sopranen Berit Norbakken

Norbakken og Bergby

klassisk sinfonietta

Denne konserten avlyses som følge av restriksjoner i forbindelse med Covid-19.

Ingar Bergby dirigerer sinfoniettaen i det som må betgenes som et klassisk sinfoniettarepertoar, men musikk av Darius Milhaud, Kaija Saariaho og Hans Abrahamsen.

Se info, datoer & billetter

Programmet denne kvelden blir nærmest en reise gjennom repertoaret for sinfonietta, fra det eldste verket skrevet i 1923 til det nyeste i 2014. Felles for de tre verkene er at de bærer slektskap til helt andre epoker i musikkhistorien enn de er skrevet. Vi kan høre slektskap til alt fra klassismen og impresjonismen, via 1920-tallets jazz og inn i moderne elektronisk musikk i retning house-sjangeren.

Danske Hans Abrahamsens musikk er inspirert av hans to mentorer og lærere Per Nørgård og Pelle Gudmundsen-Holmgren så vel som ungarske György Ligeti, og tilhører en musikalsk strømning kalt «New Simlicity» innen kunstmusikken på 70-tallet. Winternacht har sin tittel fra et dikt av østerikeren Georg Trakl. To av satsene er også dedisert til ham, mens de to øvrige mærer dedikasjon til kunstneren M.C. Escher og komponisten Igor Stravinsky. Verket i seg selv bærer formessig slektskap til klassisimen, men kan også sies å ha tydelige impresjonistiske påvirkninger.

Det siste året har vi alle blitt vant til endringer på kort varsel, også hos oss i Arktisk Filharmoni. Som følge av innreiseforbudet til Norge er konsertens opprinnelige solist, Kaari Krikku, forhindret fra å komme til oss. Erstatteren er ingen ringere enn Berit Norbakken, med et verk hun opprinnelig skulle sunget med oss i feburar:

Quatre instants av Kaija Saariaho ble opprinnelig skrevet for sopran og piano og senere orkestrert for både stort og lite orkester. De fire delene er tenkte som fire kontrasterende øyebliksbilder hvor kjærlighetens mange ansikter er inspirasjonen bak hver av dem. I arbeidet med å tilpasse stykket for orkester har Saariaho lagt vekt på å bevare de klare lyse klangene fra orignalen for sopran og piano. Ved å la  orkesterinstrumentene spille i tett dialog med sangeren, bevares også det kammermusikalske fra originalversjonen, fremfor å bare bruke orkesteret i en ren akkompagnerende rolle.

La création du monde (jordens skapelse) av Darius Milhaud er en ballett fra 1923, og må regnes som en klassiker i denne sammenheng. Milhaud hentet inspirasjon fra ameikanske jazzorkestere, og blandet dette med sin fasinasjon for fremmede kulturer. Balletten tar utgangspunkt i en afrikansk skapelsesmyte og var basert på et senario av den sveitsike forfatteren Blaise Cendrars. Verket er som sagt opprinnelig en enakters ballett, men spilles i dag vel så mye som et rent konsertverk, og det er slik det fremføres på denne konserten.

Ingar Bergby er en av Norges mest anerkjente orkesterdirigenter, med stor produksjon innenfor klassisk musikk, opera, samtids- og crossovermusikk.Ingar Bergby er kjent for sin evne til å skape et varmt klangbilde av samtidsmusikk. Hans mangeårige samarbeid med Arne Nordheim ga stor inspirasjon til utforming av samtidsmusikk. Bergby arbeider etter Nordheims motto «og alt skal synge!»

Berit Norbakken

Berit Norbakken er en av skandinavias ledende sopraner. Hun har sitt hovedvirke som konsertsanger, og er å høre i oratorier pasjoner og messer. Norbakken opptrer jevnlig med de ledende orkestre, dirigenter og konserthus verden over.

Norbakken har sin sangutdanning fra Tromsø, Karlsruhe og Oslo. Hennes studier omfatter også forskning på sangteknikken kulning, delvis sammen med den svenske komponisten Karin Rehnqvist, og hun har tidligere fremført musikk av Rehnqvist med Arktisk Filharmoni. Sammen med oss har hun også tidligere fremført verket Quatre Instants av Kaija Saariaho.

 

Personvern og cookies

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.