Amalie Stalheim med cello i norsk natur

Kraggerud inviterer Amalie Stalheim

Beethoven, Telemann og Sallinen

Don Quijotes kamp mot vindmøllene er et stadig tilbakevendende motiv i kunsten. Enten som inspirasjon og tematikk, eller på kunstnerens mer personlige plan. I denne konserten møter vi begge deler.

Se info, datoer & billetter

Som en genial blanding av litterær og sosial satire, absurd komikk og dyp psykologisk innsikt har fortellingen om Don Quijotes kamp mot alle farer inspirert forfattere fra Dostojevskij til Salman Rushdie og John Irving. Kanskje kan man si at den i dag er mer aktuell enn noen gang.

Georg Philipp Telemanns Burlesque de Quixotte og Aulis Sallinens Nocturnal Dances of Don Juanquixote henter begge sine titler fra historien om «ridderen av den bedrøvelige skikkelse». Med inspirasjon fra litteraturen, er dette lekne verk som rommer både humor og alvor.

Sallinens tittel er til og med en sammensmeltning av Don Quijote og en annen litterær karakter, nemlig Don Juan. Hvilken kombinasjon! Som solist på cello får du høre Amalie Stalheim, en av Skandinavias mest lovende musikere.

Hele Beethovens liv var preget av å gå motstrøms. En ulykkelig oppvekst med en voldelig og alkoholisert far, bidro til Beethovens innesluttethet og opprørske natur. Hans kamp mot det etablerte gjennomsyret livet hans blant aristokrater i Wien. Dette finner vi også igjen i musikken hans, hvor han utfordret de fleste etablerte konvensjoner. Her får vi høre hans Strykekvartett Nr. 4.

Kvartetten ble ferdigstilt i 1800, og tilhører en periode som musikalsk peker tilbake mot Mozart og Haydn. Like fullt er Beethoven klar for å utfordre. Formmessig mangler for eksempel den typiske langsomme andresatsen, som han har byttet ut med en livlig og rytmisk drevet sats. I seg selv en sped begynnelse på den musikalske revolusjonen Beethoven skapte i løpet av sin karriere.

Amalie Stalheim har vært solist med en rekke orkestre i Norge og Sverige. Hun vant i 2021 Den norske solistpris, og i 2018 tilsvarende pris i Sverige. I tillegg har hun vunnet en rekke priser og stipender både nasjonalt og internasjonalt. Fra 2018-2022 var Stalheim «Artist in Residence» i Sveriges Radios musikkanal P2. Hun spiller på en cello fra 1687, bygget av F. Ruggieri. Den er generøst utlånt av Anders Sveaas´ Allmennyttige Fond.

Personvern og cookies

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.