Talentutvikling

Arktisk Filharmoni ser et stadig økende behov for at unge musikere i Nord-Norge skal få mulighet til å utvikle seg i sin egen landsdel. Den globale bransjen vi opererer i gir musikere mulighet til å søke arbeid både nasjonalt og internasjonalt – og dermed blir konkurransen om de beste enda tøffere. Vi mener det er viktig både å rekruttere og bygge kompetansen i vår egen landsdel, og satse på våre talenter!

Mentorprogram for unge musikere

Mentorordningen i Arktisk Filharmoni er til for unge, talentfulle musikere under utdanning som ønsker seg erfaring og mer fag- og bransjekunnskap på sitt instrument og felt. Den er finansiert av Arktisk Filharmonis gode samarbeidspartnere Sparebankstiftelsen SpareBank 1 Nord-Norge og Talent Norge.

Kandidatene i mentorprogrammet er mellom 18-30 år, og har tilknytning til Nord-Norge. Kandidatene er sangere eller instrumentalister (orkesterinstrumenter), og har ambisjoner om framtidige karrierer som profesjonelle utøvere. Vi gir kandidatene en unik mulighet til å utvikle seg i tett relasjon med – og under god oppfølging av – landsdelens profesjonelle institusjon innen opera- og symfonisk musikk.

Nord-Norge skal være en landsdel med sterke kompetansemiljøer, og vi ønsker at nordnorske talenter skal gis mulighet til å utvikle seg på hjemmebane. På best mulig måte skal de få hjelp til å komme seg fra statusen som talent til profesjonell. Vi tror på at en kontinuerlig og god oppfølging i orkesterlivet parallelt med musikkstudier, hvor evaluering og læringssløyfen er vektlagt, vil gjøre det enklere å komme gjennom nåløyet ved et prøvespill.

En sterk relasjon mellom det profesjonelle, utøvende musikklivet – som en institusjon som Arktisk Filharmoni representerer – og de fremste talentene i landsdelen, vil kunne føre til at flere unge musikere vil være klare for å jobbe profesjonelt med god kunnskap om bransje og næringsmuligheter, og med ønske om å etablere seg i Nord-Norge etter endt utdannelse.

Kandidatene vil gjennom programmet naturlig kunne utvikle en sterk kunnskap om, og relasjon til, landsdelens profesjonelle musikkliv.

Kort oppsummert: Arktisk Filharmoni ønsker å bidra til at musikere fra Nord-Norge både skal ønske – og være klare til – å jobbe «hjemme» etter endt utdanning.