Denne konserten gleder vi oss til! Her møtes masse unge talenter på scenen i Tromsø. Vi får med oss lokale musikkstudenter og kulturskoleelever i kammerorkesteret, og vi får også møte tre fremragende unge musikere som solister.
Clara Shen og Alma Kraggerud
Stortalentet Clara Shen. (Pressefoto)
Det tyske stortalentet Clara Shen inspirerer overalt hvor hun kommer, med sin musikalitet og virtuositet. Til tross for sin unge alder, er hun allerede i gang med en internasjonal karriere.
Hun var en av prisvinnerne i finalen i den prestisjefylte Menuhin-konkurransen i 2018, der Henning Kraggerud var jurymedlem. Henning hadde med seg datteren Alma, som hørte på og lot seg inspirere, og Clara og Alma ble kjent med hverandre.
Nå møtes jentene igjen for å være solister både i hvert sitt soloverk, og sammen med far Kraggerud i Bachs trippelkonsert. Det blir et øyeblikk å få med seg!
Alma Kraggerud har ifølge sin far alltid blitt sterkt beveget av musikk. Hvis han spilte for henne i moll da hun var baby, ble hun trist, og spilte han i dur ble hun glad igjen.
I sin fars fotspor
Og man påvirkes tydeligvis litt av at begge ens foreldre er fiolinister, for det var nemlig ei lettere sjokkert jente som kom hjem fra sitt første besøk hos ei venninne fra barnehagen: Hun var himmelfallen fordi det ikke var noen hjemme hos venninna som spilte fiolin!
Nå går ungjenta Alma virkelig i sin fars fotspor. De to improviserer sammen nesten hver dag, og hun komponerer egne verker, som sin far. Hun berører sitt publikum med en helt særegen musikkformidling, full av sjel.
Tromsøs egen Teo Lien begynner å bli et kjent solistnavn i Tromsø, etter at han leverte en inspirerende versjon av første sats fra Shostakovich cellokonsert med UNGSY under Nordlysfestivalen tidligere i år.
Teo Lien fra Tromsø
Tromsøtalentet Teo Lien. (Foto: Marius Fiskum/Nordlysfestivalen)
Nå skal han være solist i Ernest Blochs nydelige Prayer, akkopagnert av kammerorkesteret. Prayer en del av verket From jewish life skrevet i 1924, og det vakre stykket skildrer stemningen i en jødisk bønn.
På programmet står også den uendelig nydelige sekstetten til Brahms, som han skrev som 27-åring. Etter førstefremførelsen i 1861 ble den kalt «et av de vakreste verkene denne unge komponisten har skrevet», og har siden beholdt sin popularitet. Brahms ble tidlig utpekt som den nye Beethoven, og dette gjorde at han levde med et voldsomt forventningspress til seg selv.
Brahms – «den nye Beethoven»
Han strevde med å skrive for strykekvartetter, for å prestere etter Beethoven på det området føltes for han umulig. Han klarte det dog til slutt, og i sin livslange prosess med å lykkes med kvartetter, skrev han heldigvis for strykesekstetter, som på den tiden var en ganske uvanlig besetning å skrive for. En strykesekstett er en strykekvartett, pluss en bratsj og en cello.
Man får altså flere av de dype instrumentene. Det passet Brahms utmerket, for han hadde en ekstra forkjærlighet for den sonore klangen i de dype strykerne, og denne sekstetten begynner nettopp med et tema i cello.
Så følger resten av en vakker førstesats med inderlige melodilinjer, en ungarskpreget andresats inspirert av barokkmusikk, en humørfyllt, fengende scherzo, og en følsom og dramatisk sistesats som til slutt får en triumferende avslutning.
Kulturskoleelever og musikkstudenter
Kammerorkesteret har etter hvert spesialisert seg å på spille musikk som originalt er for kvartetter, kvintetter eller sekstetter, og som gjøres om til versjoner for strykeorkester.
Det er også slik vi får høre sekstetten til Brahms. Når man omsetter musikk for små strykebesetninger til versjoner for kammerorkester, legger man i praksis til en kontrabasstemme og justerer kanskje litt på de originale strykerstemmene. Vi er overbeviste om at dybdeentusiasten Brahms hadde vært begeistret over å få høre dette verket med kontrabasser, som gir enda mer resonans og dybde til sekstettens allerede enormt vakre klangbilde.
Vi gleder oss veldig til denne konserten! Ikke bare får vi møte Alma, Clara og Teo – vi får også med oss lokale musikkstudenter og kulturskoleelever på scenen.
Vi følger alle gjeldende sikkerhetstiltak og retningslinjer i henhold til Covid-19, slik at publikum skal få en trygg konsertopplevelse.