Bilde av gutt i fargerike klær

Radhe Radhe: Rites of Holi

med Vijay Iyer

En fargesprakende feiring av våren og kjærligheten er akkurat hva vi trenger i november – en vitamininnsprøytning på vei inn i årets mørkeste fase.

Jazzmusikeren og komponisten Vijay Iyer og filmskaperen Prashant Bhargava gikk sammen om en hyllest av Stravinskijs ikoniske ballett Vårofferet, i anledning verkets 100-årsjubileum. Verket fikk navnet Radhe Radhe: Rites of Holi og er et multimediaverk med både film, musikk og elektronikk. Det utforsker et annerledes vårritual, nemlig den hinduistiske Holi-festivalen. Filmen handler om den fargesprakende feiringen av kjærligheten mellom den guddommelige Krishna og Radha og musikken akkompagnerer denne fantastiske visuelle balletten. Komponisten selv kommer dessuten til Bodø og vil spille den ene pianostemmen i orkesteret.

Første halvdel av konserten er viet Stravinskijs verk Symfoni i tre satser. Symfonien ble skrevet samtidig som Stravinskij arbeidet med en bearbeidelse av Vårofferet, og man kan blant annet høre ostinater og treblås-passasjer som er tydelig beslektet med det over førti år eldre verket. Dette var Stravinskijs første større verk etter at han flyttet til USA; med premiere i 1946. Mye av materialet var egentlig skrevet for ulike filmprosjekter, og stilistisk kan man fornemme at musikken er egnet for lerretet.

Bak musikken til Radhe Radhe: Rites of Holi står den amerikanske komponisten og jazzmusikeren Vijay Iyer. Som sønn av indiske immigranter, kan vi tydelig høre inspirasjon fra indisk folkemusikk i verket hans. Iyer er blant de største navnene innen amerikansk jazz i dag med både Grammy-nominasjoner og prestisjetunge priser på CV-en.