Nå spiller vi verket fordi tiden vi er inne i nå, for øvrig helt uten sammenlikning, er spesiell over hele verden. Vi er ikke bare inne i koronatiden, det er også tid for refleksjon.
Skrevet og framført i konsentrasjonsleir
Olivier Messiaen (1908-1992) regnes som en av de største komponistene innenfor den moderne musikken. Allerede som 11-åring begynte han sine studier på Paris-konservatoriet og var blant de beste elevene i både komposisjonsfag og orgel.
Under andre verdenskrig satt Messiaen i tysk fangenskap og verket Kvartett til tidenes ende ble skrevet i konsentrasjonsleiren Stalag VIII-A i 1940-41.
Verket ble urframført utendørs under sult og kalde forhold, og på delvis ødelagte instrumenter. Sammen med sine medfanger spilte Messiaen for et publikum på om lag 400 fanger og fangevoktere den 15. januar 1941.
Spesiell besetning
Stykket er skrevet for en spesiell instrumentbesetning, rett og slett fordi han komponerte for de musikerne han hadde tilgjengelig blant medfangene. Dermed endte han opp med fiolin, klarinett, cello og klaver.
Musikken er et gripende testament til tiden og konteksten den ble skrevet i, og er fremdeles relevant; ingen som har hørt den oppført live går fra konserten uberørt.
Stykket er i åtte satser, og har sterke religiøse overtoner. Messiaens kvartett beskriver blant annet engler, himmelen og trompeter som annonserer verdens ende.
Verket ga grunnlag for mye av Messiaens videre komponistgjerning og skapte hans første gjennombrudd som komponist.
I Stormen konserthus får du høre Oganes Girunyan, fiolin, Martin Andersson, klarinett, Mary Auner, cello og Yegor Shevtsov, piano spille dette helt spesielle verket.