mozart, Beethoven, Borodin og Webern

Klassisk og relæxt

Velkommen til sesongens andre Relæxt-konsert! Relæxte konserter er åpne for alle, men er spesielt tilpasset barn, voksne og familier som synes det er utfordrende å delta på ordinære konserter.

Grunnet gjeldene nasjonale smitteverntiltak er arrangementet dessverre kun tilgjengelig for personer bosatt i Tromsø Kommune.

Også denne gangen spiller vi Relæxt-konsert på Hålogaland Teater, og nå får du høre klassiske perler fra blant andre Mozart og Beethoven, framført av våre egne fenomenale musikere Yuko Kawami (fiolin), Dana Johnson (fiolin), Karen Aukner (bratsj) og Ørnulf Lillebjerka (cello).

Liker du klassisk musikk – eller er du nysgjerrig og har lyst til å prøve ut klassisk musikk live – da vil denne konserten være midt i blinken for deg.

I avslappede rammer, der du kan klappe når du vil og snakke med ditt følge om du trenger det, har vi lagt til rette for at du skal føle deg trygg og få en god opplevelse i salen.

Konserten vil vare i ca. 40 minutter.

Visuell Guide

VISUELL GUIDE: Klikk på denne, så får du vite det du trenger om hva som skjer og hvem du møter før, under og etter konserten.

Hva er Relæxt?

Relæxt er et konsept utviklet av Hålogaland Teater (HT) og som har som mål å gi publikum som synes det er utfordrende å delta på ordinære kulturarrangementer et godt tilbud.

Relæxte forestillinger og konserter er spesielt tilpasset barn, voksne og familier med behov for litt mer avslappede rammer for å nyte opplevelsen.

• Under relæxte konserter er det helt lov til å både snakke høyt, le, gråte, tikse, og rope.
  • Det er i tillegg lov til å gå inn og ut av salen så mye du måtte ønske.
  • Du kan trekke deg tilbake i en skjermet sittegruppe i foajeen før, under eller etter forestillingen hvis du skulle ha behov for det.
  • Det vil være to verter inne i salen for å assistere publikum og være behjelpelig med det dere måtte trenge.

HT har inkludert Nordlysfestivalen, Tromsø Internasjonale Filmfestival og Arktisk Filharmoni i prosjektet, og denne våren har Tromsø – som eneste by i Nord-Europa et eget Relæxt-program med konserter, teater og film.

Under Relæxt-konserter gjør vi følgende tilpasninger:

• Lyset i salen vil være dempet, men aldri slått av.
  • Vi har eliminert scenerøyk og strobebelysning.
  • Vi har justert lydnivået.
  • Vi lager en visuell guide som beskriver hele opplevelsen fra du kommer til HT til konsertslutt.

Dette vil musikerne spille:

Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791):

Divertimento D dur (9 minutter)

Divertimento i i D dur ble skrevet i 1772. Mozart var kun 16 år og hadde allerede skrevet mange komposisjoner. Dette stykket består av 3 satser og er del av de komposisjonene som går under navnet Salzburgsymfoniene.

Ludvig van Beethoven (1770 – 1827):

Cavatina fra strykekvartett no.13, B dur, op. 130 (8 minutter)

Stykket er dedikert til Prince Nikolai Borisovich Galitzin , en russisk aristokrat. Han bestilte og betalte for flere av Beethoven strykekvartettkomposisjoner. Hele stykket varer mellom 40-50 minutter og består av 6 satser. Vi får høre 5. satsen Cavatina.

Alexander Porfiryevich Borodin (1833 – 1887):

Notturno fra strykekvartett no.2, D dur (8 minutter)

Det sies at Borodin skrev stykket til sin kone til deres 20 års bryllupsdag i 1881. Stykket består opprinnelig av 4 satser. Vi får høre den mest kjente Notturno som er 3. satsen.

Anton Webern (1883-1945):

Langsamer sats for string quartet (9 minutter)

Langsamer Sats ble skrevet 1905. Inspirasjonen fikk han på en fjelltur utenfor Wien med Wilhelmine Mörtl som senere ble hans kone. Webern døde tragisk da han ble skutt ved en feiltagelse av en amerikansk soldat i forbindelse med portforbudet i Wien etter krigen.