Påskekonserten 2022

Mozarts Rekviem

Mystiske omstendigheter omkring tilblivelsen, og det faktum at komponisten selv aldri fullførte verket før han døde, gjør Wolfgang Amadeus Mozarts udødelige dødsmesse til kanskje musikkhistoriens mest diskuterte verk. Når du i  tillegg får høre Stabat Mater av Antonio Bononcini, tror vi den tradisjonsrike påskekonserten med Vokal Nord og Arktisk Filharmoni vil bidra til høytidsstemning uken før påske.

En mystisk herre møter opp hos Mozart og bestiller en dødsmesse på vegne av en anonym oppdragsgiver. All kommunikasjon og betaling foregår gjennom denne tredjepersonen, og for den dødssyke Mozart fremstår det hele som både forvirrende og skremmende.

Det blir til og med sagt at han trodde han var blitt rammet av en forbannelse og dermed tvunget til å skrive sin egen dødsmesse. Mozart skriver mye av dødsmessen mens han selv ligger på dødsleiet, og rekker aldri å fullføre verket. Det ble til slutt fullført av Mozarts elev Franz Süssmayr, som hadde fått instruksjoner fra den døende Mozart.

I dag vet vi at det var den habile hobbymusikeren greve Franz von Wazlsegg-Stuppach som var bestilleren av verket, og han skal ha ønsket å gi det ut under eget navn for å hedre sin avdøde kone. Det tok et tiår før Mozarts enke fikk overtalt ham til å offentliggjøre at det var et rekviem fra Mozarts hånd.

Historien rundt Mozarts rekviem er mystisk og spennende, men den overgår på ingen måte musikken i seg selv. Til tross for at Mozart aldri fikk fullført verket, er det uten tvil musikken og tonen til den geniale Mozart som skinner gjennom når man lytter til denne praktfulle dødsmessen.