Ja, du leste riktig. På denne konserten kan du være blant de første i verden til å høre to verk av en av verdens mest kjente komponister. Det er to sanger for sopran og orkester som aldri før har vært spilt i denne utgaven, Manteau de fleurs og Noël des jouets. Sangene har vært kjent som små stykker for sopran og klaver, men nå har du altså for første gang mulighet til å høre komponistens egen versjon for det store orkesterformatet – med hele symfoniorkesteret og Hamida Kristoffersen som solist.
En oppdagelse i Paris - Les mer om musikken
Fra mikrofilm til konsertsalen
Hvordan kan det ha seg at disse verkene dukker opp i Nord-Norge 84 år etter komponistens død? Jo, vår egen pianist, Yegor Shevtsov, skrev sin doktorgrad om Ravels orkesterverker. I sitt forskningsarbeid kom han over en mikrofilm med partiturene til disse to sangene i et bibliotek i Paris. Han brukte mange dager på det møysommelige arbeidet med å kopiere disse over til papirformat, slik at vi nå har notene tilgjengelig for fremføring for publikume i Bodø og Tromsø.
En ganske utrolig historie i seg selv. I tillegg var det slik at Ravel var svært selvkritisk og destruerte det meste av sitt arbeide hvis han ikke var fornøyd. Det samme gjorde han med de fleste tidlige utgavene og skissene til sine kjente verk. Vi vet derfor lite om komposisjonsprosessen hans og lite om hvor mye musikk han egentlig skrev. Det gjør det ekstra spesielt at vi her kan bringe to helt nye verk frem i lyset.
Fra Kabelvåg til Paris
Den impresjonistiske stilen Ravel er så kjent for, er også det som binder sammen denne konserten. Orkesteret åpner nemlig konserten med Verlaine Suite av norske Pauline Hall. En av Norges tidligste kvinnelige komponister hadde sin oppvekst i Kabelvåg, Tromsø og Hamar før hun reiste til hovedstaden for musikkstudier. Hun søkte så videre til Paris, og i denne orkestersuiten, av mange regnet som hennes beste verk, hører man tydelig påvirkning av franske komponister som Ravel og Debussy.
Etter pause får vi høre Audun Iversen som solist i Gustav Mahlers Rückert-Lieder, en samling på fem sanger med tekster av Friedrich Rückert. Mahler hadde et nært forhold til sang, og mye av musikken hans er melodidrevet. Man vil derfor kjenne igjen elementer fra sangsyklusene også i symfoniene. I Rückert-Lieder får vi høre Mahlers enestående evne til å fremkalle følelser fra de enkleste melodilinjer. Teksten og tematikken er som skapt for den senromantiske kunstneren Mahler, og musikken følger diktenes handling og tematikk tett.
Som avslutning på konserten er vi glade for å ha med oss Miriam Helms Ålien i Prokofievs Fiolinkonsert nr. 1. Det vil være å strekke det langt å kalle Prokofievs musikk fransk impresjonisme, men vi kan likevel trekke linjene tilbake til konsertens første avdeling ved å karakterisere hans musikk som en blanding av russisk og fransk stil. Hans første fiolinkonsert er da også skrevet i Russland før starten på revolusjonen i 1917, men ble først oppført etter at Prokofiev slo seg ned i Paris i 1923.
Kortreiste stjerner - Les mer om de medvirkende
Konsertens undertittel – kortreiste stjerner – peker på at vi denne kvelden får høre tre nordnorske solister som alle har store internasjonale karrierer.
Sopranen Hamida Maryam Siro Kristoffersen fra Bjarkøy i Troms har sunget med Arktisk Filharmoni ved en rekke anledninger. Allerede i 2011 gjorde hun sin debut i vår familieopera Teskjekjerringa som prinsesse Pompadur og året etter sang hun hovedrollen som Mimi i vår oppsetning av La Bohéme.
2016-2019 innledet hun en fremgangsrik internasjonal karriere som ansatt solist ved Zürichoperaen – et av de virkelig store og anerkjente operahusene i Europa. Hun har hatt roller ved flere europeiske operahus, og har blant annet vært å høre både som Micaela i Carmen og Grete i Hans og Grete ved Den Norske Opera & Ballett
Hun har også vunnet flere prestisjetunge priser; I 2013 ble hun eneste norske finalist i Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse i Oslo og hun vant både Ingrid Bjoner-stipendium og pris for beste utøver av norsk musikk.
Baryton Audun Iversen fra Harstad har også vært å høre sammen med Arktisk Filharmoni flere ganger tidligere. For mange var nok hans tolkning av rollen som Marcelo i operaen La Bohéme og Eugen i operaen Eugen Onegin klare høydepunkt. Han begynte faktisk å synge først i en alder av 22 år og har sin utdanning fra Norges Musikkhøgskole, Operaakademiet i København og Hochschule für Musik und Theater i Leipzig.
I 2007 vant han blant annet Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkuranse, og han har vunnet og vært finalist i en rekke andre internasjonale konkurranser.
Audun synger jevnlig på de største operahusene i verden og vi kan nevne Covent Garden, Deutsche Oper i Berlin, Opera de Roma, San Francisco Opera og mange flere.
Miriam Helms Ålien fra Alta er en av de mest spennende fiolinistene vi har i Norge. Hun begynte sin fiolinkarriere som 6-åring og hadde sin solistdebut allerede som 8-åring. Miriam har vært å høre med Arktisk Filharmoni ved en rekke anledninger og vi er svært glade for å ha henne tilbake sammen med oss.
Hun har vunnet en rekke priser både nasjonalt og internasjonalt. I tillegg har hun vært solist med de fleste norske symfoniorkestrene, i tillegg til oppdrag i land som Italia, Tyskland, Tsjekkia, Danmark og Russland.
Miriam spiller på en Stradivariusfiolin fra 1689, generøst stilt til disposisjon for henne av Anders Sveaas Allmennyttige Fond.
Kveldens dirigent er nederlandsk-maltesiske Lawrence Renes. Renes er ansett som dirigent for både opera og det symfoniske repertoaret og har gjestet en lang rekke orkestre og operahus verden over. Renes var sjefsdirigent for Kungliga operaen i Stockholm fra 2012 til 2017.