Lyden av Arktis

Helaftens bestillingsverk - vår signatur

Lyden av Arktis

Har Arktis en egen sound? I 2013 utfordret vi en av Norges mest anerkjente komponister til å finne et svar. Nå er det ferdig – det store bestillingsverket signert Lasse Thoresen.

Se datoer, og kjøp billetter

Thoresen, som fyller 70 i oktober, har de siste årene vært en rekke ganger på Svalbard, i Finnmark og ellers i Nord-Norge for å lytte, arbeide og la seg inspirere til å skrive orkesterverket Lyden av Arktis.

Historien vi forteller starter med følelsen av total white-out i øde- marka. Satsene har konkrete navn som Bare hvitt, Flammehimmel, Brefront, Hymne til det urørte og Fall, og naturens egne lyder er sentrale i verket.

På reisen får du høre læstadianersalmer, joik, bekkesildring, fuglelyder, kalving av breer, – og det hele avsluttes altså med det store fallet. Spesielt er det også at noen av satsene er skrevet for kammerorkester, noen for sinfonietta og noen for symfoniorkester, og under konserten vil publikum oppleve vekslingen mellom de tre ensemblene.

Lasse Thoresen er ingen hvem som helst i norsk musikkliv. Han har mottatt en mengde priser, deriblant Årets verk fra Norsk komponist- forening tre ganger (1981 for Stadier i den indre dialog, 1992 for AbUno, 1994 for Carmel Eulogies), Kritikerprisen for Quadrat i 1987, Edvard-prisen i 2003 og i 2010 mottok han Nordisk råds musikkpris for vokalverket Opus 42.

Denne gangen har han stått overfor en helt spesiell utfordring; å beskrive den særegne arktiske lyden – gjennom musikk.

Vi har i den anledning et sterkt behov for å takke Norsk Polarinstitutt! Leif Magne Helgesen og Kim Holmén sådde et frø, de hadde tankene om dette; hvordan definere lyden av Arktis.

Lyden av Arktis handler også om klima, vær – og menneskets rolle i det store og mektige. Og etter flere års arbeid er det nå klart for framføring, med alle musikerne våre – og sjefdirigent Christian Kluxen på podiet.

I tillegg til konsertene i Tromsø og Bodø (11. september) skal verket framføres som åpning av den prestisjetunge Ultima-festivalen i Oslo 12. september.

Inngår i abonnementsseriene Total, Mezzo og Piccolo i Tromsø, samt Full Storm, Stor Storm og Ny & Nysgjerrig i Bodø