sopranen Berit Norbakken

Mahlers Rückert-Lieder

Med sopran Berit Norbakken

Vokalmusikken står i sentrum når den fantastiske sopranen Berit Norbakken formidler så varierte verk som Saarihaos Quatre Instants og Mahlers Rückert Lieder.

Se info, datoer & billetter

Konserten innledes Andrea Tarrodis stykke Näktergalen fra 2009. Verket ble komponert til hennes mastereksamen ved kungliga musikhögskolan, og er basert på H.C.Andersens eventyr med samme navn, om den kinesiske keiseren og nattergalen.

Videre får vi høre sopranen Berit Norbakken som solist i to helt ulike verk, likevel begge med kjærligheten i ulike fasetter som et gjennomgangstema.

Quatre instants av Kajia Saariaho ble opprinnelig skrevet for sopran og piano og senere orkestrert for både stort og lite orkester. De fire delene er tenkte som fire kontrasterende øyebliksbilder hvor kjærlighetens mange ansikter er inspirasjonen bak hver av dem. I arbeidet med å tilpasse stykket for orkester har Saariaho lagt vekt på å bevare de klare lyse klangene fra orignalen for sopran og piano. Ved å la  orkesterinstrumentene spille i tett dialog med sangeren, bevares også det kammermusikalske fra originalversjonen, fremfor å bare bruke orkesteret i en ren akkompagnerende rolle.

Gustav Mahlers Rückert-Lieder er en samling på fem sanger med tekster av Friedrich Rückert. Mahler hadde et nært forhold til sang, og mye av musikken hans er melodidrevet. Man vil derfor kjenne igjen elementer fra sangsyklusene også i symfoniene. I Rückert-lieder får vi høre hans enestående evne til å fremkalle følelser fra de enkleste melodilinjer. Teksten og tematikken er som skapt for den senromantiske kunstneren Mahler, og musikken følger diktenes handling og tematikk tett.

Berit Norbakken

Berit Norbakken er en av skandinavias ledende sopraner. Hun har sitt hovedvirke som konsertsanger, og er å høre i oratorier pasjoner og messer. Norbakken opptrer jevnlig med de ledende orkestre, dirigenter og konserthus verden over.

Norbakken har sin sangutdanning fra Tromsø, Karlsruhe og Oslo. Hennes studier omfatter også forskning på sangteknikken kulning, delvis sammen med den svenske komponisten Karin Rehnqvist, og hun har tidligere fremført musikk av Rehnqvist med Arktisk Filharmoni. Sammen med oss har hun også fremført verket Quatre Instants av Kaia Saariaho.

Petr Popelka gjester nå Arktisk Filharmoni for tredje gang, etter at han i 2020 har vært å høre både med Beethovens 5. symfoni under Nordland Musikkfestuke og i konserten Musikernes Favoritt i oktober. Den tsjekkiske dirigenten har sin musikalske bakgrunn som bassist i Staatskapelle Dresden, men har siden 2016 i større og større grad virket som dirigent. Fra 2020 virker han som sjefdirigent for Kringkastingsorkesteret.

 

Personvern og cookies

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.