Mange spiller på lag når Tromsø får Nordens første Relæxt-sesong, kulturopplevelser for de som ikke ellers kan eller føler det utfordrende å oppsøke kulturtilbudene. Fra venstre: Ulrikke Benestad Fuller-Gee (prosjektleder HT), Lisa Hoen (festivalsjef TIFF), Egill Pálsson (teatersjef HT), Jarle Heitmann (leder av kulturkomiteen i Tromsø kommune), instituttleder Per Håkan Brøndbo (RKBU Nord UiT), Heidi Beate Lekang (direktør Nordlysfestivalen), Catharina Roos Bilsbak (programsjef Arktisk Filharmoni) og Anita Salamonsen (professor UiT). Foto: Jan Fredrik Frantzen/Hålogaland Teater

Tromsø blir en relæxt kulturby

Noen av Nord-Norges største kulturaktører forener krefter rundt et felles mål: Å gjøre kunst og kultur tilgjengelig for alle.

Ulrikke Benestad Fuller-Gee er prosjektleder ved Hålogaland Teater, som har hatt ideen til Relækst-prosjektet og som har fått med seg Nordlysfestivalen, TIFF og Arktisk Filharmoni på laget. Foto: Jan Fredrik Frantzen/Hålogaland Teater

– «RELÆXT» er et konsept som går ut på å tilpasse forestillinger for et publikum med behov for løsere rammer. Noen har behov for å gå inn og ut av salen, andre tåler kanskje ikke strobelys eller plutselige høye toner, noen syns det er ubehagelig når sallyset skrus av. Det kan være små terskler som utestenger hele publikumsgrupper fra våre forestillinger, forteller prosjektleder Ulrikke Benestad Fuller-Gee ved Hålogaland Teater.

En hel sesong

I fjor bestemte teatret seg for å gjøre noe med det. De adapterte et konsept fra England og inviterte publikum til Norges første relæxte forestilling. – Det var fantastisk. Alle vi som var tilstede, følte at det er nettopp dette teater handler om. Uforbeholdne møter mellom folk på scenen og i salen, sier hun.

Programsjef Catharina Roos Bilsbak i Arktisk Filharmoni (t.h.) i samtale med festivalsjef Lisa Hoen i Tromsø Internasjonale Filmfestival. Foto: Jan Fredrik Frantzen/Hålogaland Teater

Nå er vi i Arktisk Filharmoni med i prosjektet HT startet, i likhet med Nordlysfestivalen og Tromsø internasjonale filmfestival (TIFF), og tilbyr en hel sesong med relæxte forestillinger.

Teatersjef Egill Pálsson ved HT. Foto: Jan Fredrik Frantzen/HT

– Målet er å gjøre byens kulturtilbud tilgjengelig for publikum som i dag ikke naturlig benytter seg av det. Tromsø skal rett og slett bli en mer inkluderende kulturby, mener teatersjefen ved Hålogaland Teater, Egill Pálsson.

Inspirerende samarbeid

Det er ikke første gang kulturaktørene samarbeider, men aldri før har alle fire vært med på samme prosjekt.

– Da vi hørte om Relæxt første gang, ble vi enormt inspirert av at HT etablerte dette prosjektet. Vi meldte raskt vår interesse, for å ville lære, og om HT ønsket, også å bidra. Så ble vi veldig glade for å møte en samarbeidspartner i HT som hjertelig inviterte oss inn med åpne armer, forteller programsjef Catharina Roos Bilsbak i Arktisk Filharmoni.

Også Nordlysfestivalen og TIFF tente umiddelbart på ideen og ønsket å bidra.

– Vi i TIFF er veldig glade for at Hålogaland Teater har tatt initiativ til å inkludere flere grupper i kunst- og kulturlivet og senke tersklene for å delta. TIFF bidrar med glede med å sette opp en filmvisning for Relæxt-målgruppa på vår festival fordi vi mener kultur er viktig for alle, sier festivalsjef Lisa Hoen.

– Glad for å være med

Hoen får støtte av Heidi Beate Lekang, festivalsjef i Nordlysfestivalen, som også er opptatt av å nå ut til enda flere.

Direktør i Nordlysfestivalen Heidi Beate Lekang. Foto: Jan Fredrik Frantzen/HT

– Nordlysfestivalen har et mål om å nå ut til flere, og har i 2021 fått støtte fra Samfunnsløftet for nettopp denne typen aktiviteter. Vi skal blant annet sette opp forestilling for bymisjonen og sende en miniopera på sykehjemsturné. At vi også får muligheten til å være med på Relæxt-satsingen er vi veldig glade for, sier festivalsjefen.

Samarbeidspartnerne har nå satt sammen en serie med teaterforestillinger, film og konserter for publikum i alle aldre – en hel Relæxt-sesong i Tromsø våren 2021.

Tilbyr teater, film og konserter

Felles for alle arrangementene er at det gjøres små tilpasninger på lyd og lys, det lages en visuell guide til forestillingene som forbereder publikum på handling og mulige triggere, og det legges til rette for avslappede rammer. Alle forestillingene vises på Hålogaland Teater slik at publikum blir kjent med stedet og møter forutsigbare forhold.

– Vi har samlet alle arrangementene på en nettside på halogalandteater.no. Der finner man oversikten over titler og datoer og, etter hvert, billettlenker, forklarer Ulrikke Benestad Fuller-Gee.

Se programoversikten her

Sesongen starter med en familiefilm under TIFF: Filmfestivalen serverer Knudsen & Ludvigsen 2 Det store dyret i relæxt innpakning. Nordlysfestivalen følger på med en relæxt lørdag og barneforestillingen Den rare tida i regi av Tromsø byteater.

I mars spiller strykere fra oss i Arktisk Filharmoni sammen med Moddi. I mai blir det en konsert der strykekvartett fra orkesteret presenterer klassiske perler som passer våren i Tromsø.

Hålogaland Teater viser barneforestillingen Monster i magen og avslutter sesongen med en relæxt visning av voksenforestillingen Panikk i kulissene.

Slutter ikke der

Dette er Tromsøs første Relæxt-sesong, men forhåpentligvis ikke den siste. Teatersjef Egil Pálsson og kollegaene er fast bestemt på å ha et Relæxt-tilbud i Tromsø framover.

– Hålogaland Teater har tatt initiativ til noe veldig viktig, og vi vil bidra til at konseptet finner sin helt naturlige plass i kulturbyen Tromsø. Dette er bare begynnelsen, sier Heidi Beate Lekang i Nordlysfestivalen.

Både teatret og Filharmonien turnerer i regionen og de er i gang med å undersøke om det er mulig å ta med seg konseptet på turné i en aller annen form.

– Vi håper at dette er starten på noe som bare skal vokse seg større, bli et fast tilbud i byen vår, og bre seg utover Tromsø, smiler Roos Bilsbak.

Personvern og cookies

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.