Helge Dahl fra Gjøvik reiser mange ganger i året til Tromsø for å oppleve Arktisk Filharmonis konserter.

Pendler fra Gjøvik for å høre Arktisk Filharmoni

Alle har et søskenbarn på Gjøvik. Men få er så heldige som Arktisk Filharmoni – som har en abonnent i mjøsbyen.

– Dette gir meg så mye! Nivået på musikklivet i Tromsø er så høyt, og det er en stor glede å oppleve Arktisk Filharmonis konserter. I tillegg har jeg fått mange venner blant abonnentene, fine folk jeg treffer i forbindelse med konsertene – og som jeg holder kontakten med selv om jeg bor langt unna, smiler 78-åringen.

Noe eget her oppe

– Det hadde kanskje vært lettere om du fant et orkester i Oslo å følge?

– Det har du rett i, men det er noe eget med Tromsø og dette orkesteret, sier Helge Dahl, som altså reiser fra Gjøvik til konsertene med Arktisk Filharmonis i Tromsø.

Så godt liker han orkesteret og byen at han nå har valgt å utvide abonnementet sitt til den største serien tilgjengelig.

Spillende leder og solist Bjarte Eike i samtale med abonnent Helge Dahl etter konserten torsdag kveld. Dahl reiser jevnlig fra Gjøvik for å oppleve Arktisk Filharmoni i Tromsø, og har tidligere vært Eikes lærer. Foto: Lise Benjaminsen

Når vi treffer ham i Tromsø en fredag formiddag, er han fortsatt lykkelig over konsertopplevelsen fra kvelden før – Arktisk Filharmonis konsert med Bjarte Eike.

– En helt fantastisk opplevelse! For et liv på scenen, for en stemning – og spesielt artig å få servert barokkmusikk på den måten, sier Dahl.

Bjarte Eikes lærer

Barokkmusikken er nemlig den som ligger hans hjerte nærmest. Så har han da også vært profesjonell musiker selv. Organist, blant annet i en årrekke i Nordstrand kirke i Oslo.

– Jeg har faktisk vært læreren til Bjarte Eike. Ikke i musikk, riktignok, men i tysk, smiler han.

– Jeg var lærer i både tysk og italiensk, og har vært mye i Italia i mitt liv.

Helge Dahl høstet meget gode kritikker for boka Bjørnson i Roma. Europeer på klassisk grunn, og kanskje er det ikke tilfeldig at flere av hans favorittkomponister er italienske.

– I tillegg til Bach, er jeg veldig glad i Corelli og Tartini. Og så tyske Telemann, da, sier han.

– Her skulle vi bodd!

Men hvor kommer fascinasjonen for Tromsø og Arktisk Filharmoni fra?

Helge Dahl var på besøk nordpå, og ble slått av musikk- og kulturlivet i Ishavsbyen.

– Jeg kom tilbake for å se flere av operaene som ble overført på Verdensteatret fra The Met, og da sa jeg til kona mi: «Søren, her skulle vi ha bodd!»

Og til slutt flyttet de faktisk til Tromsø.

– Vi skulle være her i sju måneder, men ble i to år. En veldig fin tid.

Noe å se fram til

Nå har sønnen Espen flyttet til Tromsø sammen med sin kone, begge fra Gjøvik – og de har blitt boende her.

– Det forstår jeg godt, sier pappa Dahl, som ikke helt klarer å skjule sin lengsel etter tiden som tromsøværing.

Men nå kan han i hvert fall kombinere konsertopplevelsene i Tromsø med familiebesøk. Og det blir enda oftere mulighet for familiemøter, nå som han har bestemt seg for å kjøpe et større abonnement til konsertene med Arktisk Filharmoni.

– Det er veldig fint å være abonnent. Mange store opplevelser, og ikke minst noe å se fram til hele tiden, smiler han.

Personvern og cookies

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.