Hening Kraggerud er solist med kammerorkesteret

- romantikere inspirert av romantikere

RomAntArctica

Vi er veldig glade for å kunne tilby en verdenspremiere, eksklusivt for våre abonnenter i Tromsø.

I denne spesielle tiden gleder vi oss også over at vi har mulighet for å spille en ekstra konsert. Under ledelse av Henning Kraggerud byr vi på et rikholdig program med blant annet Beethoven, Dvořák, Debussy og ikke minst et rykende ferskt verk signert Kraggerud selv.

RomAntArctica er et bestillingsverk fra Arktisk Filharmoni og Tasmania Symphony – verdens nordligste og sørligste profesjonelle orkestre. Og det er da også disse eksotiske områdene som danner noe av bakteppet for verket.

Henning Kraggerud har nemlig latt seg inspirere av de store oppdagerne, som Robert F. Scott og Roald Amundsen i arbeidsprosessen.

– Jeg tror disse oppdagerne må ha vært romantikere, i sin konstante jakt på det ukjente i de arktiske og antarktiske områdene, sier Kraggerud om det nye verket.

– Ja, det er til og med noe romantisk selv ved historiene om de tragiske dødsfallene til både Scott og senere Amundsen. Samtidig er mine musikalske helter komponister fra den romantiske perioden. De skapte musikk som mange av disse oppdagerne også må ha opplevd i sin oppvekst, fortsetter han.

– Jeg er også inspirert av mine egne drømmer og håp for fremtiden, og jeg tror den videre utforsking vi som mennesker har behov for, gjøres best i den romantiske ånd.

Verket er komponert for en fleksibel besetning, og partituret finnes i flere ulike versjoner – alt fra solo piano og opp til to solister med stort orkester. Verdenspremieren finner sted i Tromsø denne kvelden, i en utgave for fløyte, bratsj og strykeorkester.

Samme kveld får vi også stifte et første bekjentskap med søstrene Ingrid og Maria Ose, de fantastiske fløytistene vi også skal møte senere denne våren, i en egen konsert.