Logo bilde

UHØRT

Vi feirer Konsen

To urframføringer, to ensembler og gode solister er hva du kan vente deg i Tromsø domkirke denne kvelden.

Se info, datoer & billetter

Urframføringene er musikk komponert av Olav Berg og Trygve Madsen, og det blir dessuten musikk fra Anneli Drecker og Aron Copland.

Åpent sinn

«Lytteren skal bare lytte med et åpent sinn og la seg bli ledet av sin fantasi. Bare på den måten vil han unngå passivitet og bli en medskaper.»

Slik lyder Olav Bergs musikalske trosbekjennelse.

Og han må sies å ha lykkes i sin kommunikasjon med publikum. Som representant for en mer moderat retning innen samtidsmusikken har han oppnådd stor respekt.

Berg (f.1949) ble tildelt prisen Årets verk av Norsk Komponistforening i 1987 for Klarinettkonsert fra 1986, og mottok og Edvard-prisen i klassen samtid for Konsert for bratsj og orkester i 2016.

Han har studert musikkteori og komposisjon med Antonio Bibalo i Norge og Lennox Berkeley i London. I årene 1973-78 var han trompetist i Marinemusikken i Horten, og bortsett fra ett år, hvor han underviste i musikkteori ved Stavanger Musikkonservatorium, har han siden vært komponist på full tid.

Komponert for solisten

Med sin bakgrunn som blåser har musikk for blåsere en spesiell plass på Olav Bergs verkliste. Han har skrevet to trompetkonserter, en fagottkonsert, en klarinettkonsert samt solo- og kammermusikk for ulike blåsebesetninger.

Hans kunnskaper om blåseinstrumenter i kombinasjon med hans lyriske og virtuose uttrykk har ført til en rekke bestillinger fra Norges fremste blåsere.

Kveldens Konsert for altsaxofon og kammerorkester er det siste bidraget i konserter for blåseinstrumenter. Verket har 4 satser med ulike karakterer fra virtuost, raske partier til mer dvelende, lyriskmelankolske deler i langsomme tempi. Solostemmen står hele tiden i sentrum, bare avbrutt av små mellomspill i klaverstemmen.

Berg bruker store deler av det registeret som er mulig å spille på en saxofon, og viser fram de mange fargene, samt tekniske og dynamiske mulighetene som ligger til instrumentet. Verket fikk sin urframføring under Aberystwyth Music Fest i Wales i 2019 med Lars Lien og Orion Orchestra, men dette er første gangen konserten framføres i Norge.

Verket er komponert spesielt for kveldens solist, Lars Lien.

ARcTic Sustain – let vibrate

I tillegg til Arktisk Filharmoni og vår assistentdirigent Anna Hartmann, vil du i kveld få oppleve solistene Lars Lien (saxofon) og Lars Asbjørnsen (fløyte), samt ARcTic Sustain – let vibrate på podiet. Dette er et ensemble bestående av musikere tilknyttet Musikkonservatoriet i Tromsø, som søker å skape nye fortellinger og forestillinger om Nord gjennom utvikling av ny musikk i tett samarbeid med komponister.

Personvern og cookies

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.