to fløytister i en snøfonn på Svalbard

Tett på fløytene

Med magiske egenskaper

Er du nysgjerrig, vil du trives med konseptet «tett på». Bli med når våre fløytister Ellen og Elisabeth inviterer gode fløytevenner til et dypdykk i fløytenes verden.

Konsertserien tett på har vært en suksess over flere år, hvor vi fra før har invitert deg som publikummer tettere på både klarinetten, fagotten og kontrabassen. Nå kan du glede deg til å møte et av verdens eldste instrumenter, nemlig fløyta.

Fløytene er kanskje mer presist, for det er en hel familie med instrumenter som trakteres av orkesterets fløytister. Spennet er stort fra piccolofløyte til altfløyte og på denne konserten kan du oppleve fløytefamiliens klanglige rikdom, nyanser og uttrykk. Repertoaret blir dessuten som en reise i musikkhistorien, fra barokk til urfremføring av et nytt bestillingsverk for altfløyte og ensemble av den iranske komponisten Mirsaeed Hosseny Panah.

Fløyta er et av verdens eldste instrumenter. Den har en rik historie nært forbundet med myter og historier blant annet fra det gamle Hellas, Romerriket og den europeiske kulturen. Mange komponister har hatt et dypt og spesielt forhold til fløyta som medium, og tillagt den magiske egenskaper. Komponisten André Jolivet skal ha uttalt følgende; «The flute is the musical instrument par excellence. It is, after all, animated by the breath that flows from the depths of humanity and gives to the tones that which comes from the viscera and at the same time means the cosmic.»

Samtidig med en lang linje i det musikkhistoriske bildet, trekkes det en tråd av samarbeid og vennskap mellom fire musikere gjennom mange år. For to av dem, orkesterets faste fløytister, går historien hele 40 år tilbake i tid. I tillegg til Elisabeth Kristensen Eide og Ellen Jenssen møter du fløytistene Trine Knutsen og Dejan Gavric.