Nielsen og Mazzoli

Schuberts 5.symfoni

Vi er veldig stolte over å kunne presentere vår nye klarinettist Kenny Keppel som solist i Carl Nielsens klarinettkonsert. I tillegg gleder vi oss stort over at vi for første gang får besøk av den sveitsiske toppdirigenten Christoph Mueller, som blant annet skal lede orkesteret i Schuberts Symfoni nr. 5.

Konserten innledes med et verk av den amerikanske komponisten Missy Mazzoli. These worlds in us er dedikert til hennes far som var soldat i Vietnam-krigen. Tittelen har hun hentet fra James Tates dikt The Lost Pilot som han igjen hadde dedikert til sin far som kjempet under andre verdenskrig.

Carl Nielsen skrev sin klarinettkonsert til klarinettist i Københavns Blåsekvintett, Aage Oxenvad. Nielsen forsøkte å fange personligheten til både klarinetten som instrument, men også til musikeren verket ble skrevet til. I verket er det store kontraster i både rytmikk og harmonikk. Dette kan man godt kjenne igjen i klarinettens svært varierte klangmuligheter. I tillegg var Oxenvad bipolar, noe man mener Carl Nielsen forsøkte å beskrive i musikken, gjennom verkets stadige «kamp» og veksling mellom toneartene E-dur og F-dur.

Franz Schuberts femte symfoni er på mange måter en hyllest til Mozart og den klassiske symfoniformen vi finner hos ham. Da den ble skrevet, i 1816, hadde allerede Beethoven videreutviklet, for ikke si revolusjonert måten å skrive på for orkester, men uten at den 19 år gamle Schubert hadde latt seg inspirere merkbart av den nye stilen. Selv om vi kan finne noen trekk fra romantikken i det musikalske uttrykket, peker dette verket heller bakover i tid til Mozart og Haydn og 1700-tallets musikalske idealer.

«Uten tvil en av de mest begavede og interessante dirigenter i sin generasjon» – Gazeta Kultura, Moskva

Christoph Mueller beskrives som en dirigent med fengslende energi på scenen. Han var i mange år sjefdirigent i Göttingen Symfoniorkester og har gjort gjesteopptredner i renommerte orkestre som Royal Liverpool Philharmonic og ved Bolsjojteateret i Moskva.

Kenny Keppel er fra Auckland i New Zealand og har studert klarinett i Auckland, Melbourne og Oslo. Kenny begynte i jobben som soloklarinettist i Arktisk Filharmoni høsten 2020.