Opera Noir

The Telephone + A hand of bridge

Under tittelen Opera Noir vever vi sammen to operaer: The Telephone av Gian Carlo Menotti og A hand of Bridge av Samuel Barber.

Se info, datoer & billetter

Vi befinner oss i en eksklusiv hotellobby, hvor to ektepar møtes for å spille bridge. Det kan på overflaten se ut som funksjonelle liv og forhold, men etter hvert får vi ta del i personenes indre dialoger, og det viser seg at alt ikke nødvendigvis er slik det ser ut på overflaten.

Les hilsen fra operasjef Espen Langvik om Opera Noir her.

Opera Noir tar for seg en tilbakevennende tematikk i kunsten, kanskje i dag mer relevant enn noen gang; Fasaden sett mot virkeligheten – overflaten mot det bakenforliggende;

Er vi den personen vi viser fram
i offentligheten og i dagens sosiale medier?
Skjuler vår fasade en annen side? En mørk side?
Når vi samles i gode venners lag,
er vi da fullt tilstede?
Er et tilsynelatende perfekt forhold,
i sannhet uten problemer?
Når telefonen ringer, er det alltid sant,
når vi sier hvem vi snakker med?
Er det alltid din egen kone
du benflørter med under bridgebordet?

Når vi spiller spillet, enten det er ved bridgebordet eller i kjærligheten, er det alltid en tanke bak – en skjult agenda som bare tidvis kommer til syne.
Regissør Jostein Kirkeby-Garstad dykker dypt i høstens operaproduksjon, så får vi se, om det er slik at kunsten speiler livet. Og hva synes vi om det?

Musikken er influert av jazz, og vi beveger oss på mange måter i grenseskillet mellom musikal, musikkteater og opera. Operaen The Telephone, med både musikk og libretto av Gian Carlo Menotti ble oppført på Broadway for første gang i 1947. A hand of Bridge av Samuel Barber hadde sin premiere på Menottis Festival of two worlds i 1959, og Menotti har har skrevet librettoen også til denne. Historien bindes sammen av tre sanger av Samuel Barber.

Sikker konsertopplevelse

Vi følger alle gjeldende sikkerhetstiltak og retningslinjer i henhold til Covid-19, slik at du som publikum skal få en trygg konsertopplevelse.

 


Aleksander Nohr
Ben/David

Aleksander er fra Kjerringøy og har sin utdannelse fra Institutt for musikk ved NTNU i Trondheim og Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, samt Operaakademiet i København hvor han ble uteksaminert i 2012. Samme år debuterte han som Dancairo (Carmen) ved Det Kongelige Teater samme sted.  

Aleksander har imponert publikum og kritikere verden over med sin fyldige og inderlige baryton, samt sitt skuespillertalent og timing på scenen.
Til tross for at hans karriere ennå er ung, har han en imponerende merittliste. Siden 2014 har han gjort flere roller ved Den Norske Opera og Ballett, inkludert Masetto i Mozarts Don Giovanni, Schaunard i Puccinis La Boheme og Moralès i Bizets Carmen. Sommeren 2017 sang han Marcello (La Bohème) ved Opera Hedeland og i fjor høst hadde han rollen som Escamillo i Arktisk Filharmonis oppsetning av Carmen.  

 


Mathilde Salmi Marjavara
Lucy/Geraldine

Mathilde er fra Tromsø og startet sin musikalske reise ved Tromsø Kulturskole med trekkspill og sang som instrument. Hun har sin bachelor i utøvende musikk fra Barratt Due Musikkinstitutt og Norges Musikkhøgskole.  

I 2015 avsluttet Mathilde sin master i opera ved Operahøgskolen i Oslo der hun studerte under sanglærer Toril Carlsen. Samme sommer gjorde hun sin debut som Solveig i en tysk oppsetning av Peer Gynt, under Schlossfestspiele i Marburg, Tyskland.
Mathilde er en allsidig sanger og er å se i operaproduksjoner, sceniske oppsetninger – musikkspill og konserter. Hun har gjort roller som Amor i Orfeus og Eurydike, Susanna i Figaros bryllup, Grete i Hans og Grete, Despina i Cosi fan tutte (på scenen ved Den Norske Opera og Ballett) og Gilda i Rigoletto, for å nevne noen.
Mathilde er en stolt mottaker av Statens Kunstnerstipend for unge, nyutdannede kunstnere 2015, og hadde rollen som Frasquita i Arktisk Filharmonis oppsetning av Carmen høsten 2019.

