London­symfonien

Haydn, Ravel og Greenwood

Vi åpner høstsesongen med den siste hiten fra «symfonienes far», Joseph Haydn. I tillegg får du høre brennhete Vikingur Ólafsson som solist i Ravels klaverkonsert. Men aller først får du høre musikk av en kjent rockegitarist med en fot på vei over i den klassiske musikken.

Det er nemlig Radioheads gitarist Jonny Greenwood som står bak konsertens åpningsverk Water. Etter flere vellykkede oppdrag som filmkomponist, ble han i 2012 invitert til å være «composer in residence» hos Australian Chamber Orchestra, noe som ledet til blant annet dette verket.

Et lignende opphold hadde Joseph Haydn i London i 1790-årene, da han ble invitert til å skrive intet mindre enn 12 symfonier til en konsertserie på The Kings Theatre. Den siste av disse, symfoni nr. 104, har for ettertiden blitt kjent som Londonsymfonien. Det er denne du her får høre med symfoniorkesteret, under ledelse av sjefdirigent Christian Kluxen.

Dobbelt farvel

Hayds symfoni nr. 104 var ikke bare hans siste under oppholdene i London, det ble også den aller siste han skrev. Urfremførelsen var også den svært populære Haydns farvel til Londonpublikummet.

Ravels klaverkonsert ble et mer sørgelig farvel fra komponisten. Han skrev stykket til en grandios verdensturné med seg selv som solist. Ravel øvde intenst, men en nevrologisk sykdom skapte vanskeligheter som gjorde at han kort tid før premieren måtte gi fra seg solistrollen. Stykket ble likevel hyllet som et mesterverk allerede etter denne første turneen.

Eksepsjonell solist

«Breathtakingly brilliant pianist»
-Gramophone

«Iceland’s Glenn Gould»
-The New York Times

Pianist foranHer får du høre verket med den unge, men meriterte islandske stjernepianisten Vikingur Ólafsson. Han er blant de meste ettertraktede pianistene i verden, og omtaler som «Islands Glenn Gould» (New York Times) og «Den nye superstjernen på klassisk piano» (The Daily Telegraph) taler for seg. Det samme gjør utmerkelser som «Årets artist» hos Gramophone og «Årets album 2019» hos BBC Music Magazine.

Ólafsson spiller jevnlig med ledende orkestre verden over, og det er en sann glede å kunne ønske ham velkommen til Arktisk Filharmoni for første gang.

Les mer om musikken

Haydns symfoni var den siste av i alt 12 symfonier han skrev under sitt opphold i London og ble også hans siste av i alt 104 symfonier. Alle disse 12 symfoniene var en bestilling til Peter Salomons konsertserie på The Kings Theatre. Likevel er det spesielt denne siste som har fått tilnavnet Londonsymfonien.

Den første fremførelsen fant sted i 1795, på Haydns farvelkonsert til Londonpublikummet. Et håndplukket publikum fra Londons sosietet gjorde dette til en meget innbringende konsert for Haydn og symfonien ble en umiddelbar suksess.

Greenwood

Det høres kanskje overraskende ut, men Radioheads gitarist Jonny Greenwood har et livslangt og nært forhold til klassisk musikk. Han startet sin karriere på blokkfløyte og i ungdomsorkester før han som 14-åring ble med i Radiohead. Etter mange år i rockens tjeneste har han de senere årene blitt en ettertraktet komponist også for klassisk musikk og ikke minst filmmusikk.

Verket Water ble skrevet til Richard Tognetti og the Australian Chamber Orchestra, inspirert av Philip Larkins dikt med samme navn.

Les om dirigenten

Danske Christian Kluxen har vært sjefdirigent i Arktisk Filharmoni siden 2019 og virker samtidig i samme stilling i Victoria Symphony i Canada. Han må betegnes som en av de mest markante unge dirigentene i Skandinavia og har allerede en lang internasjonal karriere bak seg

Pressen betegner ham som «en dynamisk og karismatisk karakter» som dirigerer «med eksemplarisk tydelighet og en himmelsk varme». Han trekkes ofte mot det germanske og skandinaviske repertoaret, spesielt komponister som Beethoven, Brahms, Richard Strauss, Carl Nielsen og Jean Sibelius.

Sammen med Arktisk Filharmoni har han flere innspillinger bak seg, blant annet Beethovens Fiolinkonsert med Henning Kraggerud som solist, en utgivelse som fikk svært gode anmeldelser blant annet i den danske storavisen Politiken.

Han har arbeidet med store orkestre over hele verden, og hjemme i Danmark har han et nært forhold til flere av de største orkestrene, deriblant Copenhagen Phil og Odense Symphony.

I 2014/2015 hadde Kluxen et Dudamel Fellowship ved Los Angeles Philharmonic, da han var assistentdirigent for Gustavo Dudamel og Esa-Pekka Salonen. Da hadde han allerede vært assistentdirigent for Royal Scottish National Orchestra i perioden 2010-2013.