TIL TROMSØ: Leif Ove Andsnes gleder seg stort til å spille i Tromsø igjen sammen med Arktisk Filharmoni. Her skal han spille et verk som har en spesiell betydning for ham. Foto: Gregor Hohenberg

– Jeg har sterke minner fra akkurat dette verket

Torsdag spiller Leif Ove Andsnes Mozarts Pianokonsert nr. 23 i Tromsø med kammerorkesteret, et verk som vekker sterke minner i ham og som han ikke har spilt på mange år.

– Denne pianokonserten er et av høydepunktene i Mozarts produksjon, sier Andsnes.

Han har tidligere beskrevet andresatsen som «en av de mest smertefulle, ensomme og sorgtunge Mozart skrev. Ikke en selvmedlidende ensomhet, det er noe veldig høyverdig ved det».

Minnekonsert

Det var dette han valgte til en helt spesiell anledning i 2011. Minnekonserten i Oslo Spektrum etter tragedien 22. juli.

– Det var en ekstremt trykkende og tung stemning der, og jeg husker godt Kongens tale og at han gråt. Og det var ingen annen musikk jeg kunne tenkt meg å spille enn nettopp den andre satsen fra Pianokonsert nr. 23, sier en åpenhjertig Andsnes i dag.

– Den har en så spesiell kombinasjon av et ekstremt mørke, men samtidig er den trøstende på et vis. Og en slik opplevelse sitter jo i.

Kontraster

Så er det ikke bare sorg og ensomhet i verket. Både den første og tredje satsen er annerledes. Gladere.

– Den første satsen er veldig beroligende, ekstremt vakker og null bekymringer. Og den siste er så glad! Som om Mozart sier; «ok, nok av denne hellige musikken, nå må vi ha det litt gøy.»

Kombinasjonen Henning og dette orkesteret har jo blitt dynamitt!

Dynamitt!

Og gøy synes Andsnes det er å få komme til Tromsø igjen.

Foto: Gregor Hohenberg

– Jeg gleder meg veldig! Det er alltid kjempestas å komme til Tromsø, og har  bestandig satt pris på å jobbe med Henning Kraggerud, sier han.

– Og kombinasjonen Henning og dette orkesteret har jo blitt dynamitt!

Les mer om konserten med Andsnes i Tromsø Kulturhus her.

Annerledesåret

Leif Ove Andsnes er denne nasjonens mest berømte utøver innenfor klassisk musikk på 2000-tallet, og lista over utmerkelser og priser er svært lang. Blant annet har han blitt tildelt 11 Spellemannspriser, mer enn noen andre, og han er slått til Ridder av St. Olav Orden, for å nevne noe.

Og for en som normalt reiser verden rundt hele året, merkes korona-tiden godt.

– Som for alle andre er det jo veldig uforutsigbart. Det har vært mange kanselleringer det siste året, men på den annen side har jeg fått mer tid med de tre barna mine, sier han.

– Jeg har streamet litt konserter, men det har selvsagt vært veldig annerledes. Så er det jo morsomt å kunne være litt spontan. I 20 år har jeg visst i detalj hva jeg skal gjøre to år fram i tid, men nå er det helt annerledes. Som i dette oppdraget, som kom på kort varsel. Det er forfriskende oppi det hele.

Denne torsdagen skulle vi egentlig hatt solisten Eric Lu på besøk, men innreiserestriksjonene gjorde det umulig for ham å komme. Men heldigvis kunne Leif Ove Andsnes stille på kort varsel – og en bedre erstatning finnes ikke.

Sterk kobling til Nord-Norge

Andsnes er slett ikke fremmed nordpå. Samboeren Ragnhild Lothe er fra Bodø og de har hytte på Kjerringøy. Sist gang han spilte her nord var under Nordland Musikkfestuke i sommer, da fra kaia – mens alle publikummere satt i båter i strålende solskinn på fjorden.

– Det var en veldig fin og spesiell opplevelse. Og selv om det ikke var enormt mange som så den, var det det største publikummet jeg har spilt for under korona-krisen, smiler han.

Mozart Momentum

Da koronaen brøt ut, var Leif Ove Andsnes midt inne i et flerårig prosjekt med Mahler Chamber Orchestra, der de har fordypet seg i Mozarts pianokonserter fra årene 1785 og 1786, hvor også Pianokonsert nr. 23 (K 488) er fra.

– Ja, vi kom så langt at vi skulle ha noen konserter i Tyskland og spille inn disse pianokonsertene, men uka før konsertene stengte Tyskland ned. Da trodde jeg at også innspillingene skulle bli kansellert, men vi rakk å spille inn pianokonsertene 20, 21 og 22 i Berlin i november, sier han.

Og pandemien har ført noe annet godt med seg:

– Akkurat nå sitter jeg hjemme og redigerer disse opptakene, og det har jeg aldri gjort før. Tidligere har jeg alltid reist til London og jobbet med folkene der, men dette fungerer fint, og jeg kommer nok til å fortsette med det, sier han.

– Og så er planen at vi skal spille inn nr. 23, som vi altså skal spille i Tromsø på torsdag, og nr. 24 i mai.

Les mer om konserten med Andsnes i Tromsø Kulturhus her.

Foto: Gregor Hohenberg

Personvern og cookies

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.