Jens Christian Kloster tildelt Nordlysprisen

Trombonist Jens Christian Kloster i Arktisk Filharmoni er også ildsjel, musikklærer og festivalgründer. I kveld ble han tildelt Nordlysprisen under åpningen av Nordlysfestivalen. Foto: Marius Fiskum/Nordlysfestivalen

Jens Chr. Kloster tildelt Nordlysprisen!

Trombonist i Arktisk Filharmoni, Jens Christian Kloster, ble i kveld tildelt Nordlysprisen under åpningen av Nordlysfestivalen i et fullsatt Tromsø Kulturhus.

I tillegg til å være en viktig musiker i Arktisk Filharmoni, har Jens i en årrekke vært musikklærer, festivalsjef og viktig inspirator for musikkmiljøet nasjonalt og internasjonalt.

Celebert selskap

Prisen gis av avisa Nordlys og det var sjefredaktør Helge Nitteberg som overrakte ham prisen i kveld.

Jens Christian Kloster kom samtidig inn i et celebert selskap som vinner av prisen. Tidligere har blant andre Terje Nilsen, Ragnar Olsen, Anneli Drecker, Mari Boine og Tove Karoline Knutsen mottatt den.

Med prisen følger også kr. 50.000 i prispenger.

Foran en fullsatt storsal, like før Arktisk Filharmoni, breakdance-gruppa Kingwings og DJ Beatur skulle åpne festivalen, leste sjefredaktør Nitteberg juryens begrunnelse:

Årets prisvinner har gjennom mange år vært en fantastisk musiker, lærer og inspirator i musikkmiljøet i Tromsø, Norge og verden. Som lærer har han en uvanlig god evne til å inspirere og veilede utøvere i alle aldersgrupper og på alle nivåer. Denne musikeren og pedagogen har skapt et inspirerende miljø for eldre elever på kulturskolen og for studenter på musikkonservatoriet, der de får gode muligheter til å utvikle seg helt frem mot å bli dyktige profesjonelle musikere.

Ved siden av sitt arbeid som pedagog, har vinneren av årets pris bygd opp en unik festival. The Arctic Trombone Festival får hvert år besøk av utøvere i verdensklasse, både innen klassisk og jazz. Han har gjort en svært god jobb med å lage en festival som produserer konserter på høyeste nivå, samtidig som festivalen slipper til utøvere i alle aldersgrupper. 10-11-åringer spiller gjerne på masterclass og i ensembler sammen med musikkstudenter og profesjonelle utøvere og amatører i Nord-Norge.

Som musiker, lærer og festivalarrangør har han forsket og blitt skikkelig «lur». Sammen med arkeologer og andre forskere har han gjenskapt bronseluren som instrument. Med konserter, CD-utgivelse, foredrag og ikke minst en mengde bestillingsverk har han spredt glede og kunnskap om det å spille bronselur. Både nasjonalt og internasjonalt har han markert seg som en topp utøver.

Prisvinneren har på mange vis gitt unike musikalske opplevelser til publikum.

Årets vinner av Nordlysprisen går til universitetslektor, trombonist og lurespiller Jens Christian Kloster.