Mozarts Rekviem

Myteomspunnet mesterstykke i vakker versjon

Mystiske omstendigheter omkring tilblivelsen, og det faktum at komponisten selv aldri fullførte verket før han døde, gjør Wolfgang Amadeus Mozarts udødelige dødsmesse til kanskje musikkhistoriens mest diskuterte verk.

Se info, datoer & billetter

En mystisk herre møter opp hos Mozart og bestiller en dødsmesse på vegne av en anonym oppdragsgiver. All kommunikasjon og betaling foregår gjennom denne tredjepersonen, og for den dødssyke Mozart fremstår det hele som både forvirrende og skremmende, ja sågar blir det sagt at han trodde han var blitt rammet av en forbannelse og dermed tvunget til å skrive sin egen dødsmesse. Mozart skriver mye av dødsmessen mens han selv ligger på dødsleiet, og rekker aldri å fullføre verket. Det ble til slutt fullført av Mozarts elev Franz Süssmayr, som hadde fått instruksjoner fra den døende Mozart.

I dag vet vi at det var den habile hobbymusikeren greve Franz von Wazlsegg-Stuppach som var bestilleren av verket, og han skal ha ønsket å gi det ut under eget navn for å hedre sin avdøde kone. Det tok et tiår før Mozarts enke fikk overtalt ham til å offentliggjøre at det var et rekviem fra Mozarts hånd.

For et lokalt guttekor alene er det nærmest en utenkelig oppgave å skulle sette opp Mozarts rekviem, men Ung Kirkesangs årlige guttekorsamling gjør det utenkelige mulig, ved å forene guttestemmer fra hele landet til et felles prosjekt.

I år er Bodø Domkirkes guttekor, med dirigent Øystein Jæger, vertskap når guttekorprosjektet for første gang er i Nord-Norge. Arktisk Filharmoni er stolt av å være med på laget når gutter fra hele landet skal møtes til musikalsk og sosialt samvær. For guttene fører forhåpentligvis møtet i Bodø med seg nye venner, styrket musikkglede, og en ekstra sterk følelse av guttekorfellesskap, samt at de gir sitt publikum en opplevelse av å ha vært med på noe helt ekstraordinært. For når damestemmene i koret erstattes av guttestemmer, får publikum en unik sjanse til å høre dette populære verket i en helt spesiell klangfarge.

Historien rundt Mozarts rekviem er mystisk og spennende, men den overgår på ingen måte musikken i seg selv. Til tross for at Mozart aldri fikk fullført verket, er det uten tvil musikken og tonen til den geniale Mozart som skinner gjennom når man lytter til denne praktfulle dødsmessen.

Personvern og cookies

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.