Masterkonsert

Bjørk-Guinevere Kinsella Eide

Arktisk Filharmoni og  Musikkonservatoriet ved UiT Norges arktiske universitet  har i en årrekke hatt et godt samarbeid om for eksempel mesterklasser, samspillprosjekter og lunsjkonserter.

Se info, datoer & billetter

Arktisk Filharmoni  er glad vi kan bidra når Musikkonservatoriet sine masterstudenter har sine avsluttende eksamener.

I år er det klaverstudent Bjørk-Guinevere Kinsella Eide som har fått den muligheten. Bjørk skal ikke bare spille, men også lede orkesteret i fremførelsen av Mozarts Klaverkonsert nr. 20.

I tillegg til Mozart spiller Bjørk først en egen soloavdeling.

Konserten er gratis og åpen for alle.

Dørene åpnes 18.30.

Velkommen!

 

Les mer om musikken

Claude Debussy (1862-1918) skrev Images bok 1 ferdig i 1905, da han allerede var en godt etablert komponist.  Han skrev sitt mest berømte verk La Mer på samme tid, og man kan høre at verkene er inspirert av hverandre. Det utrolige i Debussys musikk er hvor fargerikt og nyansert tonespråk han har. Man ser for seg det reflekterende vannet i «Reflets dans léau», man hører og føler tyngden i hyllesten til Rameau, og lar seg rive med av lettheten, bevegelsen og gleden i «Mouvement». Images er en fest av et verk som det bare er å glede seg til å oppleve!

Maurice Ravel (1875-1937) skrev sonatinen mellom 1903-1905 som et bidrag til en konkurranse utlyst av «The Weekly Critical Review Magazine», hvor målet var å komponere en første sats på under 75 takter. Ravels 1. sats endte opp med å bli lengre enn dette, men han vant prisen på 100 franc likevel siden han var alene om å sende inn bidrag. Verket består av tre satser, og et gjentakende element er en nedgående kvart, også kjent som mors-intervallet. Ravel var kjent for å være en meget introvert og privat person, med et sterkt forhold til sin mor. Både gjennom å spille verket og å lytte til det blir man kjent med Ravels intime tonespråk og hans sjelelige og delikate verden.

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) skrev totalt 27 pianokonserter, og kun to av dem i moll (nr 20 og nr 24). Pianokonsert nr 20 regnes som et av de mørkeste verkene Mozart skrev og deler toneart med hans Rekviem og første del av operaen Don Giovanni. Konserten ble skrevet i 1785, da Mozart allerede var godt etablert som musiker og komponist, og han urfremførte verket som ledende solist. Konserten består av tre satser, en mørk og dramatisk Allegro som rolig glir inn i en skjønn Romanse med en urolig midtdel. Det hele avsluttes med en energisk Allegro Assai som overraskende nok slutter i D-dur! Man får oppleve Mozarts lys og mørke i denne tidløse pianokonserten, et musikkstykke som står igjen som et av de mest populære gjennom tidene.

Konserten blir fremført i versjon for strykeorkester og klaversolist.

Personvern og cookies

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.