 


Thor Inge Falch
Bill

Thor Inge kommer fra Ballangen og startet musikkstudiene sine ved Musikkhøgskolen i Oslo. Han fortsatte ved Operahøgskolen i Oslo, samt private studier under professor Andre Orlowitz i København.

Thor Inge har gjort roller ved Den Norske Opera & Ballet som Cavaradossi, Calaf, Manrico, Canio, Bacchus, Herod og Heksa i Hans og Grete. Han har også hatt roller i Malmö, ved den Kongelige Danske Opera og i Oper Frankfurt. Thor Inge er også en erfaren operettesanger med et stort antall roller bak seg. Hans konsertengasjementer omfatter blant annet Mahlers Das Lied von der Erde, Beethovens 9. symfoni, Mozarts Requiem, Händels Messias, Haydns Skapelsen og Orffs Carmina Burana. Thor Inge har tidligere gjestet Arktisk Filharmonis Operagalla, vår jubileumskonsert under Bodø 200-årsjubileum og hadde rollen som Remendado under fjorårets store Carmen-oppsetning.

 


Hildegunn Coucheron
Sally

Hildegunn er fra Andørja i Troms og er utdannet operasanger fra Statens  Operahøgskole i Oslo. Hun har vært solist i operaproduksjoner, musikal, show, teater, kirkemusikk, solist med Norges profesjonelle orkestre og militærkorps, gjort konserter, samt underholdt ved utallige event-produksjoner.   

Hun er for mange kjent gjennom trioene Opera i Tiden og Søstre i Ånden. Opera i Tiden har hun jobbet med i 20 år, og sammen gjør de konserter, forestillinger og eventer under mottoet «Opera for alle». Med Søstre i Ånden (1999-2005) turnerte hun Norge rundt med The Andrews Sisters show, samt deltok i Military Tattoo.
Hun har gitt ut to CD-er; en klassisk jule-CD (Skjønne natt med Opera i Tiden) og en solo-CD (Øya mi e øya di) i vise/jazz-sjangeren. Begge CD-ene fikk strålende kritikker.  Hildegunn har gledet sitt publikum med sin sang gjennom vel 25 år som profesjonell sanger.

 


Maria Wulcan
Danser

Maria er koreograf og danser med base i Norge og Sverige. Hun er utdannet ved Kungliga Svenska Balettskolan i Stockholm og har siden hun uteksaminerte i 2008 danset i forestillinger som Spamalot, Annie og Mary Poppins på Folketeateret, Skjønnheten og Udyret på Christiania Teater, Historien om en soldat og Addams Family på Östgötateatern i Norrköping og Linköping, Bullets Over Broadway på Göta Lejon i Stockholm, Spellemann på taket på Trøndelag Teater og Flashdance på Chateau Neuf. Hun har også koreografert Billy Elliot på Sandnes Kulturhus («Årets forestilling 2018», Musikkteaterprisen), Evita på Bømlo Teater, samt vært medkoreograf på Skjønnheten og Udyret på Christiania Teater. Siden 2015 har hun også vært regiassistent og koreograf i det kunstneriske teamet i Dyreparken i Kristiansand, og hun har også i denne perioden drevet Folke Dansteater. 

 


Christian Kluxen
Dirigent

Vår egen sjefdirigent Christian Kluxen er født i Danmark i 1981, og ble dirigent for Tivoligarden i København allerede som 15-åring. Opprinnelig er han utdannet fløytist ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, og studerte direksjon hos kapasiteter som Giordano Bellincampi, Jorma Panula, Bernard Haitink, Neeme Järvi, Paavo Järvi og professor Johannes Schlaefli ved Zürcher Hochschule der Künste i Sveits.

Da han avsluttet sitt arbeid som assistentdirigent ved Royal Scottish National Orchestra i 2013, reiste han til USA der han ble Dudamel Fellow i Los Angeles Philharmonic i 2014/15-sesongen, der han fungerte som assisterende dirigent for Gustavo Dudamel og Esa-Pekka Salonen.
Christian har opprettholdt sin tilknytning til hjemlandet og har arbeidet med alle orkestre i Danmark. Han har også mottatt flere høythengende priser i Danmark – og i 2016 ble han nominert av International Opera Awards som “Young Conductor of the Year”. Kluxen har også en sterk internasjonal merittliste og har dirigert mange av de største orkestrene i Europa. Han er i tillegg sjefdirigent for Victoria Symphony i Canada.

