Tuvas eventyrlige uke!

For vår mentorkandidat Tuva Frydenlund (18) har den siste uka vært noe helt utenom det vanlige.

Hør bare her: Først fikk hun beskjed om at hun har kommet inn på Barratt Due musikkinstitutt fra høsten, så gjennomførte hun – med bravur – konsert med navnet sitt øverst på plakaten for første gang – og samme dag ble hun tildelt 1.pris og inspirasjonspris i den nasjonale konkurransen Ungdommens Musikkmesterskap (UMM)!

Ville ikke at det skulle ta slutt

Det store sangtalentet fra Tromsø er – ikke uventet – svært glad for alle de gode tingene som skjer for tiden.

– Konserten på fredag i Kulturhuset var en stor opplevelse. Det var den første med bare mitt navn på programmet, og jeg føler at det gikk bra, smiler hun.

– Jeg så en masse glade og engasjerte ansikter foran meg og settingen, med lunsjkonsertformatet, var veldig koselig.

– Var du ikke nervøs?

– Jo, litt nervøs i starten, men jeg kom fort og godt inn i det, og da det nærmet seg slutten hadde jeg bare lyst til å starte forfra igjen. Det var så fint, ikke minst fordi jeg fikk synge sanger jeg hadde valgt ut selv og som betyr mye for meg. Og da var det utrolig fint å se at publikum så ut til å kose seg også. Og så må jeg si at samarbeidet med pianist og akkompagnatør Friederike Bischoff er så flott! Vi er så godt samspilte og det er en fryd å jobbe med henne.

Knallsterke lærere

Tuva Frydenlund reiser månedlig til hjem til sanglærer og operastjerne Solveig Kringlebotn i Drøbak. I det siste har reiserestriksjoner gjort det umulig, men da finner de andre og kreative løsninger for å fortsette samarbeidet, for eksempel FaceTime.

I salen satt også Tuvas sanglærer i Tromsø, den respekterte operasangeren Anne-Lise Sollied som hun er full av lovord om, og i tillegg tar hun timer regelmessig hos superstjerna Solveig Kringlebotn i Drøbak.

– Jeg øver hos Solveig fast hver tredje eller fjerde uke, men i det siste har det selvsagt ikke blitt reising til Østlandet, sier 18-åringen, som for tida går musikklinja på Kongsbakken videregående skole.

– Men vi er kreative, og har faktisk hatt en sangtime på FaceTime. Det funka overraskende bra.

Mentorkandidat

Tuva er også inne i Arktisk Filharmonis mentorprogram, som er til for unge, talentfulle musikere under utdanning og med tilknytning til Nord-Norge, som ønsker seg erfaring og mer fag- og bransjekunnskap på sitt instrument og felt.

Ordningen er finansiert av Arktisk Filharmonis gode samarbeidspartnere Sparebankstiftelsen Sparebank 1 Nord-Norge og Talent Norge, og mentor for Tuva Frydenlund er orkesterets operasjef Espen Langvik.

– Mentorprogrammet og Espen har hatt veldig mye å si for meg og min utvikling. Uten Espen og ordningen hadde jeg blant annet aldri fått Solveig som sangpedagog. Og jeg har hatt en veldig fin masterclass med Espen. Jeg er også sikker på at mentorprogrammet vil hjelpe meg når jeg flytter til Oslo til høsten. Det gir en trygghet å vite at jeg blir fulgt opp, og jeg kommer til å gjøre prosjekter i Tromsø selv om jeg reiser til Oslo, sier hun.

Skolegang i Oslo

For den andre gode nyheten i uka som gikk, var at hun har nådd det store målet om å komme inn på Barratt Dues musikkinstitutt i Oslo.

– Det ser jeg enormt fram til, og heldigvis har jeg ei barndomsvenninne fra Tromsø som allerede bor i Oslo og som jeg skal dele leilighet med. Det gjør det jo mindre skummelt å reise alene til hovedstaden, smiler hun.

– Dessuten er jeg så nær Solveig der. Hun er så utrolig snill og følger meg så godt opp hele tiden. Solveig er jo utrolig dyktig, men hun sprer også så mye varme og trygghet slik at man virkelig tror på seg selv og stemmen sin. Sang er jo veldig nært og sårbart, derfor er det så viktig å kjenne at man stoler ordentlig på læreren sin! Og det gjør jeg virkelig med Solveig.

Prisdryss

Vel hjemme fra lunsjkonserten sist fredag, logget hun seg spent på sendingen fra prisutdelingen i Ungdommens Musikkmesterskap. Også det ble en stor suksess. 1. pris og inspirasjonsprisen var naturligvis stort.

– Jeg har hatt lyst til å delta i denne konkurransen i fire år, og så gikk det så bra! Og i tillegg fikk jeg veldig gode og konstruktive tilbakemeldinger fra juryen. Dette var selvsagt veldig motiverende for meg, sier Tuva.

Sin unge alder til tross, Tuva Frydenlund har mye sceneerfaring allerede. Hun har vært med i en rekke av Arktisk Filharmonis operaoppsetninger, først i barnekoret og etter hvert med større oppgaver. Blant annet sang hun en egen arie i storsatsingen Tosca i 2019.

I tillegg har hun opptrådt på Hålogaland Teater i en rekke oppsetninger, deriblant Sykle i Snøstorm, der hun sang avslutningsnummeret, i Lille HTs Sofie og Katrine, hun har vært solist under UngSY-konserten (Nordlysfestivalen), sunget Messias i Kongsbakkens versjon og opptrådt i Arkhangelsk i regi av UKM, for å nevne noe.

Drømmer om Salzburg

– Målet mitt? Det er å bli profesjonell operasanger. Jeg har også en drøm om å studere opera i Salzburg, men i tillegg til å være med i store oppsetninger på operascenen, har jeg lyst til å synge lieder i mindre sammenhenger. Det liker jeg godt, som på lunsjkonserten på fredag. Det er musikken, tolkningen og utviklingen av den, som er viktigst for meg. Og selvsagt nærheten til publikum!

Dette sier sjefen:

Operasjef i Arktisk Filharmoni, Espen Langvik, er som nevnt Tuvas mentor i programmet hun er med i, og dette sier han om hennes evner og muligheter:

Operasjef i Arktisk Filharmoni, Espen Langvik, er Tuvas mentor i orkesterets mentorprogram, som har blitt til med viktig støtte fra Talent Norge og Sparebankstiftelsen Sparebank 1 Nord-Norge. Foto: Torstein Ihle.

– Det er veldig gledelig å høre nyheten om at Tuva er blitt tatt inn på Barratt Dues musikkinstitutt i Oslo. Det viser at talenter ikke bare stammer fra Oslogryta, men at også mindre steder kan fostre store talenter.

– Jeg har fulgt Tuva helt fra jeg tiltrådte som operasjef i Arktisk Filharmoni i 2017, og å se hennes utvikling er et eventyr. Her har vi en ung kvinne som allerede viser et stort talent ikke bare sangteknisk, men har også et instinkt langt utover sine år på tekstforståelse, frasering og formidling. Å ha henne med i vårt mentorprogram var en selvfølge, og hun har allerede hatt solistiske oppgaver med Filharmonien. Det skal bli spennende å følge hennes utvikling videre, og det skal bli spesielt moro å kunne hente henne hjem til Tromsø og Bodø og Arktisk Filharmoni til nye oppgaver i framtiden.

Personvern og cookies

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.