Konsertvertskap Lise Benjaminsen og Nils Hald

Lise Benjaminsen og Nils Hald gjør seg klare til ny Relæxt-konsert.

«RELÆXT» uke i Tromsø – kultur for alle, på ordentlig!

3. og 8. mai blir det såkalte RELÆXT-tilbud i Tromsø: En konsert med strykekvartett fra Arktisk Filharmoni og en helaftens komedie med Hålogaland Teater (HT). Begge tilbudene henvender seg spesielt til publikum som syns det er utfordrende med ordinære forestillinger. Og begge arrangeres i HTs lokaler.

Prosjektleder Ulrikke Benestad Fuller-Gee på Hålogaland Teater. Foto: Jan Fredrik Frantzen

– RELÆXT er kulturlivets forsøk på å gjøre konserter og teaterforestillinger tilgjengelig for alle på ordentlig, forklarer prosjektleder Ulrikke Benestad Fuller-Gee.

– Vi setter opp egne visninger med noen små tilpasninger som gjør at flere får en reell mulighet til å delta.

Passer for veldig ulike målgrupper

Konseptet ble lansert i fjor høst, men på grunn av pandemien er det først nå at RELÆXT-forestillinger gjøres åpent tilgjengelig for alle.

– Det har vært en kronglete vei gjennom pandemien, men nå er vi der. Med god avstand mellom kohorter og det hele, og åpent for alle som vil. Nå må vi bare få formidlet hvem tilbudet passer for, og det er faktisk ikke så enkelt, smiler Benestad Fuller-Gee på HT.

Det er rett og slett så mange ulike målgrupper at det er vanskelig å adressere alle direkte, mener prosjektlederen og får støtte av kollega Lise Benjaminsen hos oss i Arktisk Filharmoni.

– For noen er det en lettelse å vite at de kan gå fritt inn og ut av salen under forestillingen uten å irritere andre. Det kan være en irritabel tarm, ADHD eller en angstdiagnose som gjør at folk må ut, for å gi noen helt forskjellige eksempler. Vi bryr oss ikke så mye om hvorfor folk vil røre på seg. Det viktigste er at det er helt greit og at ingen vil reagere når det skjer, sier Benjaminsen.

Det samme gjelder lyder og tiksing, prat og latter, eller om man tvert imot vil ha det litt stille og beskyttet.

­– Hvis du føler for å prate eller le høyt, så gjør du det. Hvis du har lyst til å sitte bakerst og observere på god avstand, så er også det helt ok. Vi prøver å skape en avslappet stemning der det er lov å være den man er. Vi har for eksempel hatt publikum med kronisk utmattelsessyndrom som syntes det var perfekt at sallyset ikke ble slått helt av og at de kunne gå ut når de hadde fått nok, forteller Benestad Fuller-Gee.

Full kontroll fra A til Å

Både teatret og vi i Arktisk Filharmoni har gode erfaringer med et annet tiltak som hører fast til enhver RELÆXT-forestilling: en visuell guide som forklarer opplevelsen steg for steg.

– Vi har fått tilbakemelding på at flere hadde god nytte av de visuelle guidene våre. De gjør at man slipper overraskelser. Man kan se på guiden og ta en beslutning på om dette passer for en eller ikke, sier Lise Benjaminsen.

Guiden forklarer i tekst og bilder hva som skjer fra man kommer til teatret til forestillingen eller konserten er slutt. Den inneholder også en oversikt over mulige triggere.

– Noen kan reagere på plutselige lyder eller blinkende lys, mens andre syns det er helt uproblematisk. Vi kan ikke vurdere hva som passer for hvem, men vi prøver å være flinke til å gi folk et godt beslutningsgrunnlag, sier Fuller-Gee.

Perfekt for nykommere og nysgjerrige

Benestad Fuller-Gee og Benjaminsen forteller at konseptet også passer godt for publikum som aldri har vært på konsert eller teater før og som er nysgjerrige på om det er noe for dem. Terskelen for å delta er lav, det skal være god stemning fra start til slutt og det er helt umulig å gjøre feil.

– Vi forklarer hele reisen på forhånd og ingen trenger å bekymre seg for uskrevne regler. Det aller viktigste er at man har det godt. Alle er velkomne, enten de trenger tilretteleggingen eller ikke. Folk er folk og RELÆXT passer for hvem som helst, mener Benjaminsen.

Hun tipser om at RELÆXT også kan være en fin mulighet til å introdusere barn og ungdom for noe nytt:

– Da vi hadde RELÆXT konsert med Moddi var det noen som grep sjansen og tok med seg barna. De skjønte kanskje ikke alt som ble sagt, men fikk muligheten til å bli kjent med en ny type musikk. Ingen trenger å sitte i ro og være helt stille hvis de ikke vil.

Klassisk eller komedie?

Den første uka i mai vil valget stå mellom en konsert med fire musikere fra Arktisk Filharmoni og en fartsfylt farse på teatrets hovedscene, hvis man da ikke velger å teste ut begge tilbudene. Konserten med klassiske perler varer i ca 40 minutter og passer ifølge Benjaminsen for absolutt alle som kunne tenke seg å oppleve klassisk musikk live der både Mozart og Beethovens musikk står på programmet.

Komedien Panikk i kulissene passer best for vokse og ungdom over 15 som liker fart, forviklinger og slapstickhumor.

– Noe av sjarmen med stykket ligger i at det er et komplett kaos på scenen. Man trenger ikke henge med i handlinga for å kunne kose seg med forestillingen. Det er armer og bein og uventede vendinger i et heidundrende tempo og med en morsom og fargerik scenografi, humrer Benestad Fuller-Gee.

Dette er siste mulighet til å få med seg et RELÆXT kulturtilbud før sommeren. Nå jobber Hålogaland Teater, Arktisk Filharmoni, Nordlysfestivalen og TIFF med å sette sammen et RELÆXT program for høsten.

– Det er nytt og uvant for publikum at byen har et slikt tilbud og vi håper mange vil få øynene opp for RELÆXT. Vi drømmer om at kultur kan bli en del av livet til flere enn det er i dag. Da har vi lyktes, sier Benestad Fuller-Gee.

3. mai kl 18: Klassisk og relæxt med Arktisk Filharmoni.

Facebook: Klassisk og relæxt

 

8. mai kl 16: Komedien “Panikk i kulissene”, Hålogaland Teater 

Facebook: RELÆXT: Panikk i kulissene 

Personvern og cookies

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.