Vi er henrykt over å ha med oss den fantastiske sopranen Berit Norbakken, som etter hvert har blitt en nær venn av ensemblet. Hun er solist i Kaija Saariahos vakre Quatre Instants, hvor hun synger stemningsfulle dikt av den libanesisk-franske poeten Amin Maalouf, som i mange år har samarbeidet tett med Saariaho. Dette blir et gjenhør med verket for de som var på konserten vår under Nordic Music Days i 2019.
I tillegg stifter vi nå fire nye bekjentskaper; tre komponister vi ikke har spilt før, samt dirigenten Jean Thorel, som gjester oss for først gang.
Etter det siste årets hendelser, føles det som vi står nærmest vingeklippet tilbake, med en lengsel for samvær og kontakt. Dette programmet samler gamle venner på ny, samtidig som vi ser fram mot nye bekjentskaper og nye musikalske stemmer.
Niels Rosing-Schow
studerte i København, men det var i Frankrike, under påvirkning av Ianis Xenakis, han fant sin musikalske stemme. Hans sensuelle subtile musikk forankres i troen på at harmoni og klang er ett. Spektralstilen han utviklet legger vekt på dette og instrumentenes klang og farge blir her vel så vesentlig i musikken som tradisjonell harmoni. I verket Distant Calls fra 2018 har han latt seg inspirere av Tristan Murails verk L’esprit des dunes fra 1993 som igjen er inspirer av Gobiørkenen og rituell musikk fra området rundt. Den spesielle besetningen på verket er lånt fra Paul Simons sang Can´t run but I can walk much faster og en indirekte hyllest til world music. I verket kan man også høre noen små sitater fra «bridgen» i denne låten.
Edison Denisov
studerte først matematikk, men med støtte og undervisning fra blant andre Dmitrij Sjostakovitsj viet han sitt liv til å komponere. Han studerte ved konservatoriet i Moskva, hvor han senere underviste i orkestrering og etter hvert også komposisjon. Han orienterte seg mot vestlig kunstmusikk, og var inspirert av komponister som Debussy, Stravinskij og Boulez. Denne vestlige orienteringen falt ikke i god jord hos sovjetiske myndigheter, og det ble vanskelig for Denisov å få musikken sin spilt i Sovjet. Det var også vanskelig for sovjetiske komponister å få bestillinger fra vesten, eller i det hele tatt få sin musikk spilt der. Denisov var blant de få som klarte dette. Han skaffet også noter på vestlig musikk til Moskva, og var på den måten med å «opplyse» musikkstudenter om hva som rørte seg utenfor samveldet.
Denisov ble sett på som en undergrunnskomponist i Sovjet, og var blant de syv komponistene som ble bannlyst av den sovjetiske komponistforeningen fordi de hadde deltatt på vestlige musikkfestivaler for sovjetisk musikk. Etter kommunismens fall var han med å gjenetablere foreningen for ny musikk i Moskva, før han flyttet til Paris hvor han levde frem til sin død i 1996.
Hans første kammersymfoni var et bestillingsverk i anledning tiårsjubileet for det Ensemble 2e2m, og hadde sin premiere i Paris i 1983.
Li-Ying Wu
er født i Taipei i Taiwan, hvor hun vokste opp i en familie som elsket klassisk musikk av Bach, Haydn, Mozart og Beethoven. Hun studerte til master i hjemlandet, før fasinasjon for danske komponister som Per Nørgård og Niels Rosing-Schow brakte henne til videre studier ved Det Kgl. Danske Musikkonservatorium i København, blant annet med Rosing-Schow og Hans Abrahamsen som lærere. Som sine læremestere er hun opptatt av musikkens klang og hvordan klangen flytter seg i musikken. Hennes instrument- og klangbehandling beksrives som raffinert, og verkene kan formmessig beskrives som skulpturelle fremfor dramatiske. Denne kvelden får vi høre verket Flow fra 2010
Kaija Saariaho
er blant de fremste av nåtidens finske komponister, og har de siste tiårene hatt en stor internasjonal anerkjennelse. Selv om mye av hennes katalog består av kammermusikkverker, har hun siden årtusenskiftet arbeidet stadig mer i større format, både med orkestermusikk og operaer. Quatre instants er et eksempel på denne allsidigheten. Verket ble opprinnelig skrevet for sopran og piano og senere orkestrert for både stort og lite orkester. De fire delene er tenkt som fire kontrastfulle bilder hvor kjærlighetens mange ansikter er inspirasjonen bak hver av dem. I arbeidet med å tilpasse stykket for orkester har Saariaho lagt vekt på å bevare de klare lyse klangene fra originalen for sopran og piano. Ved å la orkesterinstrumentene spille i tett dialog med sangeren, bevares også det kammermusikalske fra originalversjonen, fremfor å bare bruke orkesteret i en ren akkompagnerende rolle.
“I can honestly say that if this was the last performance I ever heard, I would have died perfectly happily. Amazing.”
(Simon Cummings (5:4) om Kaija Saariaho‘s “Quatre Instants” under Nordic Music Days in Bodø, Norway, November 2019.)
Berit Norbakken
Er en av skandinavias ledende sopraner. Hun har sitt hovedvirke som konsertsanger, og er å høre i oratorier, pasjoner og messer. Norbakken opptrer jevnlig med de ledende orkestrene, dirigenter og konserthus verden over.
Norbakken har sin sangutdanning fra Tromsø, Karlsruhe og Oslo. Hennes studier omfatter også forskning på sangteknikken kulning, delvis sammen med den svenske komponisten Karin Rehnqvist, og hun har tidligere fremført musikk av Rehnqvist med Arktisk Filharmoni. Sammen med oss har hun også tidligere fremført verket Quatre Instants av Kaia Saariaho ved flere anledninger.
Jean Thorel
er en lidenskapelig forkjemper for ny musikk og har totalt gitt over 700 verdenspremierer. Hans ukonvensjonelle interpretasjoner av både klassiske verker og samtidsmusikk har begeistret både publikum og kritikere i såvel hjemlandet Frankrike som ellers i verden. Thorel gjester jevnlig de største festivalene for ny musikk og har dirigert ledende orkestre og samtidsmusikkensembler verden over. Hans innholdsrike katalog med innspillinger teller over 30 CD-plater og DVDer.