Peter Szilvay dirigerer

Fagerlund/Takemitsu/Grime

Rain Coming

Årstidene og naturen har vært inspirasjon for musikere og komponister gjennom alle tider. Vi har latt oss inspirere av det våte og kjølige – høsten og våren i nord.

Høsten er tid for ettertanke og melankolske stemninger – det blir det også på denne konserten, hvor vi gjør tre verk med tydelige referanser til naturen: høsten – en kald arktisk vår – regn – vann i bevegelse.

Sebastian Fagerlunds oktett Autumn Equinox, eller Høstjevndøgn på norsk, er i nært slektskap til hans opera Høstsonaten, hvor både tematikken og selve historien er basert på Ingmar Bergmans film ved samme navn.

Verket er skrevet samtidig som operaen, og man hører de samme stemninger og klanger, og dessuten noen direkte sitater fra operaen. Verket er bygget over den samme besetningen som Schuberts klassiske oktett.

Også A Cold spring av Helen Grime tar utgangspunkt i naturen, og vi møter en en «krisp» og kald klangverden som beskriver den skarpe vårluften vi så ofte møter her nord.

Konsertens tittelverk, Rain Comming av Toru Takemitsu, har klart slektskap til musikk av Debussy og Ravel når det kommer til både klang, melodier og harmonier. Vi tas inn i en glitrende, mystisk atmosfære og melodiføring som bringer assosiasjoner til vann i bevegelse.

“Når jeg ser og lytter til rennende vann, minner det meg om det gamle japanske ordet Tao (veien). Mitt bilde av Tao er ikke en sammenhengende vei, men mange løse deler. Lytteren vil oppleve en følelse av stillhet, bevegelse, tid og rom. Ikke i fysisk forstand – det er naturens rytme og sinnets tid”
– Toru Takemitsu

Stykket inngår i en serie verker med lignende tematikk og klangbehandling, som i ettertid har blitt kjent som Waterscape sycle. Takemitsu representerer en egen flytende tonalitet, noe han selv kalte «en sjø av tonalitet».

Vår tidligere kunstneriske leder Peter Szilvay er tilbake som gjestedirigent denne uken. Szilvay er en av landets mest ettertraktede dirigenter, både innen opera og det symfoniske repertoaret. Szilvay har dirigerer jevnlig alle de norske orkestrene og har også gjort opptredner med en rekke europeiske orkestre.