Kari Kriikku og Ingar Bergby

Klarinettvirtuos i verdensklasse

Kriikku og Bergby

Ingar Bergby dirigerer sinfoniettaen i det som må betgenes som et klassisk sinfoniettarepertoar, men musikk av Darius Milhaud, Michel van der Aa og Hans Abrahamsen. I verket Hysterisis får vi høre den finske klarinettvrtuosen Kari Kriikku som solist – med den moderne musikken som sitt spesialfelt, gjester han jevnlig de største orkestrene i verden.

Programmet denne kvelden blir nærmest en reise gjennom repertoaret for sinfonietta, fra det eldste verket skrevet i 1923 til det nyeste i 2014. Felles for de tre verkene er at de bærer slektskap til helt andre epoker i musikkhistorien enn de er skrevet. Vi kan høre slektskap til alt fra klassismen og impresjonismen, via 1920-tallets jazz og inn i moderne elektronisk musikk i retning house-sjangeren.

Danske Hans Abrahamsens musikk er inspirert av hans to mentorer og lærere Per Nørgård og Pelle Gudmundsen-Holmgren så vel som ungarske György Ligeti, og tilhører en musikalsk strømning kalt «New Simlicity» innen kunstmusikken på 70-tallet. Winternacht har sin tittel fra et dikt av østerikeren Georg Trakl. To av satsene er også dedisert til ham, mens de to øvrige mærer dedikasjon til kunstneren M.C. Escher og komponisten Igor Stravinsky. Verket i seg selv bærer formessig slektskap til klassisimen, men kan også sies å ha tydelige impresjonistiske påvirkninger.

Klarinettkonserten Hysterisis av Michel van der Aa befinner seg brytningspunkt mellom elektronisk og analog musikk, skrevet for solo klarinett, ensemble og laptop. Van der Aa utforsker hvordan det innspilte digitale lydbildet kan veves sammen med den analoge musikken som spilles her og nå. I åpningen hører vi for eksempel skrapelyder fra en vinylplate i lydsporet, lyder som etter hvert tas opp av slagverkeren og strykeinstrumentene i ensemblet og utvikler seg videre.

La création du monde (jordens skapelse) av Darius Milhaud er en ballett fra 1923, og må regnes som en klassiker i denne sammenheng. Milhaud hentet inspirasjon fra ameikanske jazzorkestere, og blandet dette med sin fasinasjon for fremmede kulturer. Balletten tar utgangspunkt i en afrikansk skapelsesmyte og var basert på et senario av den sveitsike forfatteren Blaise Cendrars. Verket er som sagt opprinnelig en enakters ballett, men spilles i dag vel så mye som et rent konsertverk, og det er slik det fremføres på denne konserten.

Ingar Bergby er en av Norges mest anerkjente orkesterdirigenter, med stor produksjon innenfor klassisk musikk, opera, samtids- og crossovermusikk.Ingar Bergby er kjent for sin evne til å skape et varmt klangbilde av samtidsmusikk. Hans mangeårige samarbeid med Arne Nordheim ga stor inspirasjon til utforming av samtidsmusikk. Bergby arbeider etter Nordheims motto «og alt skal synge!»

Kari Kriikku er en finsk klarinettsolist som har samtidsmusikken som sitt spesialfelt. Han står bak en rekke kritikerroste innspillinger, og har blant annet mottatt Nordisk Råds musikkpris i 2009. Han har urframført en rekke verk, og var en av bestillerne bak kveldens verk Hysteresis, som han også har spilt inn sammen med Amsterdam Sinfonietta.

..a physically flamboyant player of Olympian virtuosity…

The New York Times om Kari Kriikku.