musiker og skuespiller

Oksen Ferdinand

- med Stein Elvestad og Øyvind Mehus

Endelig skal vi få jobbe med den kjente og erfarne skuespilleren Stein Elvestad! Sammen med vår fiolinist Øyvind Mehus presenterer han to vakre musikkfortellinger i samme forestilling.

Se info, datoer & billetter

Mange husker Stein Elvestad fra barne-TV som den populære skikkelsen Heismann Hå, men han er også en svært erfaren skuespiller som har spilt i en rekke filmer og i en årrekke på teaterscenen.

Evig aktuell

I tillegg til den kjente historien om Oksen Ferdinand, skal Stein vise Katta som va så grådig glupsk etter mat, som han har skrevet selv.

Boka om Oksen Ferdinand ble skrevet allerede i 1936 av Munro Leaf, og budskapet er at «ingenting løses ved å bruke vold» og det å være tro mot seg selv og egne valg.

I den originale handlingen befinner oksen Ferdinand seg på en landlig plass i Spania. Ferdinand er ikke lik brødre sine, han vil ikke slåss. Blomsterengen er derimot mer tiltalende, der kan han sitte i timevis.

Hitler mislikte den

En rekke historiske skikkelser har latt seg beundre eller ergre over klassikeren. ​

Boka ble publisert i 1936, like etter at den spanske borgerkrigen brøt ut, og med Spania i krig og Ferdinands pasifisme, ville forlaget holde den borte fra markedet inntil krigen roet seg, ifølge Margaret Leaf, enken til forfatteren på bokas 50-årsjubileum.

Forfatteren og illustratøren insisterte likevel på å utgi verket. Ifølge Illustration Chronicles presenterte boka en spansk karakter som sto opp mot samfunnet og nektet å kjempe. Tilhengerne av den spanske diktatoren Francisco Francos voldelige handlinger så den som pasifistisk propaganda og forbød utgivelsen. Ikke før i 1975 etter Francos død, ble forbudet opphevet.

Også i Tyskland provoserte boka. Adolf Hitler kalte boka «degenerert demokratisk propaganda» og brente den, i følge The Washington Post.

Denne forestillingen er basert på boka og musikken er komponert av Alan Riout.

Egen vri

Katta som va så grådig glupsk etter mat har Stein Elvestad skrevet selv. Han har tatt fatt i den gamle historien Katta fra Tjøtta og har laget en ny vri på den.
– Min historie likner ikke på den opprinnelige fortellingen, forteller skuespilleren.

Vår egen fiolinist Øyvind Mehus har funnet musikk som flettes inn i fortellinga og Anders Alterskjær står for regien.

Trygg konsertopplevelse

Stormen Konserthus sørger for at arrangementet følger alle pålagte smittevernstiltak og retningslinjer i henhold til Covid-19, slik at publikum skal få en trygg konsertopplevelse.

Deriblant legges det til rette for å overholde sosial distansering (1meters-regel) samt hånddesinfisering. Antall plasser i salen er begrenset til 50, hvor folk i samme husstand får mulighet til å sitte sammen, mens man holder avstand til øvrig publikum.

I tillegg til å vise billett ved inngangen, må alle som skal være til stede på konserten oppgi navn og telefonnummer, samt skrive under på at de ikke har symptomer på luftveisinfeksjon. Dette er fordi vi ikke kan slippe inn publikum med selv lette sykdomssymptomer og vi ber om at du avstår fra å kjøpe billett dersom du har dette, eller har vært i nærheten av noen med smitte.

 

Forestillingen er produsert i samarbeid med Nordland Fylkeskommune – Scene 8 og Nordland Teater.

Personvern og cookies

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.