Den norske supergruppa a-ha spilte i november inn 12 nye låter sammen med Arktisk Filharmoni i Svømmehallen Scene i Bodø. Første singel slippes fredag 8. juli. Foto: Lasse Jangås

Første singel kommer fredag

I november spilte a-ha inn sitt nye album sammen med Arktisk Filharmoni i Bodø. Fredag 8. juli slippes den første singelen; «I´m In».

I´m In er den første smakebiten fra albumet True North, som skal slippes i sin helhet 21. oktober 2022 og som blir det første studioalbumet med nye låter fra den norske supergruppa siden 2015 (Cast in Steel).

Unikt for a-ha

Albumet representerer noe helt nytt fra a-ha, ettersom det er spilt inn med symfoniorkester (Arktisk Filharmoni), og ved at det også vil lanseres en film som både dokumenterer innspillingen i Svømmehallen Scene i Bodø og inneholder en mengde opptak fra Bodø-regionen.

– Vi justerer opplegget for hvert album, for å se om det er en annen måte å gjøre ting på, sier Paul Waaktaar-Savoy.

– Først tenkte vi å spille inn en studio-session live, og så ville vi filme en studio-session. Disse tankene vokste til en produksjon med det norske orkesteret Arktisk Filharmoni, som vi har samarbeidet med.

Total forpliktelse

Albumet True North vil bestå av tolv låter, hvor Magne Furuholmen og Paul Waaktaar-Savoy har skrevet seks hver. I´m In, som altså blir første singel ut, er skrevet av Magne Furuholmen, og blir også åpningssporet på albumet.

Magne Furuholmen har skrevet låta «I´m In», som er første singel fra albumet «True North». Foto: Lasse Jangås

Furuholmen forklarer at det er en sang om total forpliktelse og det å vise sin støtte til noen som har problemer.

– Ekte forpliktelse er et vågesprang. Alle vet hvor vanskelig det kan være å tilby betingelsesløs forpliktelse og støtte, men det er akkurat dette som skal til for å få noe verdifullt til å skje – kjærlighet, vennskap, endring, selvutvikling, karrierer, en bedre verden, sier låtskriveren.

– Lettere sagt enn gjort, selvsagt, men det begynner med en innstilling, og så å uttale ordene. Etter det er det hardt arbeid for å realisere det potensialet forpliktelsen din har i verden. Uten den innstillingen vil alt bare koke ned til motstridende tanker, tvil og frykt. Bare si det: I´m in.

Sterkt miljøfokus

Alt er dokumentert i filmen som følger albumutgivelsen True North. Her opptrer a-ha med Arktisk Filharmoni i Svømmehallen Scene. Opptak med bandet er også gjort i naturen rundt Bodø, der Magne, Morten og Paul diskuterer True North.

I enkelte klipp portretterer skuespillere livet i nord, og den flerdimensjonale filmen bruker låtenes mening til å beskrive fortellingen om hvordan vi alle er koblet til miljøet.

Filmens regissør er Stian Andersen, som har samarbeidet med a-ha i mange år.

True North er et brev fra a-ha, fra Polarsirkelen, et dikt fra det høye nord i Norge med ny musikk, sier Magne Furuholmen.

Sangene på True North handler om hva som kommer og hvor vi alle er nå – om hvem a-has medlemmer er og hvor de kommer fra, og hvordan koblingen mellom de to er uknuselig. Bandet beskriver albumet som deres mest avslørende og personlige, og at a-has sjel aldri har vært så eksponert som her.

Orkesterarrangementene er skrevet av Kjetil Bjerkestrand, som har jobbet med a-ha siden 1994, og som også har jobbet med Magne, Morten og Paul i deres soloprosjekter.

Plate- og filmprosjektet True North er et samarbeid mellom a-ha, Svømmehallen Scene, Bodø2024 og Arktisk Filharmoni.

Klikk her for å være blant de første som får høre den nye låta.

Personvern og cookies

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.