Lorenza Borrani med fiolin

Lorenza Borrani med kammer­orkesteret

Schubert og Pettersen

Det gleder oss stort å få ønske stjerneskuddet Lorenza Borrani velkommen til Arktisk Filharmoni for første gang! Borrani er en av de virkelig store musikerne i Europa, og er internasjonalt svært etterspurt, både som solist, kammermusiker, konsertmester og spillende orkesterleder.

Se info, datoer & billetter

Kanskje husker du at Borrani sto på plakaten våren 2020, en av de første konserten som ble avlyst av pandemien. Derfor er vi ekstra glade for at det nå ble mulig å ønske henne velkommen til oss på ny. Hovedverket på konserten er Franz Schuberts Strykekvartett Nr. 15 i G-dur, arrangert for kammerorkester av Lorenza selv. I tillegg får du oppleve et verk skrevet spesielt for denne konserten, av den norske komponisten Agnes Ida Pettersen, som også tidligere har samarbeidet med Borrani.

Borrani har vært leder av Chamber Orchestra of Europe siden 2008, og gjesteleder for orkestre som Mahler Chamber Orchestra, Australian Chamber Orchestra og Det Norske Kammerorkester, der hun var «Årets kunstneriske gjesteleder» i 2020. Fra sistnevnte orkester går også ryktene om at «hun er noe av det beste som har vært hos oss!» Vi er derfor svært spente på hva vi kan vente oss av denne karismatiske, kreative og litt ukonvensjonelle italieneren.

 

Les om komponistene

Franz Schubert skrev denne siste strykekvartetten i 1826, bare to år før sin svært tidlige død. Stykket ble lenge liggende urørt, og den første fremførelsen fant først sted i 1851. Kvartetten ble til så og si samtidig som Beethoven jobbet med sin siste kvartett. Selv om Schubert var en stor beundrer av Beethovens musikk og de begge hadde sin musikalske arv fra den wienerklassiske tradisjonen, er verkene svært forskjellig. Der Beethoven tar oss med på en dramatisk reise mot et klart mål, hviler Schuberts musikk mer i seg selv. Man kan beskrive den mer som et maleri enn historiefortelling. Og hvilket maleri. Dette er virkelig kammermusikk i stort format, og utgjør nesten en hel konsert i seg selv.

Agnes Ida Pettersen

Siden komposisjonsstudiene ved Norges Musikkhøgskole er Agnes Ida Pettersens musikk fremført i inn- og utland av norske og internasjonale ensembler. I hennes komposisjoner finner vi en nyansert bruk av et

utvidet klanglig reportoar, i en musikalsk kontekst hvor arven fra den

klassiske musikktradisjonen skinner gjennom. Hun har et stort spenn i sin produksjon og komponerer også musikk til ulike former for sceniske produksjoner. Musikken brukes i ulike settinger; konserter, dans, teater og installasjoner.

Agnes Ida Pettersen har fått innspilt flere verk og har gitt ut flere egne plateproduksjoner, blant annet et elektronisk solo-album, Listen and dance. Telemark kammerorkester har spilt inn verket I det stille//Epilog på CDen Tapestry. Bagateller (2020) er en innspilling av  korte kammermusikkstykker som er utgitt på Musikk-Husets forlag som blant annet kan brukes i musikkopplæring. I 2021 ble Pettersen tildelt Edvard-prisen i kategorien Samtid for verket Å vere i livet. Verket bygger på Halldis

Moren Vesaas’ tekst Å vere i livet – tre vers til mor. Dette er også innspilt av Terjungensemble på albumet Den annen sang.

Personvern og cookies

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.