Svalbardfjell i blått lys

Lyden av Arktis – vår signatur

Stolthet. Det mest dekkende ordet for hva vi føler i dag er stolthet. Fra i dag er nemlig albumet «Lyden av Arktis» tilgjengelig, vårt signaturverk.

For snart ti år siden, mens Arktisk Filharmoni var helt ny i verden og lengst nord av alle, stilte vi oss spørsmålet:

Har Arktis en egen sound?
Og i så fall; hva er lyden av Arktis?

komponist som sitter på en stol

Lasse Thoresen – foto Martin Losvik

Vi ba den meritterte komponisten Lasse Thoresen om å hjelpe oss med å finne svar. Og Lasse reiste nordover, til Nord-Norge og til Svalbard, hvor han har tilbragt mye tid etter bestillingen han fikk fra oss. Besøkene i nord; menneskene han har møtt og det han har vært vitne til, har endret ham som menneske, sier han.

Opplevelsene hans har nå blitt til en sterk opplevelse for andre, videreforedlet og produsert av Grammy-vinner Morten Lindberg. Inntrykk har blitt uttrykk. Vi omtaler derfor «Lyden av Arktis» mer som en opplevelse enn som et album. En åndelig reise.

Dette er oss. Vår identitet, vårt DNA. Vår hjemmebane og det som preger oss hver eneste dag. Resultatet uttrykker vår glede over tilhørighet, men også bekymring for endringer i det skjøre landskapet vi er en del av.

«Konsekvensene av vår livsførsel truer menneskehetens eksistens», sier Lasse Thoresen etter sine opphold i nord. Og det høres også i verket han har komponert.

Christian Kluxen – foto Martin Losvik

Vi er stolte over resultatet. Sjefdirigent Christian Kluxen beskriver verket svært presist som et «akustisk atlas»:

«En musikalsk ekspedisjon som strekker seg like dypt inn mot jordens indre som inn i menneskets sjel og sinn. Det er en multidimensjonal kulturhistorisk fabel og en miljøerklæring gjennom håp, skjønnhet og utemmede naturkrefter, som innledes med den arktiske vindens illevarslende hvisken, og avsluttes i menneskehetens uunngåelige apokalypse. Av dette verket blir man håpefull, bekymret, fascinert, skremt, ydmyk, og takknemlig for jorden — uansett hvor man er så privilegert å sette sin fot.»

Fra innspillingen – foto Vidar Thorbjørnsen

Albumet er tilgjengelig i disse digitale formatene.

Lyden av Arktis tar i bruk en helt spesiell innspillingsteknikk, hvor musikerne sitter i sirkel rundt dirigenten og mikrofonene. Albumet er tilgjengelig i en kombinasjon av Super Audio CD og Pure Audio Blu-Ray. Du får en optimal lytteopplevelse med 7.1 Dolby Atmos, eller ved strømming fra Apple Music eller Tidal med Apples Airpods.

På nettsiden til plateselskapet 2L kan du bestille et fysisk eksemplar av albumet.

Fra innspillingen - foto Martin Losvik

Fra kontrollrommet - foto Martin Losvik