Leif Ove Andsnes

med Henning Kraggerud og kammerorkesteret

Hell i uhell! Denne kvelden skulle vi egentlig hatt besøk av den fenomenale kinesisk-amerikanske pianisten Eric Lu, men på grunn av innreiserestriksjoner gjør vi en endring vi håper du setter pris på: Vår venn Leif Ove Andsnes kommer i stedet!

Se info, datoer & billetter

Det er nemlig alltid en stor glede – og ære – å spille med Leif Ove, den mest berømte norske utøveren innenfor klassisk musikk på 2000-tallet.

Han er heller ingen fremmed fugl nordpå. Kona hans er fra Bodø og familien har hytte på Kjerringøy, og senest i sommer spilte han under Nordland Musikkfestuke i Bodø.

Denne gangen står Tromsø for tur, og på kort varsel stepper 50-åringen inn og spiller Mozarts Pianokonsert nr. 23 med kammerorkesteret når vi ikke kan fly inn Eric Lu fra utlandet.

Vi gjør oppmerksom på at det – i henhold til myndighetenes smittevernsregler – kun er personer som er bosatt i Tromsø kommune som kan besøke konsertene i Tromsø.

Enorme kontraster

De siste årene har Leif Ove, sammen med Mahler Chamber Orchestra, fordypet seg i nettopp Mozarts pianokonserter fra årene 1785 og 1786, der også Pianokonsert nr. 23 (K 488) er fra.

Slik beskriver han selv verket:

– De ulike satsene har også veldig ulike karakterer. Den første satsen er veldig beroligende, ekstremt vakker og null bekymringer. Bekymringene kommer i den andre satsen, som er en av de mest smertefulle, ensomme og sorgtunge Mozart skrev. Ikke en selvmedlidende ensomhet, det er noe veldig høyverdig ved det.

Mestvinnende i Norge

– Så kommer den siste satsen, som igjen er noe helt annet. Den er så glad! Som om han sier; «ok, nok av denne hellige musikken, nå må vi har det litt gøy.» Det er stor glede, om og om igjen, fortsetter Leif Ove Andsnes, som har blitt tildelt hele 11 Spellemannspriser, hvorav statuetten for Årets Spellemann i 1998.

Ingen andre har fått så mange Spellemannspriser, og av mange andre utmerkelser han er tildelt er det verdt å nevne Griegprisen (1990), Gammlengprisen (1993), Anders Jahre kulturpris (1999), Årets Peer Gynt (2007), Gramophone Chamber Music Award (2008), utnevnt til æresdoktor ved Juilliard School of Music i New York (2016), utnevnt til æresdoktor ved Universitetet i Bergen (2017) og utnevnt til Kommandør av St. Olavs Orden (2002).

Andsnes har gitt ut flere titalls plater og har spilt på de største scenene i verden.

Beethoven, Bull og Halvorsen

I tillegg til pianokonserten med Leif Ove Andsnes, kommer Henning Kraggerud og kammerorkesteret til å spille flere perler.

Johan Halvorsens Veslemøys sang for solo fiolin og strykeorkester og Ole Bulls I ensomme stunde avløses av to satser fra Ludwig van Beethovens strykekvartett Razumovsky, nr. 7 i F-dur, opus 59.

Personvern og cookies

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.