Bilde av gutt i fargerike klær

Våroffer x 2

Stravinskij og Iyer - musikk og film

En fargesprakende feiring av våren og kjærligheten er akkurat hva vi trenger i november – en vitamininnsprøytning på vei inn i årets mørkeste fase.

Til 100-årsjubileet for Stravinskijs ikoniske ballett Vårofferet gikk jazzmusiker og komponist Vijay Iyer sammen med filmskaperen Prashant Bhargava om en hyllest. Verket fikk navnet Radhe Radhe: Rites of Holi og er et mulitimediaverk med både film, musikk og elektronikk. Det utforsker et annet vårritual, nemlig den hinduistiske Holi-festivalen. Filmen fanger den fargesprakende feiringen av kjærligheten mellom den gudommelige Krishna og Radha og musikken akkompagnerer denne fantastiske visuelle balletten. Komponisten selv kommer dessuten til Bodø og vil spille den ene pianostemmen i orkesteret.

Første halvdel av konserten er viet Stravinskijs eget verk, men i en kompakt versjon med mindre besetning og uten dansere, som skapt for å settes sammen med Vijay Iyers nye hyllest.

Ler om musikken

Vårofferet – en skandale
Premieren skapte voldelige opptøyer i Paris og er regnet som tidenes skandale i kunstverdenen, men Vårofferet ente opp som det 20. århundrets mest innflytelsesrike verk og påvirket alt fra århundrets klassiske komponister til den eksentriske rockeren Frank Zappa. Nå har Cliff Colnot forminsket Stravinskijs enorme orkesterpartitur og her får du virkelig essensen i verket, i hans versjon for 12 musikere. Bevart er selvsagt den jagende energien og de pulserende rytmene fra originalen.

Bak musikken til Radhe Radhe: Rites of Holi står komponisten og jazzmusikern Vijay Iyer. Han er blant de største navnene innen amerikansk jazz i dag med både grammy-nominasjoner og prestisjetunge priser på CV-en.