Lorenza Borrani med fiolin

Lorenza Borrani med kammer­orkesteret

Schubert og Pettersen

Det gleder oss stort å få ønske stjerneskuddet Lorenza Borrani velkommen til Arktisk Filharmoni for første gang! Borrani er en av de virkelig store musikerne i Europa, og er internasjonalt svært etterspurt, både som solist, kammermusiker, konsertmester og spillende orkesterleder.

Kanskje husker du at Borrani sto på plakaten våren 2020, en av de første konserten som ble rammet av pandemien. Derfor er vi ekstra glade for at det nå ble mulig å ønske henne velkommen til oss på ny. Hovedverket på konserten er Franz Schuberts Strykekvartett Nr. 15 i G-dur, arrangert for kammerorkester av Lorenza selv. I tillegg får du oppleve et verk skrevet spesielt for denne konserten, av den norske komponisten Agnes Ida Pettersen, som også tidligere har samarbeidet med Borrani.

Borrani har vært leder av Chamber Orchestra of Europe siden 2008, og gjesteleder for orkestre som Mahler Chamber Orchestra, Australian Chamber Orchestra og Det Norske Kammerorkester, der hun var «Årets kunstneriske gjesteleder» i 2020. Fra sistnevnte orkester går også ryktene om at «hun er noe av det beste som har vært hos oss!» Vi er derfor svært spente på hva vi kan vente oss av denne karismatiske, kreative og litt ukonvensjonelle italieneren.

Les om komponistene

Franz Schubert skrev denne siste strykekvartetten i 1826, bare to år før sin svært tidlige død. Stykket ble lenge liggende urørt, og den første fremførelsen fant først sted i 1851. Kvartetten ble til så og si samtidig som Beethoven jobbet med sin siste kvartett. Selv om Schubert var en stor beundrer av Beethovens musikk og de begge hadde sin musikalske arv fra den wienerklassiske tradisjonen, er verkene svært forskjellig. Der Beethoven tar oss med på en dramatisk reise mot et klart mål, hviler Schuberts musikk mer i seg selv. Man kan beskrive den mer som et maleri enn historiefortelling. Og hvilket maleri. Dette er virkelig kammermusikk i stort format, og utgjør nesten en hel konsert i seg selv.

Agnes Ida Pettersen samarbeidet med Lorenza Borrani da hun var fast gjesteleder for Det Norske Kammerorkester i 2020, og hun skriver nå et nytt verk spesielt til Lorenza Borrani og Arktisk Filharmonis kammerorkester.