Påskekonserten

Haydns Nelson-messe

Arktisk Filharmoni avlyser/utsetter konserter

Basert på de nye rådene fra norske helsemyndigheter knyttet til smitterisiko i forbindelse med COVID-19 – og etter en grundig vurdering fra Arktisk Filharmonis ledelse – har vi valgt å avlyse/utsette alle våre konserter før påske.

Se info, datoer & billetter

Les mer om dette her
«Music for troubled times» var den opprinnelige tittelen på Joseph Haydns nydelige Nelson-messe, og det er ingen tvil om at mye udødelig kunst har blitt skapt når forholdene rundt har vært utfordrende og belastende.

Kveldens tre verk er helt forskjellige, fra den inderlige, rørende Meditation on an Old Czech Chorale, til den reflekterende Et la vie lèmporta, og til slutt den ufattelig vakre og overstrømmende Nelson-messe. Alle har det til felles at de er komponert i vanskelige tider.

Den franske revolusjonen er bakteppet for Haydns Nelson-messe, som er skrevet i 1798. Det var svært urolige tider i Europa, inkludert Østerrike der Haydn levde. Napoleon var på stadig frammarsj, og hadde vunnet fire slag mot Østerrike på kort tid. Mens messen ble skrevet, invaderte Napoleon Egypt. Like før uroppføringen av messen, kom nyheten om at Napoleon hadde lidd et voldsomt nederlag mot britiske styrker under heroisk ledelse av Nelson, en enøyd, enarmet, heltedådig admiral. Messen fikk gradvis tilnavnet
Nelson-messe, og etter at Nelson selv overvar en oppføring av messen to år senere, beholdt messen for alvor dette navnet.

I Tromsø domkirke framføres verket sammen med det fantastiske koret – våre gode venner – Vokal Nord.

Et la vie lèmporta (Og livet seiret) er Frank Martins aller siste verk. Det er skrevet helt på slutten av livet, frem til 10 dager før han døde i 1974. Stykket er komponert i skyggen av alvorlig sykdom, og reflekterer over kampen mellom livet og døden, og, som tittelen henspeiler til: Livets ultimate seier.

En nasjonalistisk inderlighet preger Meditation on an Old Czech Chorale. Den tsjekkiske komponisten Josef Suk skrev stykket i 1914, like etter utbruddet av første verdenskrig. Håpet var at krigen skulle føre landet til selvstendighet, og ut av Østerrike-Ungarn. Suk spilte fiolin i Bohemian String Quartet, og kvartetten var forpliktet til å spille den østerrikske nasjonal-sangen som åpning på alle sine konserter. Som en motvekt skrev Suk dette stykket, inspirert av en gammel, velkjent, tsjekkisk hymne. Blant ordene i denne middelalderske koralen er: «La ikke vår nasjon og fremtidige generasjoner gå til grunne», og budskapet i stykket ble umiddelbart forstått av et publikum som lengtet etter egenstyre og frihet.

Personvern og cookies

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.