Ole Olsen fra Hammerfest skrev fire operaer; Lajla, Stallo, Marsk Stig og Klippeøerne. De to siste er aldri framført, mens det er gått over 100 år siden Lajla ble framført sist og Stallo har ikke vært å oppleve fra en scene siden 2002.
Vi er Ole Olsens orkester
Vi synes derfor det er på høy tid å løfte fram Olsens operaer nå – 170 år etter hans fødsel – ikke minst fordi vi på mange måter føler vi oss som Ole Olsens orkester. Hammerfest-komponistens visjon var nemlig å få etablert et eget symfoniorkester i Nord-Norge.
i denne serien med konsertforedrag vil du bli nærmere kjent med alle Olsens operaer – med et fabelaktig stjernelag som formidlere:
Du får møte en av klassisk musikks virkelige grand old men, Terje Boye Hansen, som foredragsholder, Jan-Bjørnar Sture ved flygelet og sju fantastiske solister med Trond Halstein Moe i spissen som skal synge fra Ole Olsens operaverker.
Pakkepris
Gjennom fire kvelder skal vi gjøre et dypdykk i Ole Olsens operaer, og selvsagt vil du kunne kjøpe rabatterte billetter til pakkepris dersom du ønsker å få med deg alle.
Ole Olsen ble født i Hammerfest i 1850 og allerede fem år gammel trakterte han både fiolin og klaver. Bare et par år senere vikarierte han som organist for faren i Hammerfest kirke, og i årene 1860–1865 gikk han i urmakerlære i Tromsø.
Men det var musikk som opptok ham, og etter å ha studert orgel og komposisjon med Just Lindemann, Trondheims domorganist, gikk turen til Leipzig og musikkstudier der i årene 1871-1874.
Oppfant begrepet «Nord-Norge»
Vel hjemme i Norge og Kristiania igjen, hadde han med seg den første norske opera, Marsk Stig. Den ble aldri oppført, men Olsen ga seg ikke og fortsatte å komponere operaer og han overtok som dirigent for Musikforeningen i årene 1877-1880, mens Johan Svendsen var utenlands.
Ole Olsen engasjerte seg i mange ulike ting, blant annet i Nordlendingenes Forening i hovedstaden, og var den som foreslo begrepet «Nord-Norge» om vår nordligste landsdel.
I 1884 ble han dirigent for Annen brigades musikkorps (senere Forsvarets Stabsmusikkorps) og var i 1899-1919 musikkinspektør i det norske Forsvaret.
Romantisk musikk
Ole Olsen er kanskje mest kjent for musikken til det symfoniske diktet Asgaardreien, og han skrev romantisk musikk, som Grieg. Dessverre for Olsen havnet han i skyggen av den langt mer berømte bergenser, men liker du Griegs musikk, er vi overbevist om at du kommer til å bli begeistret for Ole Olsens også.
Kongens fortjenstmedalje
Foredragsholder Terje Boye Hansen er dirigent og fagottist, og ble ansatt ved Den norske opera i 1968. Etter å ha avsluttet sitt orkestervirke i 1990 ble han i 1993 igjen tilknyttet Den Norske Opera, denne gang som dirigent.
Boye Hansens repertoar omfatter en lang rekke operaer og operetter, samt en rekke balletter, og han har hatt utallige oppdrag for radio og TV og engasjementer i England, Tyskland, Sør-Afrika, Russland, Polen og Sverige.
I de senere år har Boye Hansen lagt ned en stor innsats for å gjøre glemte deler av norsk musikkhistorie kjent for dagens publikum. Blant komponistene han har dratt fram i lyset er Hjalmar Borgstrøm, Sigurd Islandsmoen og nettopp Ole Olsen.
Terje Boye Hansen ble i april i år tildelt Kongens fortjenestmedalje for sin store innsats for norsk musikkliv.
Vi følger alle gjeldende sikkerhetstiltak og retningslinjer i henhold til Covid-19, slik at publikum skal få en trygg konsertopplevelse.