Til denne konserten har kammerorkesterets kunstneriske leder invitert med seg to gode musikkvenner til Tromsø. Vi får stifte bekjentskap med gitaristen Petter Richter og får et gjenhør med Miriam Helms Ålien, som var solist med symfoniorkesteret vårt tilbake i 2016.
To urframføringer
Innledningsvis får vi høre Kraggerud og Ålien gjøre Kurt Atterbergs Suite for fiolin, bratsj og strykeorkester. Det er opprinnelig skrevet som teatermusikk for to fioliner og orgel, før det senere ble omarbeidet til denne suiten.
Ikke bare har vi to gjestende solister til denne konserten, de skal begge urfremføre hvert sitt bestillingsverk av den norske komponisten Marcus Paus.
Det ene er et verk for gitar og strykere med tittelen Decameron: Concerto Rifugio. Verket ble bestilt midt i pandemien, noe som umiddelbart førte komponistens assosiasjoner til Giovanni Boccaccios bok Decameron.
Musikalske minner
Boken ble skrevet like etter svartedauden, og består av fortellinger fortalt av en gruppe mennesker som søkte tilflukt i en avsidesliggende villa i påvente av at pesten skulle forsvinne.
I musikkstykket befinner solisten seg i forfatterens rolle, og presenterer en serie av musikalske historier.
-I skriveprosessen kom mange av mine tidligere musikalske minner tilbake til meg, og musikken består av en blanding av helt nytt materiale og direkte og indirekte sitater fra mine tidligere stykker, sier Paus selv om tilblivelsen av stykket.
Den andre urfremføringen er et kortere stykke tilegnet Miriam Helms Ålien. Stykket heter Voyage for Solo Violin & Strings, og Paus har tenkt dette som en fiolinkonsert i formen, bare i miniatyr.
Brahms´ strykesekstett
Etter pause får vi høre Strykesekstett Nr. 1 av Johannes Brahms. Besetningen, med to fioliner, to bratsjer og to celli, hadde ikke vært veldig vanlig før Brahms skrev sin Sekstett nr.1 i 1860.
Kanskje var det respekt for Beethovens håndlag med den mer kjente strykekvartetten som fikk Brahms til å i stedet skrive for nettopp sekstett.
Resultatet ble i alle fall at besetningen senere har blitt mer vanlig, og vi finner dem i katalogen til blant andre Dvořák, Tsjaikovskij, og Schoenberg.
Marcus Paus er en av de mest bestilte og fremførte norske komponister i sin generasjon. Verklisten hans omfatter alt fra små solo- og kammermusikkstykker til operaer, orkesterverk og musikk for film teater og fjernsyn.
Musikken hans kan beskrives som en nyorientering mot tradisjon, tonalitet og melodikk. Arktisk Filharmoni har også tidligere bestilt musikk av Paus, verket Love´s Last Rites (Link til YouTube og Spotify).
Miriam Helms Ålien fra Alta er en av de mest spennende fiolinistene vi har i Norge. Hun begynte sin fiolinkarriere som 6-åring og hadde sin solistdebut allerede som 8-åring.
Hun har vunnet en rekke priser både nasjonalt og internasjonalt. I tillegg har hun vært solist med de fleste norske symfoniorkestrene, i tillegg til oppdrag i land som Italia, Tyskland, Tsjekkia, Danmark og Russland.
Miriam spiller på en Stradivariusfiolin fra 1689, generøst stilt til disposisjon for henne av Anders Sveaas Allmennyttige Fond.
Petter Richter regnes som en av sin generasjons fremste gitarister, og har etter studier i Norge, Frankrike, Tyskland og Østerrike vunnet priser i flere internasjonale gitarkonkurranser og konsertert over hele Europa, blant annet i Berliner Philharmonie og Grosse Festspielhaus i Salzburg, samt i deler av Asia og Nord-Amerika.
Han har de siste årene markert seg spesielt som kammermusiker, blant annet sammen med vår egen Henning Kraggerud. Han er siden 2018 førsteamanuensis ved Norge Musikkhøgskole.