– Å spille med et stort orkester, som Arktisk Filharmoni, er en ny og morsom utfordring. Jeg elsker utfordringer, sier Kidjo selv foran konsertene 3. og 4. februar 2023 i henholdsvis Bodø og Tromsø.
Her finner du billetter til konserten.
Alicia Keys:
– Å få være vitne til Angélique Kidjo i hennes rette element er en gave.
Lovprises av Alicia Keys
På sitt siste album har Angélique Kidjo fått med seg kolleger som Sting og Alicia Keys, som hun synger duetter med, og det er nettopp Alicia Keys som siteres på Time Magazines oversikt over de 100 mest innflytelsesrike personene i verden:
Angélique Kidjo er fra Benin i Afrika. Foto: Sofia and Mauro
– Å få være vitne til Angélique Kidjo i hennes rette element er en gave. Da vi samarbeidet på hennes siste album Mother Nature, føltes det både magisk og naturlig – som om vi var søstre i studioet, sier Keys.
– Hennes evne til å blande kulturer og skape en sound som er av en annen verden, gjør det å jobbe med henne og høre på henne så spesielt. Det betyr ingenting hvor du er; du hører henne og vekkes til liv. Hun gjør folk elektriske.
Alicia Keys og Sting er langt fra de eneste storhetene Kidjo har jobbet og spilt inn musikk med.
På den lange lista finner vi artister som Josh Groban, Annie Lennox, Quincy Jones, David Byrne, John Legend og Keith Urban, og innspillingene hennes har vært brukt i mange filmer og TV-serier, som Six Feet Under, Blood Diamond og Lion King.
Alle orkestre er ulike, og jeg gleder meg veldig til dette. Jeg elsker å gjøre nye ting og gjør det så mye jeg kan. Jeg liker virkelig ikke å kjede meg.
Grammy for orkesteralbum
Å jobbe med symfoniorkester, som hun skal gjøre i Bodø og Tromsø, er slett ikke nytt for henne. I 2015 ga hun ut albumet SINGS, hvor hun synger med Luxembourg Philharmonic Orchestra, et album som ble belønnet med Grammy-pris.
I Tromsø og Bodø kommer Kidjo til å synge fra albumet SINGS, som hun fikk Grammy for. Foto: Sofia and Mauro
Og det er nettopp albumet SINGS som er grunnmuren for konsertene i Bodø og Tromsø, under Bodø Jazz Open (BJO) og Nordlysfestivalen, 3. og 4. februar. Denne gangen med Arktisk Filharmoni.
– Alle orkestre er ulike, og jeg gleder meg veldig til dette. Jeg elsker å gjøre nye ting og gjør det så mye jeg kan. Jeg liker virkelig ikke å kjede meg, smiler hun.
– Jeg har bare ett liv, og kan ikke kaste bort tida med å kjede meg.
Enorm kampvilje
Kjedelig er livet hennes neppe. Angélique Kidjo er æresdoktor ved Yale University, Berklee College of Music, Middlebury College og UCLouvain, og er involvert i en nesten uendelig lang rekke kampsaker og organisasjoner. Ikke minst er hun UNICEF Goodwill Ambassadør (siden 2002), og sterkt involvert i Oxfam, Africa for women´s rights, har vært fredsambassadør for den Afrikanske Union og stiftet selv Batonga Foundation, som kjemper for utdanning og innflytelse for unge kvinner sør for Sahara.
For å nevne bittelitt.
Mange sier at klimaendringene ikke finnes! Hva er galt med folk?!
– Hva er galt med folk?!
Angélique Kidjo med Luxembourg Philharmonic Orchestra.
Og ikke minst er verdens klima- og miljøproblemer er viktig kampsak for henne. Hennes foreløpig siste album heter Mother Nature. Kidjo er definitivt klar over at klimaendringene synes best – og raskest – i Arktis, men sier samtidig:
– Jeg ser det overalt hvor jeg reiser, ikke bare i nord. Jeg har øyne, som alle andre, og du trenger ikke universitetsutdanning for å se at noe er veldig galt, sier hun engasjert.
– Se på skogbrannene, tørken og alle naturkatastrofene. Og mange sier at klimaendringene ikke finnes! Hva er galt med folk?!
Så kommer hun med et hjertesukk:
– Planeten er i ferd med å gi oss opp. Og vi har ingen steder å dra.
Mandela-konserten i Tromsø
Det er en underdrivelse å si at Kidjo er sterkt kritisk til hvordan mange forvalter kloden – og hvordan vi lever.
– Vi politiserer Gud og nesten alt handler om profitt og penger, mens vi egentlig burde ha fokus på at vi er én befolkning – at vi må finne en måte å leve sammen på som er bærekraftig.
I 2005 var hun blant de mange store artistene som opptrådte under Mandela-konserten i Tromsø, der også Nelson Mandela var til stede. Den dagen husker hun svært godt.
– Woooho! Det var virkelig en fantastisk konsert og en stor opplevelse. Bildet av Mandela og meg på hjemmesiden min er tatt i Tromsø den helga, sier hun.
– Det var stort – og en ære – å kunne få bidra til Mandelas arbeid. Og den konserten var et fint eksempel på hva vi kan gjøre sammen når vi vil oppnå viktige mål. Vi trengte ham – og vi trenger ham fortsatt, på samme måte som vi trengte og trenger Desmond Tutu. Ikke minst for å minne oss på betydningen av anstendighet, respekt og hvordan vi oppfører oss mot hverandre.
Sammen med et symfoniorkester blir stemmen min ett av instrumentene i orkesteret, som krever en helt annen tilnærming. Så ser vi at når vi bruker energien og kompetansen vår sammen, oppnår vi gode resultater. Akkurat som ellers i livet.
– En interessant utfordring
Det er nettopp samarbeid og samspill for å oppnå mål – og unngå konflikt – som er ett av fokusområdene når hun opptrer med store orkestre som Arktisk Filharmoni.
– SINGS-prosjektet startet med at jeg møtte dirigenten for Luxembourg Philharmonic Orchestra under en jazzfestival. Han ba meg plukke noen av sangene mine som han eventuelt kunne forsøke å arrangere for stort orkester, og jeg tenkte at, wow – dette liker jeg!, smiler hun.
– Det førte til at vi gjennomførte en konsert sammen, og etter den ble vi raskt enige om å lage et album.
Albumet ble en stor suksess, og ga henne en Grammy-pris i 2015.
– Å spille med et stort orkester er en helt annen måte å jobbe på, sammenliknet med å spille med bandet mitt. Sammen med et symfoniorkester blir stemmen min ett av instrumentene i orkesteret, som krever en helt annen tilnærming. Og det er en veldig interessant, fin og morsom utfordring. Så ser vi at når vi bruker energien og kompetansen vår sammen, oppnår vi gode resultater. Akkurat som ellers i livet.
Glad i Nord-Norge
Angélique Kidjo fra Benin i Afrika er usedvanlig bereist, både i kraft av rollen som artist og i forbindelse med alle sakene hun er dypt engasjert i. Hun har dessuten mottatt en imponerende lang rekke priser og utmerkelser verden over. Og Nord-Norge kjenner hun faktisk ganske godt, etter flere reiser.
– Jeg liker meg i nord, selv om det kan være litt kaldt, ler hun.
– Og du: Jeg elsker sjømat! Jeg spiser det gjerne hver dag!