Skapelsesmesse av Joseph Haydn

Påskekonserten 2022

Tradisjonen tro innleder vi høytiden med påskekonsert i Bodø domkirke – et tradisjonsrikt samarbeid mellom Bodø domkor og Arktisk Filharmoni.

Vi er svært glade for vårt faste samarbeid med Bodø Domkor om disse konsertene, og denne gang har vi to stemningsfulle verk på programmet; en motett av Wolfgang Amadeus Mozart og skapelsesmessen av Joseph Haydn.

Kjøper du en billett til denne forestillingen, kan du få en billett på kjøpet –
for at du skal kunne ta med en venn som trenger det.
Se etter billettkategorien «Ta med en venn – 2 for 1». Ordningen er støttet av:

Mozarts Exsultate jubilate ble skrevet i løpet av tre uker i desember 1772, mens Mozart var i Milano for premieren på sin opera Lucia Silla, og hadde sin premiere i kirken San Antonio i januar året etter. Denne motetten ble opprinnelig skrevet for kastratsangeren Venanzio Rauzzini, en personlig favoritt av Mozart, men solostemmen synges i dag som regel av en sopran.

Haydns Skapelsesmesse fra 1801 er ikke komponistens mest kjente, men står på ingen måte tilbake for de meste kjente, som for eksempel Nelsonmessen. Haydn utnytter mulighetene og klangrikdomen i både kor, orkester og solister til fulle, og ikke minst med kontrastfulle vekslinger i stemning. Skapelsesmessen bærer sitt navn som følge av et musikalsk sitat fra Haydns svært berømte oratorium Skapelsen; i gloriasatsen har han rett og slett gjenbrukt 8 takter av sitt eget verk. En myte sier at Maria Theresa, kone til keiser Franz II anså dette som en skandale, og beordret Haydn til å lage en til versjon av passasjen. Det finnes ikke historisk belegg for denne myten, og sitatet er å høre i versjonen vi spiller på denne konserten.

Les mer om de medvirkende

George Chittenden

Vi er glade for å pressentere domkirkens nyansatte domkantor, George Chittenden, som dirigent for årets påskekonsert. George er kunstnerisk leder og dirigent for Bodø Domkor og Bodø domkirkes ungdomskor i tillegg til sin tjeneste som organist. George utrykker sin glede over å ha flyttet til Bodø, både for alt som han ser fram til i sin nye jobb i Domkirken og byens kulturliv, og alt annet som er spennende i byens omgivelser, ikke minst den fantastiske naturen.

Før George flyttet til Norge, var han organist og korleder i S:ta Maria kyrka i Helsingborg – den kirken der Diderik Buxtehude var organist på 1600-tallet.

George har vokst opp i England med engelsk far og svensk mor. Før han flyttet til Skandinavia jobbet han i flere andre land. Mellom 2011 og 2016 var han domkirkeorganist i Dunedin, New Zeeland og dirigent for kirkens fire kor. Han har også vært Artist-in-Residence ved Hartford Domkirke, CT, USA og assistent for domkirkeorganisten i Aberdeen, Skottland. Dessuten har George vært dirigent for Southern Youth Choir, New Zeeland og renässans consortkören Vox Patris, samt ett flertall andre ensembler.

George er høyt ettertraktet som konsertorganist og turnerer jevnlig utenlands.

Vi ønsker George hjertelig velkommen til Bodø og sin nye jobb i Bodø domkirke!

Silvia Moi
Fra Susanna i Figaros bryllup til Papagena i Kenneth Branaghs filmatisering av Tryllefløyten og Solveig i Peer Gynt-spelet på Gålå. Silvia Moi er en operasanger med stort spenn og var i perioden 2007 til 2014 tilknyttet Den Norske Opera og Ballett som solist.

Moi er utdannet ved Musikkhøgskolen i Oslo, Operahögskolan i Stockholm og Royal College of Music i London. I 2006 debuterte hun ved festspillene i Salzburg og og har i tillegg sunget ved blant annet Komische Oper i Berlin og Kungliga Operan i Stockholm.

Ingeborg Gillebo
Mezzosopranen Ingeborg Gillebo har studert ved Norges Musikkhøgskole og Operaakademiet i København. Sommeren 2011 var hun finalist i sangkonkurransen Hans Gabor Belvedere i Wien og kom på andreplass i Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse.

Hun har sunget ved en rekke av de største operahusene i verden, deriblant Metropolitan Opera, Oper Zürich, Theater an der Wien, Den Norske Opera & Ballett og Den Kongelige Opera i København.

Gillebo opptrer også regelmessig i konsertsaler rundt om i Europa. Blant høydepunktene er to konsertfremførelser med Berlinfilharmonien og Sir Simon Rattle under Påskefestivalen i Baden-Baden.

Magnus Staveland:
Den norske tenoren Magnus Staveland er født i Stavanger Han studerte ved Musikkhøgskolen i Oslo og ved Operaakademiet i København.

Han hadde sitt internasjonale gjennombrudd da han sang Enea i Cavallis LA DIDONE ved Teatro alla Scala i Milano og Teatro la Fenice i Venezia.

Han har gjestet mange av de store operahusene i Europa, deriblant i Firenze, Berlin, Paris, Stockholm og København, i tillegg til en rekke roller ved Den Norske Opera og Ballett.

Staveland er dessuten en meget etterspurt konsertsanger og han opptrer regelmessige på konserthus og festivaler i Europa og Asia.

Oddur Jónsson

Barytonen Oddur Jónsson er en av de største sangtalent fra Island i sin generasjon.

Oddur gjorde sin profesjonelle operadebut på Islands Opera Reykjavik hvor han etter hvert har sunget en rekke store rolle. Han har samtidig en etablert internasjonal opera-karriere hvor han blant annet har sunget ved operahus som Theather Chemnitz, Reisopera Netherlands, og Opernbühne Bad Aibling.

Oddur er i tillegg en etterspurt sanger til recitals og konsertfremførelser både i Skandinavia og Europa forøvrig, og han har gjestet Arktisk Filharmoni en gang tidligere.