 


Yegor Shevtsov
Pianist

Yegor ble ansatt i Arktisk Filharmoni i 2019, som den foretrukne av 122 søkere til stillingen. Han forlot dermed en profesjonell karriere i USA for å flytte til Bodø og Nord-Norge. Yegor har lang erfaring og anmelderne har alltid vært svake for hans spill. «Mozart´sk eleganse» (The New York Times) og «Suveren musikalitet» (The Miami Herald) er eksempler på dette. Hans innspillinger av Claude Debussy og Pierre Boules´ pianomusikk ble kåret av nettstedet rhapsody.com til et av de 25 beste klassiske albumene i 2013, og Yegor har spilt inn en rekke plater siden da.

Hans mest betydelige samarbeid har vært med Red Light New Music, et banebrytende samtidsmusikkkollektiv, den verdenskjente koreografen Mark Morris, New World Symphony, Amercan Ballet Theatre (et av verdens beste ballettkompanier), den prisvinnende barytonen Mascha Bouvier, Andrew Noble og Scott Wollschleger.
Yegor er, i tillegg til å være solopianist, også skribent, kammermusiker, plateartist og musikklærer.

 


Jostein Kirkeby-Garstad
Regissør

Jostein er en erfaren regissør og koreograf som blant annet har jobbet ved Det Norske Teatret, Torshovteatret, Kilden Teater – og Konserthus, Haugesund Teater og Nordland Teater. I 2005 debuterte han som regissør på Haugesund Teater, året før han var koreograf på Chess i Moster Amfi, en fullversjonsproduksjon med 90 profesjonelle og amatører på scenen. Han har hatt regi på Doktor Proktors Prompepulver på Kilden, Hakkebakkeskogen i Dyreparken, Skjønnheten og Udyret på Christiania Teater, Annie på Folketeateret og Eg elskar deg, du er heilt perfekt… på Det Norske Teateret i 2012. Han har vært koreograf på oppsetninger som The Sound of Music på Kilden, Rocky Horror Show på Nordland Teater og Verdiløse menn på Torshovteatret. Jostein har bakgrunn som skuespiller, og begynte tidlig i scenekarrieren å jobbe i det private feltet. Ikke minst var han med på starten til artister som Ylvis, Raske Menn og Nordic Tenors. Jostein jobber tett med Kristiansand Dyrepark og er regissør, manusforfatter og konseptutvikler for parkens versjoner av Hakkebakkeskogen og Kardemommeby.

 


Gjermund Andresen
Scenografi/kostyme

Gjermund er utdannet Theatre and Performance Designer ved Liverpool Institute for Performing Arts (LIPA) i 2004.
Siden da har han medvirket som scenograf og kostymedesigner i over 80 produksjoner ved de fleste teatre i Norge. Noen forestillinger i utvalg: Verdas mest forelska par, Hyper i Egypt, Tenk om og The Book of Mormon ved Det Norske Teatret. Georgs magiske medisin ved Riksteatret. Oliver!, Lærere for livet og Snøfall ved Oslo Nye Teater. The Black Rider, Et juleeventyr og Den sommeren pappa ble homo ved Hålogaland Teater. Når enden er god er allting godt og La den rette komme inn ved Rogaland Teater. Peer Gynt ved Gålåvannet, Tryllefløyten og Trubaduren ved Opera Østfold. Hos oss i Arktisk Filharmoni har Gjermund hatt scenografi på operaforestillingene Eugen Onegin, La Boheme og Ariadne auf Naxos.

 


Svein Selvik
Lysdesign

Svein er en erfaren lysdesigner og lysprogrammerer med bred erfaring fra forskjellige sjangre.
Med bakgrunn fra trønderrockens verden jobber han i dag med musikaler, opera, konserter og events. De siste årene har han jobbet med designet på produksjoner som Il Trovatore (Halden, 2019), Bonifatius (Fulda, Tyskland 2019), Die Päpstin (Fulda, Tyskland 2018), Der Medicus (Fulda, Tyskland 2017), One night with Stargate (Trondeim 2017), i tillegg til å programmere uttallige forestillinger i inn- og utland, blant andre alle europeiske produksjoner av Mamma Mia! og flere av operaforestillingene til Arktisk Filharmoni.

 

 

 

 

 

Forestillingen er en del av:

Les mer om årets minifestival her.

Personvern og cookies

